Main menu

header

523 11 2de Carmen Ciripoiu

Gingașele panseluțe sunt mai mult decât niște plante decorative. Prin conținutul de flavonoide, mucilagii, rutin sau antocianozide, panseluțele au acțiuni terapeutice pentru multe maladii care nu ne dau pace.

În vechime, căutate pentru epilepsie

Panseluța a fost recomandată ca tratament în epilepsie și astm, în boli de piele și eczeme. Datorită proprietăților sale expectorante, micuța plantă era indicată și în tratamentul bronșitei și al tusei convulsive, dar și în tratarea reumatismului și a cistitei. Florile au fost totodată folosite pentru producerea vopselei galbene, verzi și verzui-albăstrui. Cu mult înainte de dezvoltarea panselelor cultivate, panseluța a fost asociată cu gândul în „limbajul florilor”, prin denumirea sa alternativă de pansea (de la francezul „pensée” - „gând”).

Maceratul, pentru cistite și nefrite

În cazul bolilor aparatului respirator precum faringite, laringite, traheite sau astm bronșic, se recomandă maceratul de panseluțe. Preparatul se obține astfel: două linguri cu flori mărunțite se lasă la macerat timp de trei ore în 150 ml apă, apoi se filtrează și se îndulcește după gust. Se consumă două căni cu această licoare pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare. La fel de bună este și tinctura de panseluțe, 50 de picături de trei ori pe zi, dizolvate într-o cană cu ceai de tei călduț, după masă. Tinctura se prepară astfel: 20 g plantă uscată se pun la macerat în 100 ml alcool și se lasă timp de zece zile, perioadă în care se agită de câteva ori pe zi. Se filtrează, apoi preparatul se mai ține încă o săptămână la frigider. Se strecoară din nou și se păstrează în sticluțe închise la culoare. În cazul cistitelor, pielitelor sau nefritelor se consumă două căni cu macerat, dimineața și seara, înainte de culcare, sau 30 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, dizolvate într-o cană cu ceai de păpădie. Excelent este și vinul de panseluțe, preparat astfel: 100 g plantă uscată se pun la macerat în 100 ml vin alb, natural. Preparatul se agită de două-trei ori pe zi. La final se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se beau trei linguri, de trei ori pe zi, înainte de mese.

Un laxativ de excepție

Panseluțele sunt totodată un remediu foarte căutat pentru a scăpa de vasele sparte la nivelul membrelor superioare și de fragilitatea capilară. Se recomandă 30 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, dizolvate într-o cană cu ceai de saschiu, sau trei linguri cu vin, de trei ori pe zi, după masă. Laxativ de excepție, panseluțele sunt benefice celor care suferă de constipație. În acest caz se iau 30 de picături de tinctură de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de volbură. Persoanele care suferă de urticarie, prurit, neurodermite, eczeme sau dermatite pot apela cu încredere tot la frumoasele panseluțe. Se consumă două linguri cu vin de panseluțe, de trei ori pe zi, după masă, sau câte 50 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, dizolvate într-o cană cu ceai de gălbenele. Pentru detoxifierea organismului, specialiștii recomandă 30 de picături de tinctură din panseluțe, de două ori pe zi, neapărat după masă. Cura durează o lună și se poate repeta de trei ori în decursul unui an. Furunculoza și acneea sunt tratate cu succes folosind un amestec în părți egale de panseluțe, gălbenele, păducel și fructe de cătină albă. Se infuzează două lingurițe în 200 ml apă clocotită și se administrează două ceaiuri pe zi, pentru a mări efectul depurativ.

Ideal pentru senzaţia de sufocare

Persoanele care strănută la contactul cu praful sau cu polenul sau prezintă urticarii pe piele, senzații de sufocare, le curge nasul sau ochii trebuie să încerce o cură de trei săptămâni cu ceai de panseluțe. Se consumă două-patru căni pe zi, pe stomacul gol, efectul fiind uimitor. Planta nu numai că previne reacția alergică, dar stopează procesul alergic deja declanșat. Ceaiul se obține astfel: patru linguri cu plantă se fierb timp de cinci minute în 100 ml apă.

Bubele dulci se vindecă folosind comprese cu infuzie din patru linguri cu plantă la o cană cu apă