Main menu

header

522 8 2de Carmen Ciripoiu

Folosit încă din Antichitate de greci, bujorul are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, calmante, neurotonice, fiind recomandat în boli respiratorii, de piele, gastrointestinale, anxietate, insomnie sau stres.

Reglează metabolismul

Suferiți de epuizare? Bujorul este un remediu imbatabil. În 500 ml vodcă puneți trei linguri mărunțite cu petale și lăsați la macerat o lună, agitând recipientul de mai multe ori pe zi. Consumați o linguriță de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul durează 30 de zile. Pentru stimularea imunității și reglarea metabolismului, tot bujorul face adevărate minuni. Se pun 20 g rădăcină mărunțită într-un litru de apă clocotită, se acoperă vasul și se lasă la răcit. Se consumă 100 ml de trei ori pe zi, timp de o lună, după fiecare masă. După trei săptămâni de pauză, tratamentul se poate relua. La rândul său, infuzia de rădăcină de bujor (o linguriță cu rădăcină mărunțită la 400 ml apă clocotită) este bună și în caz de gastrită, ulcer gastric, fisuri anale, dureri de stomac, dizenterie. Se consumă la temperatura camerei câte 100 ml, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Cura durează două săptămâni.

Vindecă bronșita

Atât afecțiunile sistemului nervos, cât și insomniile, convulsiile, diabetul zaharat, dar și isteria și chiar impotența primară pot fi tratate cu ajutorul unui preparat obținut din 10 g rădăcină şi tulpină de bujor, tocate mărunt, peste care se toarnă 100 ml vodcă sau alcool de 40 de grade. Recipientul se etanşează perfect, iar preparatul se lasă la macerat, timp de două săptămâni, într-un loc răcoros. Se strecoară şi se administrează câte 30 de picături de trei ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul durează o lună. Pentru a scăpa de bronșită și de tuse se consumă o poțiune obținută astfel: se amestecă o lingură cu petale de bujor mărunţite, o lingură cu maghiran mărunţit, o lingură cu zmeură și o lingură cu miere. Peste acest amestec se toarnă două căni cu apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de două ore. Se bea o jumătate de cană cu preparat încălzit, de trei ori pe zi, până la vindecarea completă.

ATENȚIE! Preparatele din petale și rădăcină de bujor nu se administrează copiilor mici, femeilor însărcinate sau care alăptează și bolnavilor de atonie intestinală. Petalele au un mic grad de toxicitate, de aceea vor fi folosite alături de alte plante și doar în cantități mici.

Infuzie împotriva acneei şi dermatitei

Împotriva acneei, dermatitelor și inflamațiilor pielii specialiștii recomandă infuzia din petale de bujor (o lingură cu petale la un litru de apă fierbinte), care se bea cu înghițituri mici pe parcursul unei zile. Cura durează zece zile maximum și se poate relua o dată la trei luni.