Main menu

header

520 10 1de Cătălina Tăgârță

Lucerna conţine toate vitaminele şi mineralele necesare vieţii, iar clorofila care se extrage din această plantă cumulează o cantitate echilibrată de componente organice, moleculare şi minerale, aproape identice hemoglobinei umane. Potrivit fitoterapeutului Liviu Buluș (medalion), numele acestei plante puternice este derivat din termenul arab „al-fal-fa”, care înseamnă „tatăl tuturor alimentelor”.

Conține opt enzime digestive

- Majoritatea persoanelor știu că lucerna este hrana de bază a animalelor, dar puțini oameni cunosc faptul că acest produs verde este extrem de util și chiar indicat și pentru oameni, în special pentru cei cu probleme gastrice, de digestie.

- Din nefericire, aveți dreptate. Mulți ignoră proprietățile extraordinare ale acestei plante verzi. Dintre toți germenii, cel mai valoros este cel de lucernă. Este cea mai verde plantă, împreună cu urzica. Și are și gust bun.

- Care sunt beneficiile unui consum regulat?

- Este un superaliment, datorită ariei largi de substanţe nutritive pe care le conţine. Între acestea se numără opt enzime digestive, fitoestrogeni (hormoni de natură vegetală), bioflavonoide (antioxidanţi, substanţe antiinflamatoare, compuşi ai oxigenului care întăresc venele, arterele şi pe cele capilare), saponine (întăritoare ce conţin săruri minerale), flavone (ajută capilarele fragile), glicozide (compuşi antitumorali), alcaloizi (compuşi din plante cu efect antiinflamator şi antiinfecţios şi care ajută la formarea proteinelor), aminoacizi, acizi organici, minerale şi anumite oligominerale (cum ar fi calciul, magneziul, fosforul, fierul şi potasiul), clorofilă, acid folic, niacină şi vitaminele A, B, B12, C, D, E şi K.

„Mai multă vitamina C decât citricele”

- Pentru ce este recomandată planta?

- Poate fi folosită pentru scăderea inflamaţiei plămânilor, fiind benefică pentru cei suferinzi de astm, de pneumonie şi de bronşită. Are de patru ori mai multă vitamina C decât citricele, iar calciul pe care îl conţine este uşor absorbit şi asimilat de organism. Lucerna conţine peste 40 de bioflavonoizi diferiţi.

- E adevărat că este utilă și contra infecțiilor?

- Da. Datorită conţinutului mare de clorofilă şi de vitamina A, acționează ca un dezodorizant natural şi ca agent împotriva infecţiilor. Frunzele au un procentaj ridicat de betacaroten, care întăreşte sistemul imunitar. În concluzie, lucerna este benefică pentru multe tipuri de afecţiuni; de la detoxifierea şi întărirea ficatului, fortificarea şi purificarea sângelui până la îmbunătățirea digestiei.

„Îmbunătățește contracțiile colonului”

520 10 2- Ce altceva ar mai fi de spus despre cea mai verde plantă?

- Lucerna neutralizează acizii şi toxinele. Datorită conţinutului ridicat de fibre, ea are capacitatea de a absorbi şi a transporta reziduurile intestinale din organism, înmuind scaunele şi îmbunătăţind contracţiile colonului. De asemenea, ajută la eliminarea apei reţinute în organism, dar și a toxinelor. Datorită conţinutului ridicat de vitamina K, lucerna poate fi folosită pentru a determina un flux sangvin sănătos, pentru a întări vasele sangvine şi pe cele capilare, prevenind astfel sângerările spontane. Studiile relevă faptul că lucerna previne creşterea cantităţii de colesterol şi reduce cantitatea de grăsime depozitată pe artere.

- Cum trebuie consumată pentru a beneficia de toate proprietățile sale?

- Ideal e să fie folosită verde, în stare crudă. Spre exemplu, poate fi pusă în salate, iar dacă este consumată zilnic vor fi obținute beneficiile amintite. Dar dacă nu este posibil să fie consumată verde, cum se întâmplă acum, în extrasezon (cu excepția celor care pun germeni de lucernă), se poate folosi și sub formă de pulbere. Eu, spre exemplu, vara o las să crească înaltă, o usuc la umbră, ca să rămână tot verde, și o macin. Când am nevoie, îmbunătățesc apa cu clorofilă verde și este tare bună. Sau o fac ceai, o pun în piure de cartofi sau în banană pasată, fac smoothie-uri cu pudră și obțin un adevărat nectar. Practic, pudra îngroașă și îmbogățește cu clorofilă. Rezultatele sunt extraordinare. Eu am acum și școală de nutriție și știu foarte bine beneficiile acestor plante.

Crește părul și ajută în caz de malabsorbţie

- Așa-i că poate fi consumată și sub formă de suc?

- Sigur că da. Doar că nu merge consumată singură, și atunci cel mai bine e să fie amestecată cu suc de morcovi.

- Cam în ce proporții?

- Jumătate suc de lucernă, jumătate sau chiar mai mult suc de morcovi. Se poate adăuga și suc de salată verde, pentru îmbogățirea cu factori nutritivi de care are nevoie în special rădăcina firelor de păr. Consumând zilnic un litru de suc obținut din morcov, din lucernă și din salată verde se va observa o creștere remarcabilă a firelor de păr.

- Și rezultatele când apar?

- Într-o lună-două. Apoi, pentru clismă, folosim suc de lucernă. Dar, prin consumul plantei, se obțin rezultate bune în foarte multe situații, fie că e vorba despre probleme cu digestia, despre arsuri stomacale, despre gaze, despre indigestie, despre malabsorbţie sau despre alte boli gastrice. Planta este folosită cu succes pentru a trata boli precum artrita, astmul, respiraţia urât mirositoare şi mirosul neplăcut al corpului, infecţiile determinate de ciuperci, diabetul, febra şi edemele. A fost folosită și pentru prevenirea tumorilor, în lupta împotriva cancerului, a cariilor dentare (întrucât conţine fluor natural) şi a osteoporozei.

„Planta a fost folosită și pentru prevenirea tumorilor, în lupta împotriva cancerului, a cariilor dentare şi a osteoporozei“

Consumul de suc să nu depăşească 20 de grame, că e iritant

- Câtă lucernă să germinăm pentru a face suc?

- Ideal e să faceți suc vara, în sezon. Iarna o puteți consuma germinată - în salate, sub formă de pudră sau în ceaiuri. Se poate găsi la târguri - sub formă de baloți sau în magazinele de remedii naturiste. În străinătate, în magazine există lucernă uscată, de pus la friptură, dar la noi nu se folosește încă așa tare, deși beneficiile sunt nenumărate. Pe lângă cele amintite, e bine de știut că lucerna conține și sulf, și calciu, magneziu etc.

- Referitor la sucul din lucernă, cam cât să bea oamenii zilnic?

- Nu mult, că e iritant. Aproximativ 20 de grame, să zicem. Dar, așa cum am spus deja, ideal e să fie combinat cu altceva.