Main menu

header

518 8 1de Daniela Anton

Nasul înfundat sau congestia nazală, așa cum mai este cunoscută această inflamație, este cauzată de răceală sau de gripă și vă împiedică să respirați normal. Iată câteva remedii naturiste, simple și la îndemâna oricui.

Spălături cu apă și cu bicarbonat

Pentru hidratarea şi descongestionarea mucoasei nazale este excelentă și apa cu sare şi cu bicarbonat de sodiu. Se fierbe apa, o lăsaţi să se răcească, adăugaţi o linguriţă cu sare (eventual, sare de mare) şi un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu. Se amestecă bine şi, cu ajutorul unei pipete, puneți câte o picătură în fiecare nară, apoi suflaţi nasul uşor. De asemenea, și lămâia deblochează respiraţia. Puneţi două picături de suc în fiecare nară.

Infuzie de cimbru

Un remediu foarte simplu pentru desfundarea nasului este și ceaiul medicinal. Beți trei căni pe zi dintr-o infuzie de cimbru (o linguriţă cu plantă uscată, lăsată la infuzat 10 minute în 250 ml apă clocotită) în care ați amestecat puţină miere de cimbru. Un alt remediu este cataplasma cu muştar, care ajută la evacuarea mucusului și care blochează căile nazale. Se prepară astfel: zdrobiţi bine câteva linguri cu seminţe de muştar şi le amestecaţi cu o ceşcuţă cu făină şi puţină apă. Întindeţi un strat gros de cremă pe piept, iar peste el puneţi cataplasma (crema împiedică muştarul să ardă pielea). Lăsaţi să acţioneze 15 minute, apoi spălaţi bine cu apă. Şi câteva seminţe de muştar adăugate în apa de baie eliberează căile nazale.

Inhalaţii cu uleiuri esenţiale

Menta, cimbrul şi eucaliptul sunt renumite pentru proprietăţile descongestionante. Cumpărați o sticluţă de ulei esenţial şi faceţi inhalaţii seara, înainte de culcare, astfel: puneţi trei-patru picături într-un vas cu un litru de apă, acoperiţi-vă capul cu un prosop şi inspiraţi aburul degajat maximum 15 minute. Ţineţi ochii închişi, ca să nu se irite. De asemenea, mai puteţi folosi aceste remedii şi altfel: aşezaţi cât mai aproape de dumneavoastră vasul cu apă fierbinte în care aţi adăugat uleiul esenţial, iar vaporii difuzaţi în aer vă vor desfunda căile respiratorii superioare. Mai mult, puteţi să ţineţi sub nas, câteva minute, o batistă sau o dischetă demachiantă, pe care aţi pus câteva picături de ulei esenţial. În plus, dacă aveţi în bucătărie oţet de mere, ulei de muştar sau ulei de cătină, le puteţi utiliza la fel ca uleiurile esenţiale descrise anterior, cu aceleaşi rezultate.

Consumați mâncare picantă

Usturoiul, ceapa, ardeiul iute, piperul, ghimbirul au proprietatea de a descongestiona mucoasele nazale. Dacă mâncați picant, nasul vi se va desfunda mai repede. Din ghimbir puteţi să vă preparați şi o băutură, care vă va ajuta să respirați mai bine. Radeți puţin ghimbir proaspăt într-un pahar cu apă caldă, adăugați un pic de miere şi câteva picături de lămâie.

Reţete

Paste cu ardei iute

Ingrediente: 200 g paste, 2 roşii mari, 1 ceapă, 1-2 ardei iuţi, 2 căţei de usturoi, 3 linguri cu ulei, sare, cimbru, pătrunjel.

Mod de preparare: pastele se fierb conform instrucţiunilor, apoi se scurg şi se lasă deoparte. Se căleşte ceapa tocată în ulei încins. Când devine translucidă, se adaugă roşiile descojite şi tăiate mărunt, ardeii iuţi tocaţi şi usturoiul pisat. Se lasă la foc mic până când sosul se îngroaşă şi toate ingredientele sunt fierte, adică circa 15-20 de minute. Se adaugă cimbru, puţină sare şi se amestecă sosul cu pastele, iar deasupra se presară pătrunjel tocat.

Supă de usturoi

Ingrediente: 1 l supă de pui sau apă, 50 g unt, 2 linguri cu făină, 10 căţei de usturoi, 5 cartofi, 100 ml smântână, piper măcinat, sare, frunze de busuioc.

Mod de preparare: se taie cartofii cubuleţe, iar căţeii de usturoi, felii. Se topeşte untul în oala în care preparați supa, la foc mic. Se adaugă făina, apoi supa de pui sau apa. Se pun cartofii tăiaţi cubuleţe şi se lasă la fiert. După ce s-au înmuiat bine cartofii, se pasează în supă. La final, se adaugă usturoiul pisat, smântâna, sarea şi se serveşte cu piper măcinat şi cu busuioc deasupra.