Main menu

header

540 9 1de Gabriela Niculescu

Din ce în ce mai multe persoane suferă de diabet, iar remediile alopate se înmulțesc odată cu efectele lor adverse. Din fericire, natura este cea care ne oferă adesea echilibrul, iar noi am făcut o selecție a plantelor ce vă ajută să luptați cu diabetul.

Ştevia stimulează funcția pancreasului

Extractul de ştevie sau dulcostevina ce se găseşte în magazinele naturiste este indicat să fie folosit ca îndulcitor nu doar în caz de diabet, ci preventiv, de către toate persoanele cu predispoziție spre această boală. Acest extract are putere de îndulcire echivalentă cu cea a zahărului, însă, spre deosebire de acesta, este un puternic reglator al activităţii pancreasului şi adjuvant în diabet.

Frunzele de măslin au efect hipoglicemiant

Extractul de frunze de măslin este un tratament cu efect hipoglicemiant şi reglator asupra secreției endocrine a pancreasului. Curele repetate cu frunze de măslin previn retinopatia diabetică şi complicaţiile cardiocirculatorii ale diabetului. Se administrează în cure de câte o lună, de trei ori pe an, însă cantitatea trebuie să v-o stabilească fitoterapeutul, în funcție de stadiul de avansare al bolii.

Schinduful vă scăpă de injecțiile cu insulină

Și schinduful este o plantă cu efect hipoglicemiant puternic în timp, ce duce la reducerea gradată a dozelor de insulină. Tratamentul susținut de un regim alimentar corect poate conduce la renunţarea definitivă la insulină. În general, se face o cură de un an cu infuzie combinată de schinduf, din care se beau trei căni pe zi. Infuzia combinată se prepară astfel: una-două linguriţe cu pulbere de seminţe de schinduf se pun într-o jumătate de cană cu apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează; pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană cu apă fierbinte, după care se lasă la răcit 20 de minute. Se strecoară, se combină cele două extracte şi se beau câte trei căni pe zi, înaintea meselor principale.

Dudul crește utilizarea glucozei în celule

Dudul se consumă sub formă de infuzie combinată sau de pulbere, exact ca schinduful. Acesta reduce glicemia prin creşterea utilizării glucozei în celule, în toate formele de diabet. Tratamentul cu dud durează minimum șase luni și se recomandă supravegherea strictă a unui medic competent, deoarece, în funcţie de rezultatele tratamentului, sunt necesare ajustări ale dozelor de insulină administrate.

Vitamina C ajută la prevenirea unor complicaţii ale diabetului. Astfel că se recomandă o dietă bogată în legume şi în fructe proaspete

Infuzii antidiabetice

Anumite plante medicinale au efect de scădere a glicemiei şi de stimulare a pancreasului. Cu ajutorul acestor ceaiuri se poate reduce sau chiar renunța la dozele de insulină, dar ele trebuie să fie consumate constant, cel puţin un an. Dintre ceaiurile eficiente în tratarea diabetului se remarcă: cel din frunze de afin, care se prepară dintr-o lingură cu frunze la o cană cu apă și se beau două căni pe zi; cel din frunze de dud, pentru care se pun una-două linguri cu frunze la o cană cu apă clocotită și se beau două-trei căni pe zi; infuzia din teci de fasole din care se beau două căni pe zi cu decoct dintr-o lingură cu teci la o cană cu apă; ceaiul din frunze de nuc ce se prepară dintr-o lingură cu frunze la o cană cu apă și se beau două căni pe zi.