Main menu

header

523 6 1de Carmen Ciripoiu

Simbolizează dragostea, este materia primă pentru agheasmă, dar adevărata magie a busuiocului constă în puterea sa incredibilă de a vindeca.

Gargară în cazul aftelor şi abceselor dentare

Pentru tratarea rănilor greu vindecabile precum ulcerul varicos, se spală locul cu o fiertură obținută din două linguri cu busuioc și un litru de apă. Gargara este foarte bună în cazul halenei, aftelor, gingivitei, stomatitelor și abceselor dentare. Ea se face după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de busuioc. La rândul lor, inhalațiile cu infuzie de busuioc sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau bolile virale. Două linguri cu busuioc uscat şi mărunţit se pun într-un litru de apă dată în clocot. Capul se apleacă deasupra vasului şi se acoperă cu un prosop, făcându-se timp de un minut exerciţii de inspiraţie a vaporilor de apă, bogaţi în ulei volatil. În afecțiunile pielii sunt indicate fricționările cu oțet sau cu ulei de busuioc. Se aplică local, în fiecare seară. Pentru dezinfectarea încăperilor din gospodărie sunt utile fumigațiile. Câteva mănunchiuri formate din tulpini uscate de busuioc se aprind și se lasă să ardă mocnit.

Băile ajută organismul să lupte cu infecțiile

Suferiți de boli asociate cu frigul sau cu umezeala? Infecțiile nu vor să cedeze? Băile terapeutice cu busuioc sunt cel mai bun remediu. Două mâini cu busuioc se lasă la înmuiat într-o oală de cinci litri cu apă călduță, timp de 12 ore, apoi se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se mai opărește o dată cu un litru de apă, se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se filtrează. Ambele licori se combină și se toarnă în cada de baie, peste apa fierbinte. Băile cu busuioc durează 30 de minute. Busuiocul este indicat și persoanelor care suferă de infecții cu bacterii luate din alimente, în acest caz fiind recomandată o singură picătură de ulei volatil de busuioc într-un litru de apă plată, care se consumă pe parcursul unei zile. De asemenea, pentru a fi feriți de infecțiile tubului digestiv, e indicat să condimentaţi mâncărurile cu busuioc.

Alungă sindromul oboselii cronice

Observațiile specialiștilor arată că busuiocul induce o stare de optimism și de încredere, de aceea este indicat atât în tulburările psihice intense, cât și în cele neurovegetative, fiind considerată planta care produce imunizare la stres. Se recomandă cure de 20 de zile, perioadă în care se administrează o jumătate de litru de infuzie combinată de busuioc pe zi. Preparatul se obține astfel: două lingurițe cu flori și cu frunze de busuioc mărunțite se lasă peste noapte la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă, iar dimineața se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se mai fierbe încă 20 de minute, apoi se lasă la răcit și se filtrează. Cele două extracte se combină și se consumă cu un sfert de oră înainte de masă. În cazul oboselii cronice se amestecă patru linguri cu pulbere de busuioc fin măcinată cu 12 linguri cu miere și patru linguri cu polen proaspăt. Din această compoziție se administrează, zilnic, patru lingurițe. Cura durează zece zile, urmate de alte cinci zile de pauză. La nevoie, tratamentul se poate relua. Pentru eforturi mentale prelungite, specialiștii în terapii naturiste recomandă o cană cu infuzie combinată de busuioc. După administrare, pacientul trebuie să stea relaxat zece minute, apoi își poate relua activitatea. Remediul îmbunătățește circulația cerebrală și alungă oboseala. Amestecul în proporții egale, pulbere de busuioc și de sunătoare, este folosit ca adjuvant în depresie și în depresie anxioasă. Se consumă o linguriță de patru ori pe zi, timp de opt săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Combinația de busuioc cu sunătoare este utilă și în stările de astenie sau de melancolie.

Pulberea domolește sinuzita

Pentru a scăpa de neplăcutele senzații de vomă se ia o jumătate de linguriță cu pulbere de busuioc de patru ori pe zi. Același efect îl are și uleiul volatil de busuioc, care acționează la nivelul papilelor gustative, fiind util și în indigestie, în balonare sau în colici abdominale. Studiile clinice arată că, după o cură cu busuioc, foarte mulți pacienți și-au recăpătat mirosul pierdut din cauza sinuzitei. Pentru tratarea acestei maladii, dar și a rinitei cronice se recomandă consumul unei lingurițe cu pulbere de busuioc, în care se adaugă o picătură de ulei esențial, de trei ori pe zi. Cura durează două săptămâni. Un litru de infuzie combinată de busuioc face adevărate minuni și în cazul artritei reumatoide. Tratamentul durează 45 de zile, timp în care durerea și rigiditatea articulară sunt reduse simțitor. Pentru menținerea tinereții sau împotriva îmbătrânirii premature se consumă două-trei căni pe zi cu macerat de busuioc, timp de două luni. În caz de impotență sau de frigiditate, se amestecă busuioc proaspăt foarte bine măcinat cu miere de albine. Doza recomandată este de două-trei lingurițe de trei ori pe zi, în cure de o lună, cu o săptămână de pauză.

Vinul de busuioc nu este recomandat conducătorilor auto

Nu trebuie să abuzați de consumul de ceai de busuioc sau de pulbere. Înainte de a începe un tratament sau o cură cu busuioc, este bine să consultaţi un specialist în terapii naturiste!

Maestrul erotismului

Se spune că cine consumă busuioc devine un adevărat maestru al erosului, pentru că are capacitatea de a percepe senzațiile erotice într-un alt mod, mult mai intens. Planta are un efect extraordinar asupra libidoului, iar acțiunea sa nu se reduce doar la nivel fizic, ci și psihic. Se pot folosi atât ceaiurile de busuioc, cât și pudra. O cură include 6 g pulbere de busuioc, amestecată cu o lingură cu miere. Se consumă zilnic, de două-trei ori, timp de 40 de zile. În acest fel, activitatea sexuală va fi îmbunătățită, cura având și rolul de a combate ejacularea precoce. Aceleași efecte afrodiziace le are și infuzia de busuioc îndulcită cu puțină miere.