Main menu

header

554 9 2de Carmen Ciripoiu

Moștenită de la daci, care aveau mare încredere în capacitățile ei vindecătoare, mai ales în ceea ce priveşte tratarea rănilor și a hemoroizilor, scumpia e prețuită și în acest moment pentru oprirea hemoragiilor, tratarea afecțiunilor gastrice și hepatice.

Favorizează curățarea limfei

De cele mai multe ori, primul lucru în vindecarea dermatitelor este curățarea ficatului, rinichilor și limfei, unde scumpia acționează urgent. Se amestecă în părți egale scumpie, flori de lumânărică, petale de trandafiri, seminţe de in, rădăcini de odolean, de brusture, de cerenţel şi angelică, iarbă de trei-fraţi-pătaţi, trifoişte de baltă, roiniţă şi ventrilică. O lingură cu amestec se opăreşte cu 350 ml apă fierbinte, se ţine zece minute pe baie de aburi, apoi se infuzează două ore. Se consumă 150 ml ceai de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Pentru vindecarea afecţiunilor dermatologice se amestecă două linguri cu frunze de scumpie, salvie, conuri de hamei, patru linguri cu rădăcini de iarbă-mare şi de pir târâtor, fructe de păducel și iarbă de dentiţă. Trei linguri cu amestec se fierb în 500 ml apă, timp de zece minute, pe foc mic, apoi se lasă patru ore la infuzat. Se administrează 50 ml, de trei ori pe zi, la două ore după masă. Preparatul se folosește și extern, sub formă de cataplasme, care se aplică pe locurile afectate, de două ori pe zi.

Diminuează încordarea psihoemoțională

Teoretic, miomul uterin (fibromul) este o problemă care uneori poate fi ignorată, dar, când devine cu adevărat deranjantă, trebuie tratată. Și aici scumpia face adevărate minuni. Se amestecă bine cantităţi egale de scumpie, ghimpe, sunătoare, cimbru, mierea-ursului, pătlagină, troscot, cerenţel. Patru linguri din acest amestec se fierb timp de un sfert de oră de la începerea clocotirii într-un litru de apă. Se lasă apoi la infuzat până se răcește și se strecoară. Se consumă 150 ml licoare de trei ori pe zi, între mese. Tratamentul durează două-trei luni. După o lună de pauză, se poate relua. În amestec cu alte plante, scumpia este indicată și pentru ulcer stomacal și duodenal, dar are și efect sedativ, diminuând stresul. Se amestecă, în părţi egale, frunze de scumpie, fructe de cătină, flori de gălbenele şi muşeţel, coada-şoricelului, urzică, rozmarin sălbatic şi seminţe de in. O linguriţă cu amestec se fierbe un sfert de oră în 300 ml apă, pe baie de aburi, apoi se infuzează 30 de minute şi se strecoară. Ceaiul se consumă împărţit în trei reprize, cu 15 minute înainte de masă. Cura durează 25 de zile.

Vindecă ciocurile la călcâi

Pentru răni, ulcerații şi ciocuri la călcâi care se vindecă greu, se amestecă, în cantități egale, frunze verzi de scumpie cu frunze și flori de volbură, coada-șoricelului și se mixează. Pasta obținută se amestecă însă cu aceeași cantitate de untură topită de gâscă și se păstrează la frigider. În cazul gingivitei, cel mai indicat este decoctul de scumpie. Patru linguri cu frunze tocate de scumpie se fierb timp de zece minute în 700 ml apă rece, apoi se lasă o oră la infuzat. Cu acest preparat se clătește gura de câteva ori pe zi.

Chiar dacă nu au reacții adverse, tratamentele cu scumpie se fac sub supravegherea specialistului