Main menu

header

520 9 2de Daniela Anton

Loboda este o plantă de primăvară extrem de benefică pentru organismul nostru, ajută la detoxifierea și curățarea sângelui și este ideală pentru consumul în salate sau în ciorbe. Conține cantități impresionante de vitamine, minerale, fibre și alți nutrienți extrem de importanți, care reduc riscul de a face numeroase afecțiuni, printre care și accidentul vascular cerebral.

Bogată în proteine

Loboda conține cantități extrem de mari de proteine pentru o plantă. 100 g lobodă conțin peste 17 g proteine. Proteinele sunt o parte importantă a dietei zilnice, deoarece oferă energie și ajută organismul să funcționeze corect. Loboda poate fi întrebuinţată în alimentaţie zilnic, în special de persoanele vegetariene sau care consumă cantități mici de carne. Această plantă conține și fibre alimentare, extrem de importante pentru organism. O persoană sănătoasă trebuie să consume 20-35 g fibre în fiecare zi. 100 g lobodă conțin peste 10 g fibre. Mai mult, în lobodă se află cantități mari de fier, peste 10 mg la 100 g, fiind asemănătoare cu spanacul. De asemenea, loboda este și o sursă importantă de calciu și betacaroten, un antioxidant extrem de puternic. Frunzele purpurii ale lobodei sunt și un izvor important de magneziu și potasiu, două minerale esențiale pentru sănătatea inimii și a mușchilor.

Creşte rezistenţa vaselor sangvine

Loboda conţine de două ori mai multă vitamina C decât kiwi sau lămâia şi cantităţi importante de vitamina K. De aceea, o dietă bogată în antioxidanţi scade riscul de accident vascular cerebral. Cu alte cuvinte, consumul de lobodă creşte rezistenţa vaselor sangvine. În plus, datorită conţinutului mare de antioxidanţi, loboda ajută organismul să se regenereze, încetineşte procesele de îmbătrânire, stimulează sănătatea creierului și îmbunătățeşte memoria, este un bun remineralizant, reduce riscul de cancer și infecții urinare. De asemenea, stimulează metabolismul.

Loboda este utilă şi sub formă de infuzie în tratarea durerilor de stomac. Infuzia poate fi făcută ca un ceai sau ciorbă, alături de alte legume (ceapă verde, leuştean etc.). De asemenea, loboda este benefică şi sub formă de cataplasmă, care ajută la vindecarea rănilor. Se fierbe planta până dă apa în clocot, apoi se lasă să se răcească puţin. Când loboda încă este călduţă se înfăşoară în tifon şi se pune pe locul afectat timp de 30 de minute.

Tratează acneea

Loboda are efect laxativ şi joacă un rol important în curăţarea sângelui. Dacă urmaţi o cură de detoxifiere consumaţi lobodă în ciorbe sau în salate, dar și frunzele tinere în stare crudă, acestea având rol diuretic.

Consumul regulat de lobodă este extrem de benefic în ameliorarea sau în tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori alergiilor, ea având efect mineralizant şi vitaminizant. De aceea, loboda este utilă şi pentru tratarea tusei și a gâtului inflamat.

Deoarece loboda, ca și spanacul, conține cantități importante de acid oxalic, această plantă este contraindicată persoanelor care suferă de litiază renală

Ciorbă de lobodă

Ingrediente: 3 legături de lobodă, 5 cartofi, 1 legătură de ștevie, 2 bucățele de praz, 1 legătură de ceapă verde, 2 morcovi, 1 ardei roșu, borș, sare, piper, ulei, 1 lingură cu pastă de tomate, leuștean, pătrunjel verde.

Mod de preparare: se curăță cartofii și morcovii. Cartofii se taie cuburi, iar morcovii se dau prin răzătoare. Ștevia se curăță de codițe și se spală bine. Prazul şi ceapa se pun într-un robot sau se toacă mărunt. Într-o oală se adaugă cartofii, morcovul, ștevia, prazul, ceapa, ardeiul tocat, se pune apă și se lasă la fiert. Loboda se toacă mărunt și se călește în puțin ulei. Când aproape au fiert cartofii se adaugă loboda, pasta de tomate, leușteanul tocat și se lasă să fiarbă puțin împreună, după care se pun borș, sare și piper după gust. Se mai dă în câteva clocote, și la final se presară pătrunjel verde.