Main menu

header

565 8 1de Cătălina Tăgârță

Dacă până în urmă cu ceva vreme sufereau de afecțiuni ale prostatei doar bunicii, de câțiva ani, cazuistica arată că se înscriu în lupta cu boala bărbați din ce în ce mai tineri. În plus, acest lucru este întărit de studiile medicale, care arată că trebuie pus accentul în egală măsură pe tratament și prevenție. Cum la baza oricărui medicament stă o lungă listă cu efecte secundare și reacții adverse, fitoterapeutul Marius Tirban, reprezentantul site-ului naturiste-tirban-plant.ro, îi sfătuiește pe domni să apeleze la remediile din natură, care nu au niciun fel de contraindicații.

„E necesar să se respecte întocmai dozele”

565 8 2- Domnule Tirban, am auzit că tratați cu succes afecțiunile prostatei. Care este secretul reușitelor obținute de dumneavoastră?

- Nu este un secret. Remediile folosite de mine sunt la îndemâna oricui. Plantele pot fi culese și utilizate de oricine, doar că e necesar să se respecte întocmai dozele. În plus, dacă oamenii nu sunt consecvenți în administrarea tratamentului, nici rezultatele nu vor fi cele sperate.

- Care sunt plantele-minune în tratarea afecțiunilor ce țin de sfera urologică?

- Sunt două plante cu proprietăți absolut extraordinare. Este vorba despre pufulița cu flori mici și despre ghimpe, care sunt foarte utile în tratarea afecțiunilor prostatei. Dar în remediul preparat de mine, pe lângă acestea mai includ și alte plante, precum: mătase de porumb, soc, coada-calului, coada-șoricelului, codițe de cireșe și urzică moartă.

- În ce cantități se folosesc plantele amintite anterior?

- Din experiența mea și a familiei - fiindcă în neamul nostru utilizarea plantelor este deja tradiție -, cele mai bune rezultate se obțin prin administrarea unui ceai obținut din: pufuliță cu flori mici și ghimpe în doze egale, în proporție de 80% din preparat, și restul de 20% fiind reprezentat de celelalte plante amintite mai devreme.

„Coada-șoricelului conține antibiotic”

- Vă rog să ne povestiți, pe rând, despre fiecare! Poate cititorii noștri doresc să recolteze singuri plantele și să-și prepare acasă tratamentul. Să începem cu pufulița. Ce minuni face pentru prostată?

- Planta se găsește sub diverse tipuri, dar noi o folosim pe cea de mlaștină. Perioada de recoltare depinde foarte mult în funcție de zona geografică (șes sau deal) și de vreme, dar cu siguranță se culege în momentul în care e înflorită. Ca și proprietăți, este foarte astringentă și diuretică.

- Poate fi folosită singură în ceaiuri?

- Da. Se poate face ceai dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă, dar eficacitatea e mai mare dacă e utilizată în combinație. Chiar dacă au eficacitate mai mică în tratarea și în prevenția adenomului de prostată și a celorlalte afecțiuni, eu folosesc coada-șoricelului, deoarece conține antibiotic, coada-calului, pentru că este bun diuretic, la fel ca ghimpele, și așa mai departe.

„Ghimpele, bun pentru eliminarea pietrelor la rinichi”

565 8 3- Apropo de ghimpe… vorbiți-ne și despre proprietățile lui! Poate fi folosit independent?

- Sigur că da. Ghimpele se culege de regulă din iunie până în octombrie. Este diuretic și antiseptic, dar poate fi utilizat și pentru curățarea și eliminarea pietrelor la rinichi.

- Motiv pentru care poate fi utilizat și de doamne…

- Exact. Dar pentru această problemă e indicat să fie amestecat cu cozi de cireșe, mătase de porumb, troscot, merișor, flori de porumbar. Combinația poate fi folosită și de femeile cu cistită, incontinență urinară sau nefrite. Ajutând rinichii, se face corect și diureza. Astfel, acidul uric din organism nu se mai adună la încheieturi și dispare senzația de anchilozare, se îmbunătățește circulația. Combinația pe care o fac eu cicatrizează și rănile de pe uretră și ajută la dispariția adenomului și a infecțiilor.

„Eficiența depinde de stadiul bolii”

- Ce afecțiuni ale prostatei sunt vizate, mai exact, de combinația amintită inițial, respectiv 80% pufuliță și ghimpe și restul, de 20%, alte plante?

- Un astfel de ceai este recomandat în caz de: adenom de prostată, litiază prostatică, chiar și cancer și multe altele.

- Poate vindeca bolile amintite sau doar ameliorează starea de sănătate?

- E adevărat că atunci când vine vorba despre farmacia verde, dacă remediile sunt administrate corect, riscurile și efectele adverse dispar (spre deosebire de tratamentul medicamentos), dar fiecare persoană este unică, iar răspunsul la tratament este și el diferit. De aceea eu prefer să tratez oamenii personalizat. În funcție de alte afecțiuni asociate, mai pot adăuga sau pot scoate o anumită plantă din tratament. În plus, pe lângă metabolismul fiecăruia, mai contează și stadiul bolii. Eficiența nu este aceeași dacă e vorba despre stadiu incipient sau despre metastaze, dar rezultate se văd în ambele situații.

„Una-două luni de cură în scop preventiv”

- În scop preventiv, de la ce vârstă trebuie administrat ceaiul?

- După vârsta de 45 de ani, rar se găsesc persoane care să nu aibă probleme cu prostata. Dar majoritatea oamenilor neglijează sănătatea și se miră când, într-o zi, medicul scrie pe fișă un diagnostic grav. În mod normal, în scop preventiv se iau circa 500 ml pe zi, dar, dacă există adenom de prostată, doza se poate dubla. Se pot lua până la patru căni pe zi (deci cam un litru de ceai), în loc de două căni. Cura preventivă se face, ideal, o dată - de două ori pe an, după vârsta de 50 de ani.

- Cât durează cura?

- Preventiv se ţine una-două luni, dar, dacă există probleme, trebuie cel puțin o cură de două-trei luni. Apoi se face pauză, după care se reia tratamentul. Iar în cazul afecțiunilor foarte grave se poate