Main menu

header

556 9 1de Raluca Grințescu

Se presupune că primul lămâi a crescut în sudul Indiei, nordul Burmei, și în China. În Asia de Sud și de Sud-Est, acesta a fost cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice și a fost folosit ca antidot pentru diferite otrăvuri. În India, fructul, lămâia, este utilizat în viața de zi cu zi pentru diverse scopuri, precum şi în toată medicina tradițională, în principal, în medicina Siddha și Ayurveda. Acesta este unul dintre ingredientele principale în multe preparate din bucătăria indiană. Lămâia marinată şi mango marinat fac parte din masa zilnică de prânz în sudul Indiei, în special în Pooja hindusă.

Conțin fier şi magneziu

În afară de cantităţi mari de vitamina C, lămâile mai conţin şi riboflavină, tiamină, fier, magneziu, acid pantotenic, fibre, vitamina B6, potasiu, cupru, calciu şi acid folic. De-a lungul timpului, lămâia a fost folosită pentru tratarea numeroaselor boli, dar în ziua de astăzi este consumată cu precădere la prepararea limonadei. Specialiștii recomandă consumarea lămâiei în întregime. Iată de ce!

Luptă cu radicalii liberi

Vitamina C este cel mai important antioxidant găsit în natură. Această vitamină neutralizează radicalii liberi atât în interiorul, cât şi în exteriorul celulelor. Radicalii liberi sunt responsabili de daunele produse celulelor şi membranelor celulelor, având ca rezultat inflamaţia, bolile cronice şi îmbătrânirea accelerată. Radicalii liberi pot afecta, de asemenea, şi vasele de sânge şi pot modifica astfel colesterolul, încât acesta să se depună pe artere. Vitamina C ajută în prevenţia acestor depuneri şi la oprirea în mod constant a progresiei aterosclerozei şi a bolilor de inimă la diabetici.

Stimulează sistemul imunitar

Acum, când a venit sezonul rece şi al răcelilor, este mereu o idee bună să aveți o pungă cu lămâi proaspete la îndemână. Acidul citric, bioflavonoidele, vitamina C, calciul, pectina şi limonenul fac o treabă grozavă în stimularea sistemului imunitar şi în ținerea infecţiilor la depărtare.

Inhibă tumorile din gură

Lămâile conţin 22 de compuşi anticancerigeni, printre care şi limonenul - un ulei care s-a dovedit a opri răspândirea tumorilor cancerigene la animale. În plus, ele conţin şi glicozide de flavonoli, care opresc divizarea celulelor canceroase. Un studiu publicat în anul 2005 de „Jurnalul de Nutriţie” a descoperit că limonoizii din fructele citrice protejează celulele împotriva deteriorărilor care pot duce la cancer. Un alt studiu publicat în „Jurnalul de Agricultură şi Chimie Alimentară” afirmă că limonoizii pot inhiba tumorile din gură şi pot stopa răspândirea celulelor canceroase de îndată ce tumoarea a fost identificată.

Echilibrează pH-ul

Lămâile sunt considerate unele dintre cele mai alcaline alimente pe care le puteţi mânca. Acest lucru poate să pară contraintuitiv, deoarece ele sunt acide de la sine. Totuşi, în corp, lămâile sunt alcaline, deoarece acidul citric nu mai produce aciditate odată ce a fost metabolizat.

Asimilează oxigenul

Lămâile au cea mai pură concentraţie de ioni încărcaţi negativ dintre fructe. Doctorul Pierce J. Howard, autorul cărţii „Manualul propriu pentru creier; Aplicaţii zilnice din cercetarea minte-creier”, afirmă că „ionii negativi cresc fluxul de oxigen spre creier, ceea ce duce la o vigilență crescută, scade somnolenţa şi oferă mai multă energie mintală. Lămâile pot, de asemenea, să protejeze împotriva germenilor din aer. Primul om care a ajuns pe Vârful Everest, Sir Edmund Hillary, a spus că atribuie o bună parte a succesului său lămâilor!

Reduce riscul de diabet

Majoritatea oamenilor au mai puţine fibre decât e necesar în dieta lor faţă de cele 20-38 g fibre recomandate zilnic. Fără fibrele adecvate, puteți cu uşurinţă să vă constipați sau să faceți hemoroizi. Consumând fibrele potrivite s-a demonstrat că se reduce riscul de dezvoltare a condiţiilor precare de sănătate precum diabetul, problemele de inimă şi diverticulita. De fapt, Asociaţia Americană de Diabet include lămâile în lista de superalimente, datorită conţinutului lor ridicat de fibre. În plus, fibra pectină găsită în lămâi întârzie senzaţia de foame și vă ajută să nu mâncați peste măsură.

Digestie sănătoasă

Corpul dumneavoastră trudeşte din greu ca să digere tot ce îi oferiți. Sucul de lămâie vă ajută să îndepărtați substanţele şi toxinele nedorite, rămase din procesul de digestie. Pentru că sucul de lămâie în compoziţia atomică este similar cu sucul digestiv şi cu saliva, el face o treabă grozavă în descompunerea substanţelor şi în încurajarea ficatului să producă bilă.

Piele curată

Câteodată uităm că cheia succesului unei pieli curate şi frumoase începe cu o nutriţie adecvată. Datorită vitaminei C din lămâi, aceste mici citrice pot să vă ajute în reducerea ridurilor şi a petelor. Lămâile contribuie la eliminarea toxinelor din corp şi la susţinerea funcţiilor sănătoase ale ficatului, ceea ce menţine pielea curată şi zveltă. Una dintre cele mai eficiente diete de detoxifiere este cea cu lămâi.

Previn pietrele de la rinichi

Când nu aveți suficienţi citraţi în urină, aveți un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi. Consumând lămâi în mod regulat creşteți nivelul de citraţi din urină şi preveniţi formarea pietrelor prin căptuşirea acestora de mici şi ţinând la distanţă depunerea altor substanţe pe ele care le-ar putea mări.

Scad tensiunea arterială

Lămâile au un nivel de potasiu ridicat, acesta fiind un mineral important, care ajută vasele de sânge să fie uşoare şi flexibile. Acest lucru face ca tensiunea ridicată să fie redusă. Vitamina B din lămâi mai este benefică şi pentru problemele de inimă.

O lămâie este mai sănătoasă cu cât are mai mulţi sâmburi (peste 15). Mutaţiile genetice realizate de om în domeniul alimentaţiei au făcut ca multe fructe să aibă foarte puţini sâmburi, ba chiar unele, deloc

Un arbust de lămâie poate să producă până la 270 de kilograme de lămâi într-un an