Main menu

header

  De când e lumea şi pământul, vracii şi doftoroaiele, ulterior spiţerii (strămoşii farmaciştilor) ne-au recomandat tot felul de creme vindecătoare în diferite afecţiuni. Întrucât eficienţa lor a fost dovedită, vom prezenta câteva reţete de alifii care să vă scape de anumite boli, printre care: hemoroizii, ulceraţiile canceroase, tumorile etc. În general, cam toate plantele medicinale se pretează la a fi folosite pentru prepararea de alifii.

Coada-şoricelului, împotriva hemoroizilor

  Alifia de coada-şoricelului. Înfierbântaţi 90 g de unt nesărat sau untură de porc. Adăugaţi 15 g flori de coada-şoricelului, proaspete şi tăiate mărunt. După câteva minute amestecaţi şi apoi daţi tigaia la o parte. Lăsaţi vasul cu amestecul într-un loc mai călduţ, vreme de 10-12 ore. După acest interval încălziţi şi strecuraţi printr-un tifon. Lăsaţi să se răcească şi apoi păstraţi la frigider.
Alifia este folosită pentru tratarea hemoroizilor.

Sânziene pentru glanda tiroidă

  Alifie de sânziene (muşeţel). Topiţi un kilogram de untură de porc fără sare. Puneţi doi pumni de flori de sânziene (muşeţel) tăiate prospete, pe care le adăugaţi peste untura topită împreună cu 50 g de ceară de albine. Cu o lingură de lemn amestecaţi încet până ce amestecul devine maroniu. Luaţi de pe foc şi lăsaţi să se macereze până a doua zi. Încălziţi din nou, până se lichefiază amestecul, şi apoi se strecoară printr-un tifon. Alifia, care se păstrează la frigider, foloseşte pentru tratarea hemoroizilor, bolilor de piele, a guşei, glandei tiroide, ulceraţiilor canceroase, tumorilor canceroase de pe laringe. În toate aceste cazuri, pacientul trebuie să maseze locul afectat cu alifia respectivă.
Pentru suferinzii de tumori canceroase de pe laringe, folosiţi şi un ceai preparat din 300 g flori de filimică, 100 g coada-şoricelului, 100 g urzică. Plantele se amestecă şi se opăresc cu doi litri de apă. Ceaiul se bea pe parcursul zilei, cu înghiţituri mici, din 20 în 20 de minute.

Gălbenelele, utile la varicelă

  Alifia de gălbenele. Este una dintre cele mai cunoscute creme din farmacia verde, în special datorită efectelor cicatrizante. Se obţine uşor, după reţeta alifiei de sânziene, pe care am prezentat-o mai sus. Cu ajutorul acestei alifii masaţi uşor zonele afectate de varicelă, flebită, ulcer varicos, diverse fistule, degerături, arsuri, cancer mamar, leziuni ale sânului. Tot cu această alifie se reduc cicatricele, umflăturile, abcesele, pustulele, reumatismul etc.
Rănile, oblojite cu tătăneasă

  Alifia de tătăneasă. Topiţi într-un vas 250 g de untură nesărată. Când s-a încins bine puneţi şase rădăcini de tătăneasă proaspete, spălate şi tăiate fin. Prăjiţi rădăcinile la foc iute două-trei minute. Opriţi focul şi lăsaţi la macerat 12 ore. După acest interval încălziţi din nou, strecuraţi şi apoi puneţi în borcănele mici, pe care trebuie să le păstraţi la frigider. Această alifie este excelentă în tratarea oricăror răni, prezentând avantajul că are acelaşi efect bun şi în cazul animalelor.