Main menu

header

518 9 1de Raluca Grințescu

Saw Palmetto (Serenoa repens/Sabal serrulata) este o plantă asemănătoare palmierului, cu fructe mici și rotunde, care au reprezentat un aliment de bază și un medicament important pentru nativii americani din sud-estul Statelor Unite. La începutul anilor 1900, oamenii au folosit aceste fructe pentru a trata problemele tractului urinar, și chiar pentru a crește producția de spermă și pentru a stimula libidoul. Astăzi, utilizarea primară a Saw Palmetto este de a trata hiperplazia benignă de prostată (HBP).

Echilibrează glanda tiroidă

Aceste fructe conțin cantități mari de beta-sitosterol și alți steroli vegetali, precum și acizi grași liberi și esterificaţi. Preparatele comerciale cel mai standardizate sunt extrase liposterolic, care conțin componente nepolare (de exemplu, acizi grași și steroli), produse fie prin extracția convențională cu hexan sau prin extracția supercritică de dioxid de carbon. Saw Palmetto este o plantă remarcabilă pentru bărbaţi şi femei şi este folosită de practicienii de sănătate naturistă pentru a trata o varietate de boli, cum ar fi inflamația testiculelor și a tractului urinar, tuse şi congestie respiratorie. De asemenea, este utilizată pentru a consolida glanda tiroidă, pentru echilibrarea metabolismului, stimularea apetitului şi ajutor în digestie. Această plantă a devenit faimoasă pentru beneficiile sale în restaurarea părului, în vigoarea sexuală, în mărirea sânilor şi ca un tonic nutritiv. De asemenea, tonifiază uretra şi poate fi folosită pentru a susţine funcţionarea sănătoasă a glandei tiroide şi a sistemului urinar.

Are proprietăți sedative

În Statele Unite, utilizările sale medicinale au fost mai întâi documentate în 1879 de dr. J.B. Read, un medic în Savannah, Georgia, care a publicat o lucrare, în 1879, cu privire la beneficiile medicinale ale plantei în „Jurnalul American de Farmacie”. El a descoperit că planta este utilă în tratarea unei game largi de condiţii. „Prin puterea sa deosebit de liniştitoare asupra membranei mucoase, induce somnul, ameliorează tusea supărătoare, promovează expectoraţia, îmbunătăţeşte digestia şi creşte puterea. Proprietăţile sale sedative şi diuretice sunt remarcabile”, spunea acesta. Începând cu anii ’60, au fost făcute studii clinice extinse pe Saw Palmetto în Europa. O revizuire a 24 de studii europene a apărut în 1998, în numărul din noiembrie al „Journal of American Medical Association”. Studiile au implicat aproape 3.000 de oameni. Bărbaţii care au luat Saw Palmetto au avut o îmbunătăţire de 28% în simptomele tractului urinar, o îmbunătăţire de 24% a fluxului de urină de vârf şi o îmbunătăţire de 43% în debitul total de urină. Rezultatele au fost superioare bărbaţilor care au luat placebo.

De ajutor în tulburările prostatei

Există multă documentaţie ştiinţifică ce subliniază eficacitatea plantei în tratarea vezicii urinare iritabile şi problemelor urinare la bărbaţi cu hiperplazie benignă de prostată (HBP), o extindere a prostatei. HBP rezultă într-o umflare a glandei prostatei care blochează uretra. Acest lucru duce la durere la urinare, la flux urinar redus, la dificultate în pornirea sau în oprirea fluxului, dribling după urinare şi urinare mai frecventă în timpul nopţii. În plus faţă de durere şi de jenă, HBP poate duce la probleme grave ale rinichilor dacă este nediagnosticată şi netratată. Este o problemă comună la bărbaţii peste 40 de ani. Se estimează că 50%-60% dintre toţi oamenii vor dezvolta HBP în timpul vieţii lor. Saw Palmetto nu reduce mărirea prostatei. În schimb, acesta lucrează într-o varietate de alte moduri. În primul rând, inhibă conversia testosteronului în dihidrotestosteron (DHT). HBP este considerată a fi cauzată de o creştere a nivelului de testosteron transformat în DHT. În al doilea rând, interferează cu producţia de estrogen şi progesteron, hormoni asociaţi cu producţia de DHT.

Are efecte asupra hormonilor masculini

Atunci când Saw Palmetto este introdus în organism, acesta are efecte asupra hormonilor masculini. În mod normal, testosteronul „bun” se transformă în dihidrotestosteron (DHT). Deşi DHT este crucial în timpul dezvoltării bărbatului în adolscență, mai târziu, în viaţă, DHT contribuie la calviţie. DHT suplimentar se colectează în prostată, provocând tulburări urinare şi chiar cancer de prostată. Saw Palmetto inhibă conversia testosteronului în DHT. Acest nivel mare de testosteron sănătos este modul în care planta contribuie la un mai bun libidou. De asemenea, ajută la tratarea tulburărilor de prostată, deoarece previne orice DHT care nu este necesar să se depună în prostată.

Alungă migrenele şi bronşita

Suplimentele de Saw Palmetto reduc riscul de a avea cancer de prostată. Studiile pe animale arată că planta inhibă creşterea celulelor tumorale, dar sunt necesare studii umane. Clinica Mayo raportează că persoanele care utilizează aceste suplimente, după ce au suferit intervenţii chirurgicale de prostată, sporesc viteza de recuperare şi reduc riscul de sângerare. Saw Palmetto are efecte importante pe termen lung asupra sindromului de durere pelvină cronică sau de prostatită, care este o inflamaţie a prostatei. De asemenea, Saw Palmetto poate îmbunătăţi starea de sănătate a tractului urinar. Potrivit unui alt studiu, Saw Palmetto a îmbunătăţit semnificativ simptomele subiecţilor de sex masculin cu probleme ale tractului urinar inferior.

Fructele acestei plante conţin zaharuri numite polizaharide, care au proprietăţi antiinflamatorii. De aceea, Saw Palmetto e de mare ajutor și în tuse, răceli, dureri de gât, migrene şi bronşită.

Evitaţi să luaţi Saw Palmetto cu orice terapie cu hormoni, inclusiv contraceptive orale şi terapia de substituţie hormonală