Main menu

header

540 10 1de Dana Purgaru

Atunci când apar anumite tulburări ale circulaţiei sângelui, tot organismul are de suferit. Dacă nu sunt tratate, aceste probleme pot duce la o multitudine de neplăceri, de la senzaţii de slăbiciune şi palpitaţii până la leşinuri şi boli cardiovasculare grave. Din fericire, natura are leacurile potrivite pentru normalizarea fluxului sangvin.

Tratament de 100 de zile cu vin de pătrunjel

540 10 2Pentru a normaliza circulaţia se face un amestec în părţi egale din: salvie, păducel, cimbrişor, macerat la rece, două linguriţe la o cană, timp de zece ore. Se beau trei căni pe zi timp de șase săptămâni; două căni pe zi timp de trei săptămâni; o cană pe zi în următoarele două săptămâni. Se administrează dimineaţa şi seara, înainte şi după masă.

Se poate prepara şi un „vin” pentru boli de circulaţie, bun şi în caz de cardiopatie ischemică, astfel: 10 rădăcini de pătrunjel cu frunze cu tot, date prin maşina de tocat, se fierb într-un litru de vin alb de ţară timp de 15 minute. Se adaugă apoi 300 g miere de salcâm şi se mai fierb două minute, după care se răceşte şi se strecoară. Se păstrează la rece. Se iau trei linguri zilnic, înainte de mese, minimum 100 de zile.

Se mai poate prepara şi vin de salvie, astfel: 80 g salvie se amestecă împreună cu un litru de vin alb sec şi se lasă la macerat timp de opt zile, după care se filtrează. Se beau 100 ml din această băutură, înaintea meselor principale, de trei ori pe zi. În acest pahar (de 100 ml) se va amesteca zeama de la o lămâie.

Beţi ceai de cătină albă, coada-şoricelului şi vâsc

De asemenea, se poate încerca următoarea reţetă: se beau trei ceaiuri pe zi din amestecul de plante: coada-şoricelului, vâsc şi cătină albă, în părţi egale. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă cu amestec la 200 ml apă clocotită (infuzată timp de zece minute). Pentru scăderea rapidă a tensiunii, la nevoie, se poate folosi şi o frunză de muşcată, strivită puţin între degete şi legată la mână, în zona unde se ia pulsul.

Pentru cei care suferă de hipertensiune se mai recomandă următoarea reţetă: se prepară un macerat la rece din trei linguriţe cu vâsc uscat şi o linguriţă cu rozmarin la o cană cu apă. Se lasă de seara până dimineaţa, la temperatura camerei. Din acest lichid se beau două căni pe zi, dimineaţa şi seara, timp de o lună. Tot cu vâsc mai există o reţetă recomandată pentru tensiune mare. Se combină doi litri de vin alb, 100 g vâsc măcinat, 200 ml suc de ceapă, 200 g usturoi pisat şi 200 g miere polifloră. Se pun toate ingredientele la macerat într-un borcan de trei-cinci litri, care se ţine la soare sau la temperatura camerei, timp de 14 zile. După această perioadă, în care se amestecă zilnic cu o spatulă de lemn, se strecoară, se pune în sticlă închisă la culoare şi se păstrează la frigider. Se consumă câte 50 ml, de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun şi cină.

De asemenea, se poate face o tinctură de talpa-gâştei care se prepară din 20 g plantă la 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat timp de opt zile, după care se consumă câte 20-40 de picături o dată, de trei ori pe zi.

Usturoiul face minuni

540 10 3Un amestec bun pentru boli de circulaţie, dar şi pentru arterită este cel din usturoi, pătrunjel şi dafin. Se curăţă patru căţei de usturoi, se pun într-o ceaşcă şi se toarnă peste ei o lingură cu ulei de măsline presat la rece. Se adaugă puţin pătrunjel verde şi o frunză de dafin. Se lasă la macerat amestecul pe timpul nopţii. Se consumă preparatul dimineaţa, pe stomacul gol, cu o felie de pâine prăjită, timp de trei luni.

PONT. Un căţel de usturoi consumat în fiecare dimineaţă are ca rezultat scăderea presiunii sângelui. Usturoiul se înghite, nu se mestecă, după care se bea puţină apă. Acest tratament se încetează când presiunea sângelui a ajuns la normal şi un nou tratament se poate începe oricând, la nevoie. Pentru cei care nu suportă gustul şi mirosul usturoiului, se pot cumpăra capsule speciale de la farmacie.

Pentru dereglări de circulaţie a sângelui se mai poate prepara un vin de ciuboţica-cucului. Se umple o sticlă de doi litri cu flori de ciuboţica-cucului şi se toarnă deasupra vin alb, de ţară. Se lasă la macerat 14 zile la soare sau lângă calorifer. Se ia câte o lingură cu vin, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Un alt leac bun în caz de tulburări de circulaţie este următorul: se amestecă 400 g miere cu trei litri de vin alb şi se lasă să fiarbă la foc mic, timp de cinci minute. Se adaugă 150 ml suc de pelin şi se mai lasă să dea în câteva clocote. După ce s-a răcit, se îmbuteliază în sticle sterilizate. Se beau 150 ml preparat, dimineaţa, pe stomacul gol.

Hrişca, un aliment recomandat

540 10 4Tensiunea scade dacă se foloseşte făină de hrişcă. Hrişca se prăjeşte sau se căleşte într-o tigaie până devine închisă la culoare, apoi se dă prin râşniţa de cafea. Pentru a se controla reacţia organismului prima dată se ia tensiunea şi se consumă o linguriţă cu făină, fără să se bea nimic după consumare. După o oră se ia din nou tensiunea. Dacă reacţia organismului este slabă puteţi consuma câte două linguriţe zilnic. Consumul în doze mai mari (două-trei linguri pe zi) duce şi la scăderea nivelului glicemiei, dacă tratamentul durează câţiva ani.

Hipertensivii trebuie să înlocuiască în dietă grăsimile animale cu grăsimi vegetale, să renunţe la sare şi la alcool şi să consume cu preponderenţă orez, mere, miere, urzici, păpădie, frunze de ţelină, măceşe şi cătină, hrişcă, usturoi, struguri (contraindicaţi diabeticilor), coacăze roşii şi negre, fructe de păducel şi alte fructe de pădure

Cure pentru hipertensivi

Cei care suferă de hipertensiune trebuie să consume dimineaţa, pe stomacul gol, două pahare cu suc proaspăt stors: de ţelină - 100 ml, de sfeclă roşie - 100 ml, de pătrunjel (din rădăcini şi frunze) - 50 ml şi de hrean - 50 ml. De asemenea, oţetul de mere este bogat în potasiu şi alte elemente minerale şi se recomandă mai ales atunci când hipertensiunea este asociată cu boli ale vaselor de sânge (în special ateroscleroză), boli degenerative, insomnie, obezitate. Se iau câte două linguriţe la o cană cu apă, dimineaţa, sau se adaugă în salatele de crudităţi. Este indicat şi sucul obţinut din mlădiţe de orz verde, câte 50 ml zilnic, dimineaţa. Lămâile sunt recomandate deoarece scad colesterolul, protejează vasele de sânge şi subţiază sângele - se spală două lămâi cu tot cu coajă, se taie în bucăţi mari şi se introduc într-un blender. Se adaugă 600 ml apă şi două linguri cu miere, se amestecă şi se mai lasă apoi 15 minute, se filtrează şi se consumă în aceeaşi zi. Pentru că tot este sezonul ei, se consumă leurdă în fiecare zi în salată, timp de două-trei săptămâni, iar una dintre mesele de peste zi trebuie să fie numai o salată de crudităţi, cel puţin trei săptămâni. În plus, se iau câte 30 de picături de tinctură din nuci verzi, de două ori pe zi, în câte un pahar cu apă sau cu ceai, dimineaţa şi seara, înainte de masă. De asemenea, se poate face o cură anuală cu urzici sau se beau ceaiuri de păpădie.