Main menu

header

540 6 1de Daniela Anton

Ați rămas pe plajă în orele de foc, iar pielea s-a înroşit, vă ustură şi ameninţă să se cojească? Folosiți unul dintre remediile naturiste pe care le puteţi prepara acasă pentru a diminua efectele neplăcute şi periculoase ale arsurilor solare.

Iaurt

Este un remediu clasic și extrem de folositor. Iaurtul vă hidratează pielea și vă oferă în plus un efect răcoritor care alungă usturimea. Lăsaţi iaurtul să acționeze circa 15 minute și apoi clătiţi cu apă călduță. Un alt leac este să pulverizați lapte pe zonele afectate de arsuri solare. Laptele hrănește pielea datorită conţinutului de grăsime și ajută la vindecarea arsurilor. De asemenea, puteți amesteca o ceșcuţă cu lapte cu patru cești cu apă, la care mai adăugaţi și câteva cuburi de gheață. Aplicați comprese cu această soluție pe zona cu probleme, la fiecare 15-20 de minute. Repetați tratamentul la fiecare două-trei ore.

Salată verde

Salata verde este bogată în antioxidanţi: vitamina A, care ajută celulele să se refacă, vitaminele din grupul B, care calmează senzaţia de usturime şi tonifică epiderma, vitamina C, care stimulează producţia de colagen (proteina ce asigură elasticitatea pielii). Pentru a scăpa de arsurile solare, fierbeți o salată, timp de trei-patru minute, în 500 ml apă, apoi strecurați şi ţineți sucul astfel obţinut într-o sticlă, la figider. Din două în două ore, îmbibați cu el o dischetă şi tamponați pielea arsă de soare.

Suc de lămâie

Stoarceți câteva lămâi și amestecați sucul cu câteva linguri cu apă. Folosiți un prosop subțire sau o bucată de bumbac pentru a aplica tratamentul pe piele. Acidul citric din lămâi va accelera procesul de vindecare a celulelor afectate de razele soarelui. Mai mult, puteţi amesteca sucul de la o lămâie verde cu trei linguri de miere. Aplicaţi această compoziţie pe zonele afectate, lăsaţi să acţioneze 20 de minute, apoi clătiţi cu apă caldă.

Roşii

O altă legumă care ameliorează arsurile este roșia care conţine cei mai puternici antioxidanţi: vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, care vindecă, fortifică şi hidratează epidermul. O altă substanţă miraculoasă din compoziţia roşiilor - licopenul - combate inflamaţiile şi previne infecţiile pielii. Aplicați felii de roşii proaspete direct pe zonele arse de soare sau amestecaţ 500 ml suc de roşii în cada cu apă călduţă, în care stați cufundată zece minute, o dată pe zi.

Castravete

Un alt leac este și castravetele în tratarea arsurilor solare. Aplicați felii de castravete proaspăt în locurile sensibile și lăsați-le acolo cel puțin zece minute. Veți simți imediat efectul răcoritor și în plus pielea va primi vitaminele necesare pentru a se reface în scurt timp.

Cartof

O altă legumă care ameliorează arsurile este cartoful. Cartofii netezesc și grăbesc vindecarea zonelor afectate. Dați pe răzătoare câţiva cartofi cruzi sau faceți un terci din cartofi fierţi şi preparați cataplasme pe care le puneți pe pielea arsă. Lăsați să acţioneze 15-20 de minute, apoi spălați zona cu apă călduţă. Repetaţi tratamentul de trei-patru ori pe zi.

Tărâţe de ovăz

540 6 2Umple-ţi cada cu apă rece şi adăugaţi două ceşti cu tărâţe de ovăz. Intraţi în apă şi staţi circa 30 de minute. Ovăzul ameliorează roşeaţa şi descuamarea pielii. De asemenea, puteţi combina ovăzul cu un albuş, iar compoziţia obţinută se aplică direct pe zona afectată. O altă reţetă naturistă este să pasaţi bine trei caise coapte, apoi să le amestecaţi cu două linguri cu smântână. Compoziţia obţinută se aplică pe piele, se lasă cinci-zece minute, apoi se spală cu infuzie călduţă de ceai verde.

Oțet

Un alt leac este oţetul (din vin sau de mere) care conţine acid acetic - un antiseptic natural regăsit şi în aspirină, care împiedică bacteriile să infecteze tegumentele afectate, reduce inflamaţia, calmează usturimea, previne formarea băşicilor şi cojirea pielii. Turnați câteva picături de oţet într-un tub cu pulverizator şi stropiţi pielea arsă sau aplicați pe ea o batistă curată, îmbibată cu oţet (repetați această operaţie din două în două ore). Dacă pielea este afectată pe o suprafaţă mai mare, stați zece minute în cada cu apă călduţă, în care ați turnat o cană cu oţet.

Ceaiuri

Ceaiul are şi el efecte benefice pentru calmarea pielii afectate de soare datorită conținutului de tanin (acid tanic), care ameliorează arsurile. Preparaţi-vă o oală mare cu ceai puternic (este recomandat să folosiți între patru și șase pliculețe cu ceai), puneți-l în frigider până se răcește și înmuiați o compresă pe care să o aplicați pe răni. De asemenea, puneți ceaiul într-un flacon cu care să pulverizați peste arsuri.

Compresele cu apă rece sunt frecvent folosite în astfel de situaţii. Se aplică 10-15 minute, de trei ori pe zi, până când arsura provocată de soare se vindecă total. Pentru efecte optime, se poate adăuga praf de copt în apă

Muşetel şi gălbenele, pentru arsurile din zona ochilor şi a obrajilor

Pentru arsurile de pe pleoape se pun comprese reci cu infuzie de muşeţel sau gălbenele. Se pot aplica chiar şi pliculeţele reci care au fost folosite pentru preparea infuziei. Pentru arsurile solare de pe obraji sau din zona ochilor se pot utiliza bucăţi de castravete, cartof sau roşie.