Main menu

header

541 8 2de Raluca Grințescu

Ce sunt, de fapt, escarele? Sunt distrugeri localizate ale pielii, prezente mai ales la bolnavii care zac la pat. Cauzele care le provoacă sunt considerate a fi: lipsa mişcării, care duce la o circulaţie locală deficitară, absenţa transpiraţiei (aceasta având rolul de a „elasticiza” pielea) şi fricţiunea dintre piele şi lenjerie.

Masaj cu ulei presat la rece

Pentru a preveni formarea escarelor, cea mai eficientă metodă este masajul întregului corp cu ulei. Folosiţi doar ulei presat la rece, de preferință de susan. Printre multiplele beneficii pe care le prezintă masajul găsim:

  • îmbunătățește circulaţia, înlesnind pătrunderea către piele a substanţelor nutritive, prin intermediul sângelui. Astfel hrănită, pielea este mult mai rezistentă, iar procesul de apariţie a ulcerațiilor este mult întârziat;
  • protejează pielea de fricţiunea cu lenjeria;
  • proprietatea emolientă a uleiului păstrează elasticitatea pielii;
  • împiedică materialul neigienic (urină, fecale) să se lipească direct de piele, protejând-o într-o anumită măsură;
  • în plus, realizat zilnic, masajul conferă o stare generală de bine, îmbunătățind calitatea vieţii persoanei imobilizate. În ayurveda, masajul (pentru persoanele sănătoase, chiar automasajul) cu ulei se recomandă a se realiza sistematic, ca parte a regimului de viață zilnic.

Pulberi din plante direct pe rană

Dacă nu a fost realizată această metodă preventivă, iar escarele s-au format deja, iată ce se poate face:

  • în cazul apariţiei secrețiilor apoase la nivelul ulcerației, se vor presăra pulberi de plante direct pe rană: turmeric, lemn-dulce, santal (acestea din urmă necesitând o măcinare extrem de fină, deoarece au o consistență lemnoasă);
  • dacă ulcerația este uscată, atunci se va pune direct pe rană unt clarifiat (fără însă a se masa);
  • indiferent de tipul de ulcerație (uscată sau secretorie), este necesar masajul cu ulei realizat, de această dată, în jurul escarelor. Dacă zona în care este situată ulcerația o permite, atunci este mai bine ca aceasta să fie lăsată nepansată şi neacoperită, cel puţin în timpul zilei. Îndeplinirea acestor două condiţii conferă un timp de vindecare redus la jumătate;
  • fumigaţiile escarelor cu obligeană. Se vor realiza în felul următor: într-un vas se ard rizomi de obligeană, iar deasupra se plasează zona afectată. Procedeul trebuie să dureze în jur de şapte-zece minute.

Aplicații interne

Intern, se vor administra remedii cu efect antibiotic natural (cimbru, cimbrişor, busuioc), precum şi cele care pot stimula circulaţia sângelui, în special circulaţia periferică: pulbere de coriandru, ghimbir, păducel, Ginkgo Biloba, triphala ghrita. Triphala ghrita este unt clarifiat procesat cu triphala (literal „cele trei fructe” este una dintre formulele cel mai des folosite în medicina indiană; reprezintă o combinaţie de trei plante medicinale indiene, de la care se folosesc fructele).

Aplicarea de miere direct pe rană contribuie la o vindecare mai rapidă a escarelor