Main menu

header

536 8 3de Carmen Ciripoiu

Descoperită în secolul I î.Hr. și nelipsită din farmacia bunicilor, turița ne uimește și astăzi cu incredibilele sale puteri împotriva afecţiunilor ficatului, tulburărilor digestive, bolilor de rinichi, gutei şi reumatismului.

Colita, învinsă cu succes

Fără îndoială că unul dintre cele mai bune remedii în lupta cu colita a fost și va rămâne turița. Se umple un borcan de 800 g până la jumătate cu turiță proaspătă, se toarnă deasupra ulei vegetal nerafinat și se lasă la macerat trei săptămâni, la loc ferit de lumină. Se consumă zilnic o lingură din acest preparat, strecurat, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Tratamentul durează zece zile. În cazul litiazei biliare se amestecă 20 g turiță cu 10 g pelin, ambele măcinate anterior, cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Licoarea se bea caldă, cu înghițituri mici. Deși este puțin amară, nu se recomandă a fi îndulcită. Tratamentul durează două săptămâni, se face o pauză de alte două săptămâni, apoi se reia.

Oprește hemoragiile

Laringită? Faringită? Dureri în gât? Turița le vine și acestora de hac. 100 g plantă se pun la foc într-un litru de apă și se lasă să fiarbă până când lichidul ajunge la o treime din volumul inițial. Se recomandă o ceșcuţă cu ceai pe zi seara, îndulcit cu miere. Cura durează cinci zile. Turița este totodată de neegalat și în cazul hemoragiilor. Peste 30 g plantă se toarnă 350 ml apă și se fierbe compoziția până scade la jumătate din volumul inițial. Se consumă o lingură, o dată la trei ore. Turița nu rămâne impasibilă nici în angina pectorală. În acest caz se amestecă 50 g plantă cu două căni cu apă și se fierbe compoziția până scade la o treime din volumul inițial. Se strecoară și se îndulcește cu miere. Se administrează 100 ml de șase ori pe zi, timp de zece zile. Planta le este de un real ajutor și persoanelor care suferă de gută și de varice. Peste trei linguri cu turiță mărunțită se toarnă două căni cu apă, se fierbe, se lasă la infuzat patru ore, apoi se strecoară. Preparatul obținut se toarnă în cadă sau se aplică sub formă de cataplasmă.

Preparatele din turiță nu sunt recomandate persoanelor care suferă de constipație, de hipotensiune arterială și de coagulare rapidă a sângelui