Main menu

header

560 8 1de Carmen Ciripoiu

În medicina tradițională românească, plantele considerate sfinte au fost dintotdeauna folosite cu succes în tămăduirea multor afecțiuni. Considerată un dar regesc, tămâia nu vindecă doar sufletul și împiedică răspândirea molimelor, ci este și o terapie incredibilă împotriva tumorilor ovariene.

Folosită ca fortifiant al psihicului

Tămâia își dezvoltă cel mai bine aroma abia la temperatura de 100 de grade Celsius, când se înmoaie fără a se topi. Are acțiune farmacoterapeutică antiinflamatoare, antiseptică, astringentă, carminativă și cicatrizantă, diuretică, expectorantă, sedativă. Știința contemporană nu poate explica, de exemplu, efectele incredibile pe care fumigațiile cu tămâie le au în tratarea epilepsiei, a tulburărilor senzitive sau a psihozelor grave, deși există numeroase consemnări ale efectelor extraordinare ale acestui procedeu. În lumea arabă, tămâia este foarte des folosită pentru durerile de stomac, când se dizolvă în apă și se consumă. De asemenea, pentru infecțiile căilor respiratorii, se aprinde pe cărbuni, iar pacienții inspiră mirosul. Tot în medicina orientală, boabele de tămâie de culoare gălbuie-roșiatică sunt folosite ca fortifiante ale psihicului. În medicina populară și în cea mănăstirească, este un prețios leac magic, cu virtuți de protecție și de exorcizare. Se spune că o bucățică de tămâie sfințită ținută la gât apără de deochi, blestem, ispitele Necuratului și multe alte boli.

Recomandată pentru pietrele la rinichi

Inhalarea aburilor de tămâie este recomandată și în anxietate, stres, stări tensionale. În acest sens se face în dormitor o fumigație cu tămâie înainte de culcare, iar somnul devine foarte liniștitor. Sub formă de fumigații, tămâia este și un excelent adjuvant în psihozele și în nevrozele grave. De asemenea, masajul cu ulei esențial de tămâie, pe față și pe gât, are un rol important pentru înfrumusețarea pielii și în tratarea acneei. Sub formă de tinctură, tămâia este bună în laringită, tuse și răceală. Se iau zilnic 20-30 de picături de tinctură de tămâie, diluate în jumătate de pahar cu apă. Suplimentar, se face gargară cu infuzie de tămâie, care are puternice efecte antiinflamatoare. În caz de nisip și pietre la rinichi, nefrite și infecții urinare, dimineața, la ora 8:00 și la ora 11:00, se administrează o linguriță cu tinctură de tămâie diluată într-un pahar cu apă plată sau de izvor. Tratamentul durează două-trei săptămâni și se repetă de câte ori este necesar. Tinctura se prepară prin combinarea a 10 lingurițe cu tămâie naturală cu un pahar cu alcool de 90 de grade.

Nu se folosește intern decât tămâia procurată din farmaciile naturiste, pe ambalajul căreia este menționat că se administrează pe cale orală

Leac de excepţie pentru vindecarea cancerului ovarian

Potrivit ultimelor teste efectuate de cercetătorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, tămâia, rășina produsă de arbustul Boswellia sacra - care creşte în Oman, Yemen şi Somalia -, cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatoare, este acum un remediu de excepție pentru tratarea cancerului ovarian. Cancerul ovarian este asimptomatic în primele faze, fapt care generează diagnosticarea lui mult prea târziu, atunci când tehnicile medicale devin inutile. Potrivit statisticilor, se înregistrează mai mult de 7.000 de cazuri anual numai în Marea Britanie, iar 4.300 dintre acestea nu au nicio şansă la supravieţuire, înregistrându-se o medie de 12 decese pe zi cauzate de un astfel de cancer.