Main menu

header

518 8 2de Iulian D. Moleianu

Silurul este folosit de mii de ani pentru îmbunătăţirea vederii, iar în limba engleză i se spune „eyebright”, ceea ce înseamnă „strălucirea ochilor”. Florile silurului, albe sau violete, sunt un remediu sigur pentru o mulţime de afecţiuni.

Vindecă sinuzita

De la silur se recoltează părţile aeriene, în perioada de înflorire, lunile iunie-septembrie, se taie bucăţele şi se usucă într-un loc curat, bine aerisit şi aflat la umbră. Iarba de silur prezintă o combinaţie de proprietăţi antiinflamatoare şi astringente, ce contribuie la vindecarea sinuzitei. Infuzia din frunzele silurului poate trata o gamă largă de afecţiuni, cum ar fi guturaiul, tusea, răcelile, ajutând la descongestionarea mucoasei nazale. Infuzia o puteţi obţine turnând o cană cu apă fierbinte peste o linguriţă cu frunze uscate, lăsându-se la infuzat timp de 15 minute. Apoi, compoziţia se bea de trei ori pe zi. Studii recente ale cercetătorilor din Marea Britanie au arătat că infuzia din silur tratează cu succes și depresia, relaxând creierul.

Decoctul, aliat în blefarită

Pentru tratamentul naturist al bolii numite blefarită sunt recomandate comprese calde cu ceai de silur. Se adaugă o lingură cu plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă fierbinte, se fierbe timp de 10 minute, se filtrează şi se lasă la răcit. Apoi, se aplică pe pleoape, cu ajutorul unui pansament steril, timp de două minute.

Tot mai des, din pricina orelor în şir petrecute în faţa computerului, oamenii suferă de fotofobie, căpătând hipersensibilitate la lumină. Este important de ştiut că această boală are un remediu în medicina naturistă prin folosirea compreselor cu silur. Se pune o linguriţă cu plantă uscată în jumătate de litru de apă şi se fierbe timp de zece minute. După ce se răceşte puţin, se înmoaie o compresă din bumbac sau tifon în lichidul cald, se stoarce şi se aplică pe ochi 15 minute.

Compresele vă scapă rapid de conjunctivită

În combinaţie cu administrarea internă (infuzie), compresa ajută şi la tratarea conjuctivitei, a inflamaţiilor acute sau cronice ale ochilor. Persoanele care citesc pe timpul nopţii îşi pot redobândi expresivitatea şi limpezimea ochilor. Infuzia din silur, consumată de trei ori pe zi, previne îmbătrânirea ochilor. Inflamaţiile oculare şi roşeaţa marginilor pleoapelor pot fi stopate dacă se clătesc ochii în fiecare dimineaţă şi seară cu infuzie din silur.

Ceaiul, indicat în afecţiuni hepatice

Ceaiul de silur este recomandat în afecţiuni hepatice, gastrice, anorexice şi pentru combaterea oboselii. Se obţine din două linguriţe cu extract de plantă la 200 ml apă clocotită. Se beau două căni cu ceai pe zi, dimineața și seara. Este hepatoprotector, antiinflamator ocular, pansament gastric şi stimulează pofta de mâncare.

Îndepărtează anorexia

Tinctura de silur este recomandată în tratamente pentru combaterea anorexiei, gastritei, blefaroconjuctivitei, hepatitei autoimune şi hepatitelor virale B şi C. Se administrează atât pe cale internă, cât şi externă. Intern, se iau, de două ori pe zi, câte 20 de picături de tinctură de silur şi se dizolvă în puţin ceai sau în apă. Extern, se dizolvă 20 de picături de tinctură în 500 ml ceai de silur şi se aplică pe ochi comprese sterile.

Nerecomandată după intervenţii chirurgicale

Deşi este atât de benefică pentru sănătatea ochilor, planta nu este recomandată persoanelor care au suferit intervenţii chirurgicale oftalmologice, proceduri cu laser sau celor care poartă lentile de contact. În cazul în care se consumă prea multă iarbă de silur, reacţiile adverse cuprind senzaţii de mâncărime, pleoape umflate, lăcrimarea ochilor, modificări ale tensiunii oculare, transpiraţie, greaţă şi confuzie.