Main menu

header

521 11 1de Carmen Ciripoiu

În anii 1900, părintele curei cu sucuri de rădăcinoase, medicul austriac Rudolf Breuss, a revoluționat medicina prin puterea exemplului său și a pacienților pe care i-a tratat. De atunci, an de an, știința a confirmat faptul că rădăcinile legumelor sunt adevărate minuni pentru sănătatea noastră.

Invincibilul morcov

521 11 2Cea mai veche rețetă de suc de rădăcinoase ne-a rămas tot de la medicul Breuss și este, pe cât de simplă, pe atât de invincibilă, înlăturând cancerul și multe alte afecțiuni cronice: o combinație obținută din 100 ml suc de sfeclă roșie, 50 ml suc de rădăcină de țelină și 300 ml suc de morcov. Luate separat, cele trei legume ne uluiesc cu puterile lor vindecătoare. Prin vitaminele A și C, dar și prin complexul de B-uri conținut, sucul de morcov este un stimulator imunitar atât pentru copii și convalescenți, cât și pentru persoanele de vârsta a treia. În acest caz, se recomandă o cură cu suc de morcovi timp de o lună. Sucul de morcovi este, de asemenea, și un adjuvant de excepție în lupta cu candidozele. Se administrează zilnic, timp de două săptămâni, 300 ml suc de morcov proaspăt. Bunicii noștri ne spuneau totdeauna că morcovul ne protejează ochii! Și mare dreptate aveau, pentru că ultimele studii au scos la iveală faptul că această minunată legumă reduce riscul de cataractă și ajută totodată la menținerea acuității vizuale până la cele mai înaintate vârste, fiind util și în cazul vederii nocturne deficitare. Se consumă 100 ml suc de morcov pe zi, în cure de patru săptămâni.

Țelina vindecă cistita

Combinația de suc de morcovi și țelină este cunoscută ca unul dintre cele mai bune tratamente în lupta cu cistita, coaja țelinei fiind bogată în multe substanțe antibiotice. Împotriva calculilor renali se recomandă consumul a 100 ml suc de rădăcină și frunze de țelină, timp de două săptămâni. Medicina asiatică spune că din dieta bolnavilor de tuberculoză nu trebuie să lipsească niciodată țelina crudă, deoarece stimulează imunitatea și reduce înmulțirea bacteriilor. În același timp, datorită efectelor sale calmante, sucul de rădăcină de țelină este de mare ajutor în bolile reumatismale și în durerile articulare. Se recomandă consumul a 150 ml suc de țelină, combinat cu suc de morcov. Cura durează trei săptămâni. Și tot incredibila țelină reglează activitatea hormonală, înlăturând sterilitatea atât la femei, cât și la bărbați. Se țin cure de două săptămâni, timp în care se consumă 300 ml suc de țelină, urmate de o săptămână de pauză, apoi tratamentul se poate relua. Sucul de țelină amestecat cu o linguriță cu miere este un leac excelent și împotriva depresiei, iar infuzia din frunze de țelină (patru frunze pisate se fierb în 500 ml apă până scade la jumătate, apoi se filtrează) este un leac imbatabil pentru gută.

PONT. Compresele cu suc de țelină vindecă arsurile și ulcerațiile.

Rădăcina de hrean are acţiune expectorantă

Bogată în vitaminele A, C și B, toate cu efect antioxidant, rădăcina de pătrunjel mai conține o substanță cu efecte excepționale de anihilare a radicalilor liberi, care stopează procesele de îmbătrânire a țesuturilor, previne sclerozarea vaselor de sânge, relansează activitatea hormonală, ține oasele sub control și echilibrează tensiunea arterială. Este un excelent stimulent al rinichilor, drenor al ficatului și antiviral. Se recomandă sucul de rădăcini de pătrunjel nedescojite, 50 ml pe zi, în cure de o lună. Curele trebuie ținute la începutul primăverii și al toamnei. Pentru a regla digestia și a elimina surplusul de apă din țesuturi se consumă o cană cu decoct din rădăcină de pătrunjel cu zece minute înainte de mesele principale. Un remediu foarte bun în afecțiunile aparatului respirator este rădăcina de hrean, a cărei acțiune expectorantă și bronhodilatatoare este cunoscută. Se fierb 30 g hrean într-un litru de apă, apoi se lasă la macerat 12 ore. Se consumă două căni pe zi, între mesele principale.

Sfecla roșie, inamicul varicelor

Pentru că sfecla este destul de sensibilă la fierbere și la coacere, cel mai bine de folosit este în stare naturală, sub formă de suc, fiind unul dintre cel mai remarcabile remedii în lupta cu cancerul și cu leucemia. Se recomandă o jumătate de litru zilnic, timp de 60 de zile, cu o pauză de 15 zile, apoi tratamentul se poate relua. Consumul de sfeclă roșie (suc sau salată) este indicat și femeilor însărcinate, deoarece tratează cu succes varicele și hipertensiunea. În caz de diabet, sfecla este unul dintre alimentele indicate, deoarece este foarte bine tolerată de persoanele bolnave și stabilizează glicemia. În caz de răceală sau de viroză respiratorie este indicat să se bea zilnic 300 ml suc de sfeclă roșie, acesta blocând formarea virusurilor și scurtând perioada de vindecare a bolii. Nu în ultimul rând, sucul de sfeclă roșie este de neînvins în toate afecțiunile inimii (insuficiență cardiacă, aritmie cardiacă, hipertensiune etc.). O cură de 50 ml suc de sfeclă, băut zilnic, înaintea fiecărei mese principale, este un elixir pentru cei care suferă de obezitate.

Sucul de morcovi are efecte incredibile şi în cazul persoanelor infectate cu HIV

Sucul de sfeclă roșie se consumă după ce a fost ținut două ore la frigider

Modul de preparare

Sucurile se obțin din legume proaspete, bine spălate, dar necurățate de coajă. După stoarcerea legumelor, sucul se consumă imediat sau, dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de şase ore. Pe toată perioada curei nu se consumă carne, zahăr și făină albă, persoana axându-se pe legume și pe fructe gătite fără foc, cereale și semințe oleaginoase.