Main menu

header

518 11 1de Dana Purgaru

Măreția și splendoarea cireșului se pot observa mai ales în această lună, când acesta înflorește și îi apar noile frunze. Crește în pădurile din zona montană și este foarte intens folosit pentru lemnul său roșiatic, la fel ca și pentru fructele sale, remedii naturiste.

Adio dureri de stomac

În scopuri medicinale, de la cireșul sălbatic se folosesc cozile fructelor, care se recoltează odată cu fructele și se usucă la cald, pe cuptor. Ele conțin, printre altele, săruri de potasiu, flavonoide, saponine și taninuri. Se întrebuințează ca diuretic, în boli de rinichi, în dureri de stomac, în tuse și în altele. De asemenea, ceaiul de cireș este întrebuințat la sate pentru vindecarea rănilor și pentru oprirea hemoragiilor. Administrare: se face un decoct prin fierberea a 5-10 g cozi de cireșe la o cană cu apă. Se fierbe timp de o jumătate de oră, după care se lasă să se răcească și apoi se scurge. Se beau trei-patru căni cu ceai (călduț, nu fierbinte) pe zi, în boli de rinichi și de vezică urinară.

Bun răcoritor

După o altă formulă, se fierb 30 g cozi de cireșe într-un litru de apă. Decoctul obținut se toarnă fierbinte peste un sfert de kilogram de fructe de cireșe. Se lasă să stea timp de 20 de minute acoperite, apoi se pasează prin sită. Se îndulcește după gust. Este un foarte bun răcoritor și în același timp un medicament diuretic util pentru curățarea căilor urinare.

În estul Europei, cireşul sălbatic se regăseşte în folclor, în dansuri şi cântece, în care numitele „villa“ frâng inimile tuturor bărbaţilor. În Danemarca, el este asociat cu demonii pădurii, care trăiesc în interiorul său şi care ies noaptea la atac