Main menu

header

521 10 1de Carmen Ciripoiu

Statisticile arată că fiecare dintre noi cunoaște pe cineva cu o suferință reumatică, unul din cinci europeni are o boală reumatică, având consecințe majore. Cum să învingem artrita folosind cele mai bune remedii naturiste ne învață fitoterapeutul Adrian Udrea (medalion).

„Supraponderabilitatea, printre factorii favorizanți”

- Ce este artroza și cum o deosebim de alte afecțiuni reumatice?

- Artroza reprezintă o afecțiune cronică degenerativă a articulațiilor (de uzură a acestora), în special a cartilajelor, având diverse localizări: genunchi (gonartroză), șold (coxartroză), coloana vertebrală (spondiloză). Reumatismul articular se împarte în două mari grupe: reumatismul degenerativ, din care fac parte artrozele (apare în special la vârsta a doua și a treia sau la persoanele care fac sport de performanță sau care solicită preponderent o anumită articulație, și reumatismul inflamator - artritele - în care sunt incriminați factori infecțioși și autoimuni. Artroza se instalează în special la nivelul articulațiilor, fiind dependentă de vârstă sau de suprasolicitarea articulară, în timp ce artrita, fiind un proces inflamator progresiv, poate afecta și țesuturile învecinate, ducând în timp la deformații osoase, probleme cardiace sau la nivel de mucoase.

- Care sunt factorii favorizanți?

- Pe primul loc se află profesiile care solicită preponderent anumite articulații. Urmează apoi sporturile de performanță, supraponderabilitatea, acidifierea exagerată a organismului prin consumul de alimente îndelung procesate, dar și carențele alimentare.

„Sunt indicate legumele de sezon”

521 10 2- Pentru că ați pomenit de carențe, ce regim alimentar trebuie respectat și ce mișcări fizice avem voie să facem?

- Exercițiile fizice trebuie adaptate vârstei și tabloului clinic al fiecărui pacient în parte. Recomand plimbări zilnice în parc timp de o jumătate de oră, mișcări circulare ale articulațiilor în ambele sensuri, mișcări de stretching (întindere musculară), mersul pe bicicletă, grădinăritul și, nu în ultimul rând, gimnastica. Se vor evita urcarea unui număr mare de trepte, plimbarea pe trenuri în pantă, căratul greutăților, statul pe genunchi pentru efectuarea diverselor activități casnice. Ca dietă recomand hidratare corespunzătoare (35-40 ml/kg corp/zi, de preferat apă alcalină cu pH 8), legume de sezon (cartofi, fasole verde, ardei, broccoli, conopidă, varză, vinete, dovlecei), fierte, preparate la cuptor sau sotate, sau crude, sub formă de salate. Excelente sunt și leguminoasele ca mazărea, fasolea, lintea, soia sau năutul, fierte și preparate sub formă de mâncare scăzută, ciupercile, cerealele integrale (pâine integrală, fulgi de cereale integrale), laptele vegetal, carnea de pește, de pasăre (preferabil de origine organică), uleiurile presate la rece ca acela de măsline, de cânepă, de rapiță, de dovleac, de in, adică cele bogate în Omega 3. De asemenea, bolnavii de artrită trebuie să consume de patru ori pe săptămână ouă fierte, cleioase, și semințe bogate în Omega 3 (in, cânepă, chia, dovleac), împreună cu cereale la micul dejun.

„Lucerna alcalinizează organismul”

- Ce remedii naturiste recomandați?

- Cele mai indicate remedii naturiste în tratarea artrozei sunt produsele care au acțiune asupra regenerării cartilajului: glucozamina, condroitina, gemoderivatul din viță-de-vie și de jneapăn, siliciul organic, coada-calului. Recomand glucozamină + condroitină, două capsule pe zi, și vitamina C, concentrație de 1 g, două capsule pe zi. Urmează produsele care refac lichidul sinovial: acidul hialuronic, acizii grași interesterificați, dar și produsele care alcalinizează organismul (lucerna, orzul verde, iarba de grâu) și produsele care refac țesutul de colagen - vitamina C, colagenul din somon sălbatic, zincul, arginina și ornitina (prin stimularea hormonului de creștere). O linguriță cu pulbere de lucernă se diluează în 250 ml apă alcalină și se consumă de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Medicina ayurvedică recomandă ceaiul Gocshura. O linguriță se amestecă bine cu 250 ml apă, se lasă 15 minute la infuzat, se strecoară, apoi se adaugă curcumă, o jumătate de linguriță.

