Main menu

header

538 11 2de Raluca Grințescu

Smochinele sunt fructe cunoscute încă din Antichitate pentru proprietăţile lor remarcabile aduse sănătăţii. Fructe subtropicale, se cultivă, în principal, în ţările mediteraneene, în vreme ce la noi se găsesc în Dobrogea.

Antioxidant puternic

Consumul de smochine este încurajat, deoarece acestea sunt bogate în săruri minerale precum potasiu, fosfor, fier, calciu şi sodiu. Smochinele mai au şi un efect energetic şi remineralizant asupra organismului. Pot avea mai multe culori, în funcţie de cele 150 de soiuri: maronii, galbene, verzi, violet şi chiar negre. Indiferent de culoarea lor, smochinele sunt foarte hrănitoare, fiind bogate în zaharuri simple, care se asimilează foarte uşor, reprezentând astfel o importantă sursă de energie pentru întregul organism. Indiferent dacă se consumă proaspete sau uscate, aceste fructe îşi păstrează toate proprietăţile. Prin concentraţia mare de polifenoli, smochinele sunt antioxidante foarte puternice, ajutând la menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, unele soiuri având chiar o acţiune antitumorală.

Întărește gingiile și dinții

Fiind bogate în vitaminele A, B1, B2, B3 şi C, smochinele ajută la întărirea oaselor şi a dinţilor, la protejarea pielii, cât şi la îmbunătăţirea vederii. Există un leac sub formă de decoct ce vindecă stomatita, gingivita, dar şi bronşita cronică. Pentru aceasta se pun la fiert 300 ml apă plată şi zece smochine uscate. După un sfert de oră, se ia totul de pe foc şi se amestecă până la omogenizarea completă. Întreaga cantitate se consumă pe parcursul a 30 de minute. Acesta este şi un tonic digestiv, mai ales pentru persoanele care suferă de constipaţie cronică.

PONT. În medicina chineză, smochinele sunt întrebuințate pentru detoxifierea organismului.