Main menu

header

521 6 1de Alexandra Rotărescu

Un adevărat superaliment, lăptişorul de matcă a fost denumit „elixirul tinereţii”, datorită proprietăţilor sale de a regenera organismul şi de a preveni îmbolnăvirile. Efectele sale miraculoase nu se opresc aici: industria cosmetică exploatează din plin calităţile acestui produs apicol de excepţie!

Proprietăți imunostimulatoare

Ce este mai exact lăptişorul de matcă? Este o substanţă secretată de glandele hipofaringiene ale albinelor lucrătoare, cu care sunt hrănite toate larvele din stup în primele lor zile de viaţă. Însă numai regina beneficiază de miraculosul elixir pe toată durata vieţii sale, iar efectele unei asemenea superdiete sunt evidente: matca ajunge să trăiască chiar şi de 20 de ori mai mult decât albinele obişnuite! Lăptișorul de matcă prezintă proprietăți imunostimulatoare și vindecătoare, conţine o varietate foarte mare de nutrienţi, în care sunt incluse minerale precum calciu, cupru, fier, fosfor, sulf şi potasiu, întregul complex de vitamine B şi 17 aminoacizi (opt dintre aceştia nu pot fi produşi de organismul nostru şi trebuie asimilaţi din dietă).

Aristotel îl recomanda în tratamentul bolilor de piele

Însuşi „părintele medicinei”, Hipocrate, avea numai cuvinte de laudă la adresa lăptişorului de matcă, considerându-l „un medicament virtuos, înzestrat cu puterea de a prelungi viaţa”, în timp ce binecunoscutul filosof antic Aristotel îl recomanda în tratamentul bolilor de piele. Apreciat din generaţie în generaţie pentru proprietăţile sale, în zilele noastre este bineştiut faptul că lăptişorul de matcă împiedică apariţia unor anumite tipuri de cancer, protejează ficatul, reduce inflamaţiile, vindecă tulburările digestive, împiedică îmbătrânirea prematură şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.  

Scade tensiunea arterială

Studiile realizate până în prezent au scos la iveală faptul că proteinele conţinute de lăptişorul de matcă au un efect direct asupra nivelului tensiunii arteriale. Potasiul acţionează ca un vasodilatator care reduce presiunea asupra vaselor de sânge, acest lucru putând preveni apariţia anumitor afecţiuni cardiace cu potenţial grav. Lăptişorul de matcă are capacitatea de a inhiba o substanţă denumită bisfenol A, care, întocmai estrogenului, poate cauza apariţia cancerului de sân. În plus, reduce inflamaţiile - multitudinea de vitamine şi enzime active din acest produs îi oferă acestuia o capacitate antiinflamatorie desăvârşită.

Reduce nivelul colesterolului

Cei mai mulţi dintre noi asociază consumul unui produs dulce cu valori crescute de colesterol, însă lăptişorul de matcă este exact excepţia de la regulă. Cercetările în domeniu arată că, de fapt, scade nivelul colesterolului „rău” în momentul în care consumați acest elixir. Astfel, nu sunteți deloc în pericol să dezvoltați afecţiuni grave precum ateroscleroza, infarctul sau accidentul vascular celebral.

Încetineşte procesul de îmbătrânire

Legenda spune că lăptişorul de matcă reprezenta secretul frumuseţii Reginei Cleopatra din Egiptul Antic. Înzestrat cu proprietăţi ieşite din comun, acest elixir era folosit de membrii familiilor regale şi de elita politică, pentru îmbunătăţirea vitalităţii, dar şi pentru protejarea tenului, chiar şi în cele mai aspre condiţii de trai. Denumit de grecii antici „sursa tinereţii veşnice” şi de romani, „sucul dulce al vieţii”, lăptişorul de matcă este apreciat şi-n zilele noastre pentru încetinirea procesului de îmbătrânire şi, implicit, pentru estomparea ridurilor. De asemenea, produsele cosmetice care au în compoziţie aceste substanţe tămăduitoare ajută la vindecarea şi la hidratarea pielii uscate, deteriorate sau lipsite de prospeţime. Mai mult de-atât, lăptişorul de matcă iniţiază şi întreţine procesul de refacere celulară şi revitalizează scalpul, ceea ce conferă părului un aspect sănătos şi frumos.

De folos în curele de slăbire

Una dintre cele mai importante componente ale lăptişorului de matcă, lecitina, scade colesterolul, îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi asigură o digestie sănătoasă. Iar toate acestea vă pot ajuta să scăpați de surplusul inestetic de kilograme! Mai mult, cei opt aminoacizi pe care îi conţine lăptişorul de matcă au un rol esenţial în regenerarea celulară, în dezvoltarea musculară şi în optimizarea procesului hormonal din organism. La fel de bine, metabolismul are numai de câştigat de pe urma proteinelor existente în acest produs natural.

Nu trebuie încălzit niciodată

Sub formă de granule sau de pudră, lăptişorul de matcă poate fi adăugat la salate, în sucuri, în iaurt sau în orice altă băutură rece sau preparat care nu necesită încălzire. Este important de reţinut că lăptişorul de matcă nu trebuie încălzit niciodată, pentru a nu distruge proprietăţile şi proteinele atât de benefice consumului uman. Lăptişorul de matcă pur se păstrează la frigider şi se omogenizează cu miere - 10 g lăptişor pur în 500 g miere. Se administrează dimineaţa, câte o linguriţă sublingual, timp de 30 de zile. Curele sunt recomandate primăvara şi toamna.

Lăptişorul de matcă este mai bogat în vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B8 şi B12 decât drojdia de bere. Vitamina B5 are un impact benefic asupra sistemului nervos şi asupra glandelor suprarenale, motiv pentru care a şi fost denumită „vitamina antistres“

Asigură menţinerea calităţii memoriei

Lăptișorul de matcă pur facilitează nașterea neuronilor sau, cel puţin, întârzie procesul de pierdere a memoriei specific înaintării în vârstă. Ne naștem cu aproximativ o sută de miliarde de neuroni, însă, de-a lungul vieţii, pierdem tot mai mulți dintre ei, ceea ce duce inevitabil la scăderea performanţei memoriei. Soluţia o deţine lăptișorul de matcă, deoarece acesta conține o substanţă denumită acetilcolină pură, care asigură menţinerea calităţii memoriei.