Main menu

header

541 11 2de Raluca Grințescu

Folosit din timpuri imemoriale pentru proprietăţile relaxante şi curative, astăzi uleiul esenţial obţinut din frunzele proaspete de niaouli, bogat în gomenol, este un activ de excepţie în numeroase produse farmaceutice, cât şi în parfumerie.

Antiseptic și antibacterian

Niaouli este un arbore exotic, originar din Noua Caledonie şi Australia, dar care a fost naturalizat şi în câteva ţări tropicale, cum ar fi Madagascar, unde face parte din farmacopeea tradiţională.

Uleiul esenţial de niaouli este puternic antiviral, antiseptic, antibacterian, antiinfecțios, proprietăţi datorită cărora este utilizat pentru numeroase afecţiuni şi poate fi utilizat atât intern, cât şi extern în masaj, în frecţii şi în difuzare aeriană. Multiplele proprietăţi ale uleiului esenţial de niaouli rezultă din concentraţia şi varietatea de compuşi naturali ca alpapinene, cineol, transnerolidol, limonene, alfaterpinol şi viridiflorol, care potenţează excelent ceilalţi compuşi. Graţie acestor compuşi, niaouli are extraordinara proprietate de a elimina bacilul Koch, care provoacă tuberculoză.

Calmează durerile date de artrită

Uleiul de niaouli este un foarte bun decongestionant, expectorant, desfundă căile respiratorii, cicatrizant şi regenerant, purifiant cutanat, antifungic, analgezic, antireumatismal şi radioprotector. Datorită proprietăţilor bactericide, inhibă dezvoltarea acestora, prevenind reapariţia infecţiilor. Folosit extern, întăreşte sistemul imunitar, calmează durerea printr-o uşoară anestezie locală. De asemenea, este eficient pentru dureri de cap, dureri musculare, artrită, entorse și dureri de urechi. Uleiul stimulează regenerarea celulară, ceea ce accelerează considerabil procesul de vindecare.

Stimulează circulația sangvină

Într-un ulei de masaj, stimulează circulaţia sângelui şi a limfei.

Diluat în apă (cinci-șase picături de ulei de niaouli la un sfert de litru de apă fiartă şi răcită) se foloseşte pentru: curăţarea micilor răni, a tăieturilor, zgârieturilor murdare şi arsurilor; pentru arsurile mai mari, aplicaţi câteva picături de ulei de niaouli pe un strat de tifon steril (bandaj medical) şi aplicaţi-l peste rană.

În inhalații (cinci-zece picături, la un litru de apă) ajută în cazul tuturor infecţiilor tractului respirator (răceală, gripă, sinuzită, bronşită) şi al astmului. În spălături locale, uleiul de niaouli poate fi folosit şi în infecţii urinare, cistite, candidoze.

Compresele calde contribuie la vindecarea furunculelor şi a coşurilor mari, dureroase. În aparatul de aromoterapie este stimulant şi revigorant; ca purificator al aerului, în răceli; păstrează agerimea şi claritatea mentală, facilitând învăţarea.

Atenție! Evitaţi să-l folosiţi seara!

În Noua Caledonie, uleiul esenţial de niaouli era utilizat în mod curent, inclusiv pentru purificarea apei potabile

Aplicaţii în cosmetică

Datorită proprietăților antiseptice, curăță tenul gras şi acneic. Bun cicatrizant, accelerează creşterea celulelor noi, sănătoase şi refacerea ţesuturilor în zonele afectate, îndepărtând şi petele nedorite. Se combină cu pin, lavandă, mentă, mirt, lămâie, portocală, isop şi eucalipt.