Main menu

header

532 9 2de Carmen Ciripoiu

După o lungă perioadă de uitare, fumărița le aduce zâmbetul pe buze tuturor celor care au crezut în fantasticele sale virtuți terapeutice. Motivația o constituie incredibilele substanțe pe care planta le conține (fumarină, cordalină și flavonoide), care reglează funcţia fierii și a splinei, fiind un hepatobiliar de excepție atât în crizele acute, cât și în dischineziile biliare cronice.

Infuzia contribuie la pierderea kilogramelor în plus

Pentru tratarea acneei, eczmelor, conjunctivitelor, aftelor sau stomatitelor se recomandă decoctul de fumăriță. Preparatul se obține din două linguri cu plantă, la 500 ml apă, care se fierb cinci minute, apoi se mai lasă la infuzat zece minute. Cu această poțiune se fac badijonări sau, după caz, gargară. La rândul său, ceaiul are efecte calmante, hiptonice, fiind benefic atât în insomnie, cât și în pierderi importante în greutate. Se prepară din 50 g plantă, la un litru de apă clocotită, care se lasă la infuzat zece minute. Se consumă o ceașcă neîndulcită înainte de fiecare masă. Tratamentul se administrează zece zile, cu alte zece zile de pauză. Pentru a scăpa de gingivită se folosește decoct obținut dintr-o linguriță cu plantă uscată și mărunțită, la 250 ml apă. Preparatul se fierbe cinci minute, se lasă acoperit încă 15 minute, apoi se strecoară. Se fac gargare de mai multe ori pe zi, dar și spălături bucale, întotdeauna ultima înainte de culcare.

De folos în aritmii cardiace

Amestecat în părți egale cu coada-șoricelului, urzică, gălbenele, coada-calului, tătăneasă, trifoi roșu, brusture sau turiță-mare, fumărița este utilă în tratamenul psoriazisului. Se prepară o infuzie din acest amestec de plante la o cană cu apă clocotită și se consumă două căni pe zi. Specialiștii în terapii naturiste sunt de părere că siropul de fumăriță este excelent în eliminarea pietrelor de la bilă. Se prepară un litru de infuzie de plantă în care se adaugă 500 g zahăr. Licoarea se fierbe până se îngroaşă şi capătă consistenţa unui sirop. Se consumă câte o lingură după mesele principale. În tratamentul problemelor digestive, ale colecistului, aritmiilor cardiace, hipertensiunii sau astmului se prepară o infuzie din două linguriţe cu flori uscate la 150 ml apă clocotită. Se recomandă o cană cu 30 de minute înainte de masă.

O cură internă cu fumăriță durează cel mult zece zile consecutive și este urmată de o pauză de 20 de zile

Cura nu este indicată femeilor însărcinate și celor care alăptează

Informaţii utile

Dozată corespunzător, fumărița nu are efecte secundare, dar orice depășire a cantității duce la fenomene de intoxicație. De aceea, se cere precauție în cazul copiilor și al bătrânilor. De asemenea, planta nu se administrează împreună cu alte extracte cu compuși de tip papaverinic. Este contraindicat să se folosească fumărița concomitent cu rostopasca, macul roșu de câmp, macul galben sau macul iranian.