Main menu

header

538 11 1de Carmen Ciripoiu

Unul dintre cele mai folosite condimente - maghiranul - este totodată planta cel mai îndrăgită de specialiștii în terapii naturiste. Secretul său? Efectele sale sunt diuretice, sedative, antispasmodice, antibacteriene, hipotensive și vasodilatatoare.

Alungă durerile de cistită

Se spune că un simplu ceai fierbinte de maghiran face minuni, și chiar de la prima cană vă va invada o căldură plăcută, apoi trupul vi se va relaxa, iar stresul va deveni doar un vis urât. Repetat de mai multe ori la un interval scurt de timp, procedeul face să dispară neplăcutele simptome ale gripei și răcelii. Nici durerile de rinichi sau de cistită nu vor rezista în fața maghiranului. Cu câteva căni cu ceai fierbinte ele vor dispărea la fel de repede precum au apărut. Persoanelor care suferă de palpitații, de balonare sau de nevroză cardiacă li se recomandă două-trei căni cu ceai de maghiran pe zi, obținut dintr-o linguriță cu plantă, la o cană cu apă clocotită, și lăsată cinci minute la infuzat.

Cataplasmele, leac pentru sciatică

Pentru întărirea organismului este ideal un ceai din două lingurițe cu maghiran lăsate peste noapte la macerat în apă rece și încălzit dimineața. La rândul lor, frunzele de maghiran sunt un leac imbatabil pentru durerile de reumatism, de sciatică sau de rinită. Se mărunțesc, se amestecă cu puțină apă sau cu ceai, iar cataplasma obținută se aplică pe zonele dureroase. Tratamentul este eficient și în cazul entorselor. Excelent pentru articulații înțepenite, vânătăi, mâncărimi ale pielii, tăieturi, piele aspră sau păr uscat este uleiul de maghiran. Se folosește sub formă de masaj sau frecții, de trei ori pe zi sau seara. În cazul durerilor de dinți, se pun câteva picături pe locul afectat.

Precauţii şi contraindicaţii

Această plantă nu va fi folosită de persoanele care suferă de hipertensiune, care au avut accidente vasculare, care deja au febră cu valori mari (peste 38 de grade Celsius).

PONT. Infuzia de maghiran susţine funcţionarea normală a sistemului nervos, contribuie la o relaxare optimă şi favorizează somnul.