Main menu

header

  Lucerna albastră este cel mai hrănitor  aliment din lumea vegetală. A fost numită de arabi „mama plantelor”, după ce aceştia au descoperit minunatele sale proprietăţi. Planta perenă este cultivată pe scară largă şi în Europa, fiind una dintre cele mai valoroase plante de nutreţ, rezistentând la secetă datorită înrădăcinării adânci.

Recomandată în diete

  Folosită în stare proaspătă, lucerna îşi menţine nutrienţii esenţiali necesari bunei funcţionări a organismului. Conţine toate vitaminele (mai puţin vitamina D) şi mineralele ce ajută în asimilarea proteinelor, grăsimilor vegetale, purificând sângele. Calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu, sodiu, toate acestea intră în alcătuirea „mamei plantelor”, pe care, dacă o mâncaţi cât mai des în salate, devine cea mai simplă modalitate de a vă vitaminiza şi mineraliza. Este recomandată în curele de slăbire, datorită consistenţei sale, iar kilogramele în minus nu vă vor face să vă pierdeţi şi echilibrul corporal (ameţeli).

Reduce glicemia

  Lucerna albastră detoxifică organismul, toxinele fiind eliminate rapid prin transpiraţie sau prin urină. Aceasta este capabilă să cureţe atât ficatul, cât şi sângele. De asemenea, inactivează substanţele chimice cu potenţial cancerigen din alimentaţie încă din ficat şi din intestinul subţire, adică înainte ca acestea să ajungă să se răspândească în organism pentru a-şi exercita efectul dăunător. Este recomandată diabeticilor şi celor care au probleme cu glicemia, lucerna reuşind să o menţină la un nivel normal.

De ajutor în cancerul pancreatic

  „Mama plantelor” participă la reconstrucţia sistemului osos, fortificându-l. Acţionează ca un tonic general, crescând nivelul energetic al întregului organism. Lucerna intră în componenţa tratamentelor pentru vindecarea rahitismului. Alături de orz şi de ovăzul verde, lucerna albastră constituie hrana verde a mileniului trei. Totodată, cumestrolul, o substanţă conţinută de plantă, inhibă activitatea celulelor tumorale în cancerul pancreatic. Nutrienţii plantei leagă colesterolul de sărurile biliare, permiţând absorbţia lentă a colesterolului la nivel digestiv, diminuând nivelul acestuia în sânge. De asemenea, lucerna este de mare ajutor şi în boli precum gastrită, hemoroizi, constipaţie, reducând febra şi vindecând anemia.
Claudia Stan
Salată

  Ingrediente: un coşuleţ cu lăstari de lucernă (60 g), două mere roşii tăiate, două mere verzi feliate, o cană cu struguri, o cană cu brânză proaspătă de vacă şi 50 de grame de miezuri de nucă.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele într-un bol şi apoi se serveşte. Poftă bună!