Main menu

header

518 6 1de Raluca Grinţescu

Varza Kale are proprietăţi incredibile şi este considerată superalimentul momentului. Plină de antioxidanţi, de minerale şi de vitamine, această legumă scade considerabil riscul de cancer ovarian şi pe cel la sân şi diminuează riscul de artrită.

Bună pentru memorie

Brassica oleracea sau varza creață este un tip de varză care a fost extrem de populară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De obicei, este crescută în Europa de Nord și în America. Soiurile cel mai exotice se găsesc în climatele mai reci. Este leguma-vedetă a momentului şi, cu toate acestea, prea puţin cunoscută românilor. În medicina chineză, Kale este folosită pentru a ajuta la uşurarea congestiei pulmonare. Este ușor de crescut, pentru că rezistă în fața dăunătorilor. Datorită vitaminelor A, C, E, K și a altor substanțe nutritive vitale precum luteină, fier și mangan, varza Kale încetinește declinul performanței mentale ca urmare a procesului de îmbătrânire. De asemenea, conține mulți antioxidanți, consolidează sistemul imunitar și este un scut foarte bun împotriva artritei reumatoide.

Protecție împotriva cancerului

Kale este una dintre plantele cel mai bogate în fier. Are mai mult fier decât carnea de vită. Acest tip de varză conţine mai mult calciu chiar şi decât produsele lactate - calciul din Kale este mult mai uşor absorbit de organismul nostru. Kale are în compoziţia sa betacaroten, unul din antioxidanţii esenţiali în prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă. De asemenea, este un aliat de excepţie împotriva celor mai frecvente afecţiuni şi boli grave. Să vedem ce puteți trata cu ajutorul acestei legume verzi: anemiile feriprive, astenia de primăvară, imunitatea scăzută, bacteriile, microbii şi infecţiile, osteoporoza şi alte boli de oase, cataracta şi alte afecţiuni oculare, colesterolul mare, diferite tipuri de cancer, circulaţia sangvină dereglată, tumorile şi scleroza.

Izvorul tinereții

Kale este un izvor al tinereții atunci când vine vorba despre conținutul său de nutrienți. Și conține multe substanțe nutritive, care pot echilibra nivelul hormonilor. Hormonii au un efect enorm asupra libidoului, spun experții în sănătate sexuală. Vitaminele B joacă un rol important în reducerea stresului și în echilibrarea nivelului hormonilor la bărbați, iar Kale îi conține în cantități mari. Vitamina B6 a fost mult timp mediatizată ca un remediu pentru sindromul premenstrual, dar numai atunci când este consumată în forme naturale, nu ca şi supliment. Astfel, puteți face sucuri proaspete, preparate din frunze de spanac, din varză creață și din pătrunjel. Sucul este o infuzie concentrată de antioxidanți. Se pot adăuga frunze și tulpini de țelină. Pentru un gust mai bun (sucul fiind ușor amar) puneți suc de lămâie și, eventual combinați „licoarea verde” cu sucul dulce de morcov sau de sfeclă.

Are mai multă vitamina C decât o portocală

67 g de varză Kale conţine 134% din doza zilnică recomandată de vitamina C, în timp ce o portocală de 131 g conţine doar 113%. Cu alte cuvinte, Kale are o cantitate dublă de vitamina C. Este campioană şi la vitamina A - conţine 133% din doza zilnică recomandată de vitamina A, mai mult decât orice altă legumă verde. Nu prea merge să compari o legumă verde cu laptele, dar Kale este campioană şi la această categorie: 100 g conţine 150 mg de calciu, în timp ce laptele conţine 125 mg. Pentru a beneficia de toți nutrienții săi, adăugați două-cinci tulpini de varză Kale în smoothie-urile de fructe sau în cele proteice. În plus, colesterolul scade ca prin minune.

„New York Times”: „Se consumă la cele mai sofisticate petreceri”

Se ştie că milionarii din Manhattan sunt preocupați de sănătate şi de mâncare sănătoasă, aşa că obsesia pentru un aliment-minune nu este surprinzătoare. Acum, ei au făcut o obsesie pentru varza Kale. „Unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii consumă varza Kale la recepţii, la cele mai sofisticate petreceri, la cină, peste tot pe unde merg” scria ziarul american „New York Times”. Iar dacă restaurantul la care mănânci are varză Kale în meniu, este considerat un loc cool, în care trebuie să revii.

PONT. Varza Kale este o sursă importantă de grăsimi bune, mai exact acidul alfa linoleic (ALA), un acid gras din categoria Omega 3, esențial pentru sănătatea creierului.

Nu consumați Kale cu lactate sau cu alte alimente bogate în calciu. Varza conține nutrienți care blochează absorbția calciului în intestin

Puteţi cultiva în grădină

Varza Kale este disponibilă în două culori: verde prăfuit, respectiv mov. Ambele soiuri de varză Kale sunt comestibile, însă cea mov este utilizată şi în scop ornamental, datorită coloritului deosebit. Varză Kale are o singură cerinţă specială: să fie cultivată pe vreme răcoroasă, mai exact toamna sau primăvara devreme. Puteți sădi seminţele de Kale direct în solul din grădină sau puteți sădi seminţele în răsadniţe, iar după patru-șase săptămâni faceți transplantarea. Indiferent de metoda pe care o alegeți, este recomandat ca temperatura să nu depăşească 25-26 de grade Celsius. Planta este rezistentă la temperaturile ce scad până la -6 grade Celsius, dar nu le suportă pe cele ridicate. Solul propice este cel bogat, bine drenat, cu un pH între 5,5 şi 6,8. Este recomandat să plantați varza într-o zonă umbroasă, însă, înainte de plantare, aşterneți un strat de compost pe sol. Este indicat să fie șapte centimetri între seminţe, pentru ca plantele să se poată dezvolta în voie. Între rânduri lăsați o distanţă de 45-60 de centimetri. În ceea ce priveşte udarea, aceasta se face din belșug, întrucât verzei Kale îi place apa.