Main menu

header

533 9 1de Daniel Alexandrescu

Mușeţelul este una dintre cele mai populare plante din lumea occidentală. Există două plante cunoscute sub numele de mușeţel: mușeţelul popular german (Matricaria recutita) și mușeţelul românesc (Chamaemelum nobile). Deși aparțin unor specii diferite, ele sunt utilizate pentru a trata aceleași probleme de sănătate. Ambele sunt folosite pentru a calma nervii, pentru a trata diverse probleme de stomac, pentru a calma spasmele musculare, precum și pentru a trata bolile de piele și infecțiile ușoare.

Reduce spasmele musculare

Mușeţelul a fost folosit ca un medicament de mii de ani, datând de pe vremea egiptenilor, romanilor și grecilor. Din punct de vedere istoric, mușeţelul a fost utilizat pentru a trata mai multe afecţiuni, printre care: răceli, gât inflamat, abcese, psoriazis, acnee, arsuri minore, colită ulcerativă, ulcere la stomac, varicelă, dermatită de scutec și colici. Studiile pe animale au arătat că mușeţelul german reduce inflamația, grăbește vindecarea rănilor, reduce spasmele musculare și servește ca un sedativ ușor. Dar există foarte puține studii pentru a vedea dacă același lucru este valabil și la oameni. Studiile în eprubete au arătat că mușeţelul poate ucide bacterii, ciuperci și virusuri.

Ameliorează problemele digestive

Muşeţelul a fost folosit în mod tradiţional pentru a trata crampele stomacale, sindromul de colon iritabil, indigestia, diareea și gazele. Acesta ajută la relaxarea contracțiilor musculare, în special la nivelul muşchilor netezi care formează intestinele. O analiză a mai multor studii a constatat că produsele care conţin o combinaţie de plante medicinale - Iberis, mentă, muşeţel - par să ajute la ameliorarea simptomelor de indigestie.

Folosit ca apă de gură

Muşeţelul a fost sugerat ca un tratament pentru problemele gurii. Când este utilizat ca apă de gură, există unele dovezi că muşeţelul poate ajuta la prevenirea leziunilor bucale de la radiaţii şi chimioterapie - dar aici, din nou, rezultatele studiilor sunt mixte şi nu se poate ajunge la o concluzie.

Unguentul înlătură iritaţiile pielii

Muşeţelul este adesea folosit topic într-o cremă sau în unguent, pentru a calma pielea iritată, mai ales în Europa. Cele mai multe dovezi provin din studiile pe animale, nu din studiile pe oameni. Două studii pe oameni au constatat că o cremă care conţine muşeţel ajută la ameliorarea simptomele eczemelor.

Muşeţelul german este originar din Europa, Africa de Nord, precum şi unele părţi ale Asiei. Acesta este strâns legat de muşeţelul românesc (Chamaemelum nobile), care, deşi este mai rar utilizat, are aproximativ aceleaşi proprietăţi medicinale