Main menu

header

538 09 1de Carmen Ciripoiu

Fie că sunt provocate de amigadalele inflamate, de o iritație legată de inflamația corzilor vocale, fum, praf sau alți factori externi, durerile de gât pot crea mari neplăceri. Dar natura are cele mai bune remedii, care ameliorează și vindecă și aceste afecțiuni.

Nimic nu e mai eficient ca gargara cu apă sărată

Din bătrâni se știe că o durere de gât trece rapid folosind bicarbonatul. Se pune o jumătate de linguriță cu pulbere într-un pahar cu apă și se face gargară. Pentru o ameliorare rapidă, nimic nu se compară cu virtuțile apei sărate. Se dizolvă o linguriță cu sare într-un pahar cu apă caldă și se face gargară din oră în oră. Combinația de lămâie cu miere este foarte benefică. Se diluează în apă fierbinte un vârf de cuțit cu sare, o linguriță cu miere și sucul unei lămâi. Cu acest amestec se face gargară de câteva ori pe zi. Pentru a ușura neplăcutele dureri de gât, de ajutor este și oțetul de mere. Se amestecă o lingură cu oțet de mere cu o linguriță cu miere, se diluează în apă caldă și se face gargară. Excelentă în infecțiile gâtului este și combinația de miere cu tinctură de propolis. Într-o ceșcuță cu miere se pun 40 de picături de tinctură de propolis şi se consumă cât mai mult posibil pe parcursul unei zile.

Ungurașul reduce inflamația

Un alt remediu indicat în durerile de gât este ulmul, care conține un mucilagiu ce are rolul să protejeze mucoasele. O linguriță cu scoarță pisată se fierbe un minut în două căni cu apă clocotită, apoi lichidul se consumă imediat. Excelent pentru fluidizarea secrețiilor bronșice este și ungurașul. Se infuzează două lingurițe cu plantă uscată într-o cană cu apă clocotită, timp de zece minute, apoi se strecoară și se consumă. Un efect bun îl are și ceaiul din rădăcină de nalbă mare. Două lingurițe cu rădăcină uscată și rasă se fierb timp de zece minute într-o cană cu apă fierbinte, apoi se strecoară. Se consumă trei căni pe zi. Foarte bune pentru a calma rapid durerile de gât sunt cataplasmele cu praz. Se taie prazul în bucăți și se fierbe în oțet până se înmoaie. Peste acesta se presară apoi piper măcinat și se aplică pe piept sub formă de cataplasmă. O supă excelentă indicată în potolirea durerilor de gât este cea cu usturoi. Se pisează câțiva căței de usturoi și se pun într-o cană cu supă fierbinte, care se consumă imediat. Efectul este incredibil.

Vitamina C luptă cu infecția

Pentru prevenirea durerilor de gât se recomandă consumul zilnic a 200 g echinacea. În perioadele reci, pentru stimularea sistemului imunitar, se consumă cât mai multe sucuri de legume și fructe preparate în casă, propolis, polen, ceapă, usturoi, ghimbir, sfeclă roșie, morcovi, hrean, pătrunjel, mărar și tarhon. De asemenea, este indicată zilnic vitamina C, 100 mg. Indiferent dacă durerea este provocată de o simplă răceală sau de un virus, vitamina C luptă cu infecția.

În cazul durerilor de gât puternice se schimbă periuţa de dinţi