- În ultima perioadă se tot vorbește despre artrita psoriazică, o boală destul de periculoasă. Cum îi venim de hac?

- Artrita psoriazică este, într-adevăr, o boală gravă, unde, pe lângă articulații, este afectată și pielea. Tratamentul este asemănător cu cel al artritei reumatoide. Sunt minunate produsele cu efect antiinflamator ca boswellia, harpagophytum, yucca, crețușcă, salcie, produse cu efect cortizon like, adică are acelaşi efect ca al cortizonului, dar fără reacţii adverse (gemoderivatul din muguri de coacăz negru, lemnul-duce), produsele cu efect imunoregulator (probioticele, prebioticele, acizii grași Omega 3, chimenul negru, schizandra). În acest tip de artrită se pune accent pe menținerea unui tranzit intestinal normal, evitându-se constipația. Recomand următoarea schemă de tratament: gheara diavolului, două capsule pe zi, și ulei de pește Omega 3, cu concentrația de 1 g - două capsule pe zi.

„O dietă adecvată vă face să vă simțiți mai frumoși și mai sănătoși”

- Cât de important e să facem întocmai ce ne recomandă fitoterapeutul?

- Cel mai important este să apelăm la persoane specializate în acest domeniu, ținând cont de faptul că medicina alopată nu dispune de foarte multe soluții în aceste situații. Mai mult decât atât, bolile reumatismale fiind afecțiuni cu bătaie lungă (ani sau zeci de ani), o abordare exclusiv alopată este nerecomandată, având în vedere efectele adverse inerente.

- Un gând pentru cititorii revistei Taifasuri…

- Ca să fii sănătos, foarte important este să cultivi în tine doar emoții pozitive și să stai departe de gândurile și de emoțiile negative. Pentru că de aici pleacă de fapt totul: felul cum gândim influențează felul cum simțim. Adăugând și o dietă adecvată, vă veți simți mai bine, mai frumoși și mai sănătoși. Cititorii mă pot contacta la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Suferinzii de artrită trebuie să evite chipsurile, conservele, alimentele îndelung gătite, uleiurile rafinate, în special cel de floarea-soarelui, porumb, șofran, cerealele rafinate, pâinea albă, carnea roșie (porc, vită, vânat, care eventual se consumă ocazional). Mare atenție la zahăr, la alimentele care-l conțin și la prăjeli!

„Gemoderivatul din coacăz negru, cortizonul natural“

- Artrita apare și la cei mici, sub forma artritei juvenile. Cât de gravă este boala pentru micuți?

- Artrita juvenilă, deși nu se cunoaște cu certitudine cauza, se pare că apare la copiii supuși unor șocuri emoționale din cauza părinților, prin aplicarea unor pedepse, sau odată cu contactul acestora cu colectivitatea. Tot o cauză importantă în declanșarea bolii o au infecțiile și anumiți alergeni alimentari. Așadar, în cazul copiilor, aș merge pe o componentă psihologică. Gravitatea depinde de capacitatea copilului de a trece peste perioadele de criză, dar și de reacția părinților în astfel de situații.

- Ce tratamente li se potrivesc copiilor? Cât de bine reacționează micuții?

- În cazul celor mici sunt foarte bune gemoderivatele, în special gemoderivatul din coacăz negru - cortizonul natural - și gemoderivatul de brad și de măceș cu rol important în imunitate și în dezvoltarea armonioasă a sistemului osos. De asemenea, de mare ajutor le sunt și probioticele, dar și uleiul de pește. Copiii reacționează foarte bine nu doar la remediile naturiste, ci și la adresarea unor cuvinte de sugestionare pozitivă. Eficiente sunt și reflexoterapia și presopunctura.