Main menu

header

532 6 1de Carmen Ciripoiu

Puțină atenție la ceea ce consumați și câteva remedii naturiste de excepție vă pot salva de la o maladie pe cât de banală, pe atât de periculoasă: diareea de vară. Un disconfort care nu se potrivește absolut deloc cu anotimpul pe care-l parcurgeți și cu trufandalele pe care le-ați așteptat atât de mult...

Atenție la alimentație!

Atunci când diareea vă dă de furcă specialiștii recomandă ca în primele zile de la debutul bolii să renunțați la hrana solidă, optându-se îndeosebi pentru supă de pasăre și se evită cât de mult posibil sucurile de fructe și de legume. Treptat, se introduc în alimentație alimente care conțin puține fibre ca orezul, compotul de mere și gutuile, cartofii copți, bananele. Indicați sunt și morcovii, care constituie o sursă importantă de pectină, cu rolul de a încetini evacuarea scaunului. Pentru a stimula puternic sistemul imunitar, specialiștii recomandă și consumul de usturoi, de ceapă și de praz.

Afinele sunt extraordinare

532 6 2În cazuri de diaree, de mare ajutor sunt și afinele, bogate în pectină și în taninuri. O mână cu afine uscate se dau în clocot în 200 ml vin roșu și se consumă o cană de-a lungul unei zile. Excelent este și ceaiul din rădăcini de sclipeți, obținut astfel: o lingură cu rădăcină rasă se pune la înmuiat timp de un sfert de oră în 500 ml apă rece. Se fierbe apoi 15 minute, se infuzează alte zece minute, apoi se strecoară. Se consumă patru jumătăți de cană pe zi. Un leac demn de luat în seamă este obținut din doi căței de usturoi bine zdrobiți, care se amestecă bine cu două linguri cu zahăr brun și se pun la fiert împreună cu o cană cu apă. Se administrează două căni pe zi. În ceea ce privește apa de orz, remediul este unul dintre cele mai folosite de bunicii noștri. Se spală 150 g boabe de orz, se adaugă 500 ml apă și se fierb câteva minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.

Răchitanul calmează spasmele și durerile abdominale

Un remediu antibiotic foarte puternic care previne recidivele infecției este scorțișoara. Se amestecă o jumătate de linguriță cu praf de scorțișoară cu câteva lingurițe cu miere și se consumă pe stomacul gol. Efecte calmante și antispastice intestinale au și chimenul, feniculul, anasonul și coriandrul. Acestea se recomandă a fi introduse în mâncare. La rândul ei, zeama de orez, obținută prin scurgerea orezului fiert bine în prealabil, este cunoscută ca un tratament foarte util în boala diareică. Foarte bune sunt și iaurturile probiotice - 250 ml pe zi. Consumul acestora duce la eliminarea pe cale naturală a bacteriilor și ajută la refacerea imunității, dar și la buna funcționare a colonului. Numită și boala colicilor, răchitanul calmează spasmele și durerile abdominale, având efecte antibiotice și astringente. Se administrează patru linguri cu pulbere pe zi, până la dispariția bolii. Remediul are efect salvator și împotriva dizenteriei. Un remediu indicat și sugarilor este infuzia combinată de coada-șoricelului. Dacă adulților li se recomandă trei căni pe zi, copiii de peste 3 ani vor consuma o cană, iar bebelușilor li se vor administra trei linguri o dată la opt ore.

PONT. Uleiul volatil de lavandă are efecte antibacteriene și antiparazitare, fiind util în diferite forme de diaree.

Pâinea prăjită absoarbe otrăvurile care au produs diareea

Băuturile alcoolice favorizează infecțiile la nivelul tubului digestiv

Pentru a preveni îmbolnăvirea în sezonul cald trebuie să țineți cont de o serie de măsuri. Astfel, înainte de a mânca, trebuie să vă spălați bine pe mâini. Nu consumați băuturi și apă din locuri nesigure, lapte nefiert, iar legumele și fructele vor fi spălate foarte bine. De asemenea, nu se consumă carne sau pește crud. Nu în ultimul rând, orice aliment care prezintă cele mai mici semne de alterare nu va fi consumat, deoarece poate fi contaminat cu bacterii.

Manifestări neplăcute

Apariția pe piață a salatelor și crudităților, dar mai ales a înmiresmatelor cireșe, căpșuni și caise le dă teribil de furcă intestinelor noastre. Și atunci diareea începe să-și facă de cap. Ce-i drept, cele mai ușoare forme ale bolii se tratează cu succes acasă. Sunt și cazuri în care simptomele trebuie să vă alerteze, întrucât maladia poate fi asociată cu dureri intense abdominale și rectale, vomă, dureri mari de cap, incapacitatea de a consuma hrană, dar mai ales lichide, febră, scaune cu sânge și, nu în ultimul rând, deshidratarea, adică senzația permanentă de gură uscată, de slăbiciune, tensiune arterială scăzută.