Main menu

header

517 8 2de Raluca Grințescu

Dang gui, cunoscut şi sub numele de angelica chinezească, de dong quai și de tang kuei, este o plantă extrem de respectată în medicina tradițională chineză, aflându-se pe locul al doilea după ginseng. Ea este folosită frecvent pentru a trata problemele de reproducere ale femeilor, dar este recomandată şi pentru a ajuta la prevenirea şi tratarea unor forme de boli cardiovasculare.

Bună pentru indigestie

Dang gui este o specie de plantă medicinală din familia angelica. Fiecare soi este folosit pentru a trata diferite afecţiuni, de exemplu: angelica europeană este adesea folosită pentru a trata inflamația, iar angelica americană este bună pentru indigestie. Angelica chinezească și japoneză sunt soiurile care au fost folosite în trecut pentru a trata tulburările de sănătate ale femeilor, iar aceste două tipuri de angelică au fost mai cercetate decât oricare dintre celelalte specii.

Alungă oboseala cronică

Rădăcinile de dang gui conţin fitoestrogeni - substanţe chimice găsite în plante, care imită efectele de estrogen în organism. Se spune că dang gui ajută la echilibrarea nivelurilor de hormoni la femei, restricţionând și completând producția de estrogen după cum este necesar. Astfel, se foloseşte pentru a trata simptomele menstruale şi menopauza, inclusiv migrenele, crampele, fluctuațiile din stările emoționale și bufeurile. De asemenea, se spune că poate grăbi recuperarea unei femei după ce a născut și poate ameliora simptomele de oboseală cronică.

Relaxează musculatura

Dang gui ajută la relaxarea musculaturii netede din tot corpul, fiind un tratament potenţial pentru o varietate de boli. Dang gui nu numai că relaxează musculatura netedă a uterului, dar păstrează dilatată şi musculatura netedă din artere, ajutând la menţinerea unui flux de sânge regulat şi a unui ritm cardiac normal. Planta a fost folosită pentru a trata angina pectorală, hipertensiunea arterială şi bătăile neregulate ale inimii. Unele studii au arătat că efectele antispasmodice ale dang gui ar putea ajuta la tratarea hipertensiunii pulmonare cronice la persoanele cu boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), mai ales atunci când se ia în combinație cu ale medicamente.

Dang gui conţine fitochimicale, care ajută la creșterea producției de celule albe din sânge ce luptă împotriva inflamaţiilor, şi poate îmbunătăţi funcția renală și hepatică. Angelica chinezească este folosită în mod tradițional pentru tratarea bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita, iar în prezent este studiată pentru abilitatea sa de a preveni sau de a trata cancerul și bolile renale sau hepatice.

PONT. Doar rădăcina plantei este folosită ca medicament. Ea este uscată și măcinată pentru a face ceaiuri, capsule, comprimate, tincturi și alte produse combinate, disponibile în magazinele de specialitate.

Nu se recomandă în timpul sarcinii (conform medicinei chinezești, Dang gui ar putea cauza chiar avort spontan) și alăptării