Main menu

header

535 10 1de Carmen Ciripoiu

Principii, mantre, reguli sau trucuri alimentare, toate sunt menite să ne formeze un stil de viață sănătos. Dar înainte de a ne arunca direct în programul de viață ayurvedic e necesar să descoperim ce presupune acesta. Ce beneficii aduce ayurveda ne spune doctor Dan Spătariu (medalion).

„Boala este un efect al lipsei de inteligență”

- Unii spun că ayurveda este o ramură a medicinei alternative, alții că ea însăși este un mod de viață. Care este adevărul?

- Etimologic, ayurveda înseamnă „știința vieții”. Făcând parte din tradiția orientală, ea conține o serie de atitudini și precepte legate de alimentație, igienă fizică și mentală, precum și o autocunoaștere tot mai profundă pe parcursul maturizării omului. Complexitatea și potențialul ei profilactic în prevenirea bolilor o plasează dincolo de limitele impuse de convenționalul unei clasificări. Ayurveda este știința și arta de a trăi în armonie cu tot ceea ce ne înconjoară.

- Ce beneficii aduce ayurveda în viața unui necunoscător?

- Cuvântul necunoscător este relativ. Există o vorbă: „Când discipolul este pregătit, maestrul apare”. Pe care eu aș adapta-o: „Când necunoscătorul este pregătit, cunoașterea apare!”. Ayurveda pornește de la sfaturi practice, fizice și ajunge la o abordare spirituală profundă asupra vieții. „Necunoscătorul” va înțelege că el de fapt știe tot, este tot și poate tot, dar cu toate acestea nu orice este permis. Pentru că ayurveda aduce concepte noi. Spre exemplu, o vitalitate mică şi un remediu puternic pot avea efecte secundare. Sistemul celor trei doshe (tipuri de energie) arată în ce proporții o persoană are în structura sa fizică și energetică cele cinci elemente de bază ale universului (pământ, apă, foc, aer, eter). Procentul diferit al acestor elemente determină o structură unică pentru fiecare persoană în parte. În concluzie, în practica medicală ayurvedică nu se vorbește despre boli, ci despre bolnavi, iar boala este considerată un efect al lipsei de inteligență. A da la toţi pacienții cu același simptom aceeași rețetă reprezintă o uniformizare și o banalizare, excluzând principiul diversității ființelor. Din păcate, medicina actuală este deocamdată în acest stadiu.

„Remediul trebuie să aibă calități opuse față de calitățile bolii și ale pacientului”

535 10 2- Care este principiul de bază ce guvernează tratamentul ayurvedic?

- Principiul de bază este cel al complementarității, conform căruia în univers există 20 de calități fundamentale. Potrivit acestuia, remediul trebuie să aibă calități opuse față de calitățile bolii și ale pacientului. O boală artrozică, de exemplu, caracterizată prin calitățile imobilitate, răceală, încetineală și asprime, necesită un act terapeutic (care include şi remediul) definit prin calitățile de mobil, cald, rapid și emolient. Aceste calități vor compensa dezechilibrul anterior, restabilind în timp sănătatea respectivului țesut. Un alt principiu este cel al similarității. În acest caz, remediul terapeutic este similar în calități cu cauza care a determinat boala. De exemplu, o persoană care are o patologie inflamatorie cu puroi va primi o pastă terapeutică având efect de încălzire, grăbind astfel manifestarea bolii și vindecarea. Același efect îl va avea și o dietă fierbinte și picantă sau o baie fierbinte în care se adaugă pudră de ghimbir. În toate aceste cazuri, problema este focul, acesta grăbind exteriorizarea și manifestarea bolii.

- Ce boli își găsesc vindecarea prin ayurveda? Cum pot fi acestea combătute?

- Practic, toate tipurile de boli pot fi încadrate într-o anumită categorie de dezechilibru energetic. Bolile inflamatorii au un exces de foc, cele respiratorii și ORL au un exces de apă și pământ, iar bolile intestinului gros, bolile circulatorii, cele ale sistemului nervos sunt specifice unui exces de energie a aerului. Bolile cu exces de foc se caracterizează prin inflamație, roșeață, febră și sângerări. Bolile caracterizate prin exces de apă și pământ sunt dominate de calitățile rigiditate, umflături, reținere a apei, complexe de inferioritate, lipsa mobilității la nivel articular, iar bolile caracterizate de excesul de aer (și eter) sunt dominate prin constipație, anxietate, tendința spre mișcare excesivă, până la instabilitate, frică, uscăciune la nivelul mucoaselor și tegumentelor, ticuri, spasme.

„O cură de vară se face și cu plantele românești”

- Specialiștii spun ca la fiecare început de anotimp să facem o cură de detoxifiere. Ce plante au efecte spectaculoase într-o o cură ayurvedică de vară?

- O cură ayurvedică de vară se bazează pe echilibrarea lui Pitta Dosha (elementele apă + foc) și poate fi făcută și cu ajutorul plantelor românești, ce au calitatea preponderentă de rece, și recomand macerat de sunătoare, păpădie, coada-șoricelului, gălbenele, lemn-dulce, rădăcină de nalbă mare. Principiul de bază în cazul acestui amestec este utilizarea gustului amar și dulce care scade tipologia Pitta. Maceratul se realizează astfel: se macină plantele în părți egale și se pun șase lingurițe cu amestec la 1,5 litru apă plată sau de izvor și se lasă șase-opt ore la temperatura camerei, apoi se strecoară. Se consumă în 24 de ore.

- Care este planta considerată panaceu în cadrul medicinei ayurvedice, cu o acțiune magică asupra bolilor pielii. Ce scheme de tratament recomandaţi?

- Amalaki este una dintre cele mai puternice plante revigorante din medicina ayurvedică, fiind folosită în cure de reîntinerire pentru tipologia de foc. Cinci grame din această pudră amestecate într-o cană cu apă constituie un remediu tonic general pentru boli de sânge, ficat și inimă. Se consumă două grame, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Planta îmbunătățește apetitul, curăță intestinele, are un efect regenerant asupra unghiilor și părului. Amalaki purifică gura, întărește gingiile şi are efect antiinflamator la nivelul stomacului şi intestinului gros. Pentru calviție sau alopecie se folosește o pastă obținută prin amestecarea pudrei de amalaki cu apă, care se pune pe cap. Pentru celelalte afecțiuni se ia intern pudra sublingual. Amalaki este indicată și pentru: diabet, hepatită, slăbirea ficatului sau a splinei, încărunțire prematură, tulburări mentale.

- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de dumneavoastră?

- În cadrul cabinetului „Esculap Aeternus” din Timişoara, la numărul de telefon 0740.151.831, sau pe site-ul cabinetului www.esculap-nature.ro.

Fructul de amalaki are cel mai mare conținut de vitamina C, respectiv 3 g/fiecare fruct

„Piperul negru, pipali şi ghimbirul înlătură celulita“

- Ce leacuri ayurvedice ajută în tratarea celulitei? Cum se execută masajul Garshana, care se spune că este ideal într-o astfel de problemă?

- Celulita este o patologie specifică dezechilibrului lui Kapha Dosha. Garshana este un masaj uscat ce urmărește drenarea limfatică. Există două terapii de bază administrate intern. Prima constă în folosirea amestecului numit Trikatu (alcătuit din piper negru, pipali și ghimbir), 3 g/zi, împărțite dimineață, prânz și seară. Se ține amestecul sublingual zece minute, apoi se înghite cu apă. Se administrează cu 30 de minute înainte de masă. Zahărul, făina albă, dormitul în timpul zilei, sedentarismul și stresul sunt factorii de bază ce întrețin celulita și trebuie eliminați. A doua terapie se bazează pe amestecul Triphala (amestec în proporţii egale din plantele amalaki, bibitaki și haritaki, 6 g/zi). Se administrează la fel. Tratamentul durează patru săptămâni.