Main menu

header

538 9 1de Raluca Grințescu

Ştiaţi că uleiul esenţial din flori de muşeţel are cele mai complexe efecte medicinale dintre toate uleiurile de acest fel? Este vorba despre uleiul extras din florile de muşeţel. Această plantă este cunoscută din cele mai vechi tipuri şi este folosită în prezent atât în medicina populară, cât şi în cea convenţională.

Este dezinfectant și antiseptic

Oamenii folosesc destul de frecvent această plantă în ceaiuri naturiste, deoarece muşeţelul a devenit foarte apreciat pentru proprietăţile sale calmante şi vindecătoare deosebite. Uleiul esenţial din flori de muşeţel este, de asemenea, o sursă de substanţe active, folosit frecvent în medicina populară. Efectele sale extraordinare au fost observate şi evaluate cu mii de ani în urmă, acest ulei fiind întrebuinţat chiar şi în Egiptul Antic. Planta a fost utilizată pe vremuri pentru tratamentul bolilor şi epidemiilor grave, însă uleiul de muşeţel a fost produs prima dată abia în secolul al XV-lea. Principalele sale proprietăţi - dezinfectante şi antiseptice - au fost apreciate mult în acea perioadă, pe atunci nefiind încă inventate antibioticele.

Luptă cu depresia

538 9 2Uleiul de mușețel se foloseşte frecvent în aromoterapie, el fiind unul dintre cele mai bune produse cu proprietăţi calmante și cu efect benefic în sfera psihoemoţională. Cei care suferă de insomnie, depresie, tristeţe, anxietate şi stres trebuie să recurgă la acest ulei în tratamentele de aromoterapie, deoarece vor observa că starea lor fizică şi emoţională se va schimba foarte repede în bine, vor deveni relaxaţi, calmi, odihniţi, vor avea un somn liniştit şi vor depăşi orice sentiment negativ. Aroma de muşeţel ajută în lupta cu depresia, în depăşirea unor complexe şi stări de inferioritate, oferă energie constructivă, induce o stare de optimism şi dorinţa de a depăşi orice obstacol, în scopul rezolvării problemelor şi dificultăţilor vieţii.

Reface mameloanele crăpate

Prin proprietăţile calmante şi antiinflamatoare, uleiul esenţial de muşeţel este un remediu bun în tratamentul iritațiilor de pe piele, arsurilor şi înțepăturilor de insecte. Ajută în combaterea eczemelor, iritațiilor, alergiilor, afecţiunilor de tip inflamatoriu ale pielii, tractului digestiv şi cavităţii bucale. Este recomandat pentru uz intern şi extern. Femeile pot folosi acest ulei esenţial de muşeţel pentru ameliorarea simptomelor care apar în perioada de menopauză, deoarece el are efecte de eliminare a stărilor de iritabilitate, depresie, tensiune nervoasă. De asemenea, vindecă mameloanele crăpate şi pielea iritată.

Stimulează eliminarea excesului de lichid

Uleiul esenţial de muşeţel este un bun remediu pentru calmarea durerilor de gât, musculare, articulare, de ligamente şi tendoane, de dinţi şi gingii, care apar din cauza entorselor, bursitei şi anginei pectorale. Prin proprietăţile diuretice şi dezinfectante, acest ulei este benefic şi în afecţiunile urinare, ajută în cazuri de cistită, boli infecţioase, stimulând eliminarea excesului de lichid din organism. Uleiul esenţial de muşeţel consolidează sistemul imunitar al organismului și are proprietăţi de îmbunătăţire a rezistenţei corpului.

Catifelează tenul sensibil

Se poate folosi şi în cosmetică, deoarece este benefic pentru piele, calmează, elimină roşeaţa şi alte probleme tegumentare. Se absoarbe rapid în piele, catifelează, tonifică şi intensifică metabolismul celular şi circulaţia sângelui. Este recomandat pentru tenul sensibil, uscat sau iritat, deoarece contribuie eficient la îmbunătăţirea aspectului acestuia. Este indicat să fie folosit în loţiuni şi în unguente pentru îngrijirea pielii după plajă, în creme pentru ameliorarea iritațiilor pielii la copii. Poate fi utilizat şi în tratamentele pentru păr. Are efect foarte bun asupra scalpului şi a firelor de păr, ajută la creşterea rezistenţei părului, stimulează refacerea acestuia şi îi oferă strălucire. Fiind un ulei esenţial concentrat, trebuie diluat cu un alt ulei vegetal mai moale, cum este, de exemplu, uleiul de migdale sau uleiul de susan. Alegerea vă aparţine, cei care preferă uleiul de măsline îl pot alege pe acesta, având în vedere şi proprietăţile sale deosebite în menţinerea sănătăţii.

Uleiul esenţial de muşeţel se realizează din florile plantei, prin distilare cu abur, timp de cel puţin șapte ore. Este de forma unui lichid fluid clar, de culoare gălbuie intensă, cu note florale şi pământii, miros medicinal profund şi persistent de flori de muşeţel şi arome ierboase ca de fân

Băile aromatice înmoaie tălpile

Pentru masaj se realizează un amestec din trei picături de ulei esenţial de muşeţel şi o lingură cu ulei vegetal de bază (floarea-soarelui, in). Pentru băi aromatice la picioare, se pun patru-șase picături de ulei esenţial de muşeţel în apă caldă, pentru a înmuia tălpile picioarelor. Pentru uz intern se administrează pe cale orală, de două-trei ori pe zi. Este bine să se amestece o picătură de ulei esenţial de muşeţel la o cană cu suc sau cu ceai cald.