Main menu

header

538 10 1de Carmen Ciripoiu

Diareea, infecțiile căilor respiratorii, ochilor, urechilor, nasului sau afecțiunile cutanate sunt doar câteva dintre simptomele cel mai cunoscute ale bolilor pe care le putem lua de la piscină sau de la ștrand. Ce trebuie să facem ca să preîntâmpinăm maladiile sau cum le tratăm naturist ne spune dr. Ruxandra Constantina (medalion), medic specialist medicină de familie apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanță, iridologie.

„Negii se tratează cu tinctură de gălbenele sau cu păpădie”

- Frecventarea ştrandurilor şi piscinelor fără utilizarea de creme de fotoprotecţie determină grade variate de arsuri solare. Ce remedii naturiste recomandați?

- În primul rând, trebuie să fim conștienți de faptul că nu există nicio cremă de protecţie care să ne apere 100% de razele UV. De aceea este indicat să folosiţi creme fotoprotectoare în funcție de vârstă și de tipul de piele, care trebuie aplicate la trei-patru ore, și obligatoriu după orice baie în apă, care să conțină cât mai multe ingrediente naturale (ulei de cătină, ulei de macadamia, unt de cacao, unt de shea, extract de gălbenele, rodie, goji, morcov, argan, aloe vera etc.), fără parabeni, sls, alcool, alergeni, derivați de petrol. În cazul unei arsuri ușoare, funcționează foarte bine leacurile băbești: comprese cu ceai de mușețel, mentă, lavandă, gălbenele, aplicarea de felii de castraveți reci, ștergerea zonelor afectate cu ceai de soc, aplicarea de miere naturală pe porțiunile expuse sau ulei esențial de lavandă, mentă, mușețel. În acest caz se adaugă câteva picături într-un pulverizator cu apă și se stropește tot corpul. De asemenea, nu trebuie să uităm câteva reguli simple: expunere limitată la soare (între orele 7:00-9:00 și 17:00-20:00), îmbrăcămintea să fie realizată din bumbac, iar ochelarii de soare să fie de calitate, cu filtru UV.

- Specialiștii spun că pe locul doi în topul bolilor de care trebuie să ne ferim atunci când mergem la ștrand sunt negii, care pot apărea fie pe tălpi, fie la nivelul mâinilor. Ce scheme de tratament recomandați?

- Negii (sau verucile) sunt infecții virale dureroase, care creează probleme în special dacă apar la nivelul tălpilor. Intern, pentru creșterea imunității, au efecte benefice echinacea (capsule de 500 mg, de două-trei ori/zi, sau tinctura, o linguriță de două-trei ori/zi, timp de două-trei săptămâni), uleiul de chimen negru, extractul din muguri de coacăz negru. Se pot folosi local aplicații cu tinctură de rostopască sau cu suc proaspăt de rostopască, de trei ori pe zi, sau cu tinctură de gălbenele sau păpădie, timp de șapte-zece zile. Utile sunt și tamponările locale cu tinctură de tuia, timp de 10-14 zile, comprese cu remediu pe bază de oțet de mere și coajă de lămâie. Acesta se prepară astfel: se pun într-un recipient cele două ingredient și se lasă la macerat aproximativ șapte zile.

„Pentru ciuperca piciorului recomand unguentul cu aloe vera”

- O altă afecţiune cu care ne confruntăm frecvent este ciuperca piciorului, boală recunoscută prin mâncărimi şi fisuri la nivelul picioarelor, în special între degetele de la picioare. Cum o tratăm naturist?

- Ciuperca piciorului (care afectează în special spațiul dintre degete și unghia piciorului) se poate suprainfecta bacterian, și atunci simptomatologia este mai gravă. Pentru prevenirea bolii este necesară uscarea picioarelor după baie, duș sau înot, inclusiv a pielii dintre degete, folosirea șosetelor din bumbac 100%, purtarea încălțămintei din piele sau alte materiale naturale, a papucilor la duș sau la plimbarea pe marginea piscinei. Ca tratament, sunt utile aplicații sau băi locale cu ulei esențial de lavandă, cimbru și tea-tree. În acest sens se face o soluție din două linguri cu oțet de mere şi o lingură cu apă. Unguentele naturale recomandate sunt cele cu cătină, sunătoare, gălbenele, aloe vera, propolis.

- O altă boală care apare frecvent este așa-numita otită de piscină. Cât de gravă este maladia și ce putem face în acest caz?

- Otita de piscină apare atunci când apa stagnează la nivelul pavilionului urechii și aceasta se infectează, cea mai periculoasă fiind cea de natură micotică, adică ștergerea urechilor după înot sau după duș. De aceea trebuie evitate bețișoarele pentru urechi, care de multe ori nu sunt avizate dermatologic. Local, se pun una-două picături de soluție caldă ce conține extract de lumânărică, ulei de busuioc, mușețel, cimbru în fiecare ureche, de două-trei ori/zi (după care se stă cu vată în ureche zece minute), și zece picături din soluţie alcoolică de propolis 5%. Netratată la timp sau îngrijită parțial, otita poate duce la pierderea calității auzului sau chiar la surditate, de aceea se recomandă un consult ORL.

„În caz de conjunctivită, picuraţi apă distilată cu albăstrele”

538 10 2- Ce este conjunctivita de piscină apărută ca urmare a clorinării excesive a apei. Cum ne ajută natura în acest sens?

- Conjunctivita de piscină - xeroxa - este o boală gravă, declanșată de substanțele dezinfectante din apă. Aceasta este caracterizată prin scăderea secreției lacrimale, uscăciunea ochilor, opacifierea corneei. Este absolut necesar un control oftalmologic, și în paralel se folosesc picături oculare lubrifiante și antiiritante cu apă distilată cu mușețel, albăstrele, silur, gălbenele și acid hialuronic.

- Cum acționăm în cazul în care apare trichomoniaza, boală ce se transmite prin apa caldă a piscinelor, în condiţiile în care alături de persoane sănătoase se scaldă persoane infectate?

- Parazitul Trichomonas vaginalis se transmite ușor de la o persoană la alta prin apa caldă a piscinelor. Pentru prevenire, se evită băile în bălți sau lacuri neamenajate din jurul marilor oraşe și se folosește prosop propriu la închirierea unui șezlong. Tratamentul intern constă în uleiuri esențiale de cimbru, oregano, tea-tree, lavandă, tinctură de propolis, 30-40 de picături, de două ori/zi, extract de echinacea și extract de astragalus. Extern se fac spălături vaginale cu ulei esențial de oregano într-un litru de apă fiartă și răcită, băi de șezut cu ceai concentrat de pelin, ovule ce conțin extract de muguri de plop, propolis, tuia, gălbenele, aloe vera, crețișoară, uleiuri esenţiale - un ovul pe zi, intravaginal, de preferat seara, la culcare, după efectuarea toaletei locale. Se aplică 15 zile, consecutiv, și se repetă de două ori (atenție, nu în perioada sângerării!).

- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de dumneavoastră?

- La cabinetul meu de terapii naturiste Sanavit Consult, programări la numărul de telefon 0733.299.355 și pe site-ul www.drconstantinaruxandra.ro.

Unguentul cu salvie înlătură pitiriazisul versicolor

- Să nu uităm nici de pitiriazisul versicolor, o infecţie a pielii caracterizată prin apariţia unor pete inestetice, de dimensiuni mici (albe sau maronii), pe piept şi pe spate. Ce leacuri îi vin de hac bolii?

- Deși nu e gravă, afecțiunea e inestetică și se vindecă destul de greu, fiind și contagioasă. Extern se fac tamponări cu tinctură de propolis, unguent cu salvie, arnică; iar intern este recomandat extract din muguri de nuc şi extract din muguri de ulm, 40 de picături din fiecare dizolvate în apă, timp de două-trei luni.

Atentie

  • Nu folosiți în comun îmbrăcăminte, prosoape, șezlonguri;
  • Nu vă întindeți direct pe nisip;
  • Dacă aveți o rană sau o infecție, evitați să mergeți la piscină sau la ștrand;
  • Copiii trebuie să facă duș obligatoriu înainte și după ce au intrat în apă și să-și spele bine ochii cu apă rece, curată;
  • Înghițirea apei de către cei mici crește riscul de diaree infecțioasă, prin infecție cu E. Coli, Salmonela sau cu virusul hepatitei A.