Main menu

header

522 8 1de Carmen Ciripoiu

În vechime, gingașele margarete erau folosite de vraci pentru oprirea sângerărilor și pentru închiderea plăgilor deschise ale războinicilor. Mai târziu, acestea și-au arătat puterea împotriva răcelilor, bolilor de ochi, hemoroizilor şi viermilor intestinali.

Ameliorează pruritul

Desfată privirea și redă sănătatea. Aceasta este margareta, o minune împotriva arsurilor, rănilor, dar și pentru ameliorarea pruritului. Mai multe flori proaspete de margarete se mărunțesc, apoi se freacă bine cu o lingură de lemn până la obținerea unei paste. Ulterior, se adaugă câteva linguri cu ulei de măsline până la omogenizarea completă. Se lasă câteva ore să respire, apoi se ung locurile afectate. Se ţine pe răni trei-patru ore. Un efect foarte bun îl au și frunzele proaspete de margarete, aplicate direct pe zona bolnavă. Împotriva colicilor și a viermilor intestinali se recomandă infuzia de margarete preparată astfel: în 200 ml apă clocotită se adaugă două linguriţe cu plantă mărunţită (frunze şi flori). Se lasă la infuzat timp de patru ore şi apoi se strecoară. Se administrează o lingură, de trei-patru ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează două săptămâni.

Loţiune tonică antirid

Cea mai bună loțiune tonică antirid tot din margarete se prepară. Se amestecă o linguriţă cu petale de margarete, trandafiri, iasomie, crini albi, flori de tei şi mentă. Peste acest amestec mărunţit se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se strecoară, se adaugă o linguriţă cu vin roşu şi se amestecă bine. Cu această loțiune se șterge fața de trei ori pe zi, timp de zece zile. Se face o pauză de alte zece zile, apoi tratamentul se poate relua. Uleiul de margarete este util pentru îngrijirea bustului, pentru îngrijirea postnatală, dar și pentru refacerea tonului pielii pe gât, a decolteului și a conturului feței. Uleiul de margarete se obține prin macerarea florilor în ulei de floarea-soarelui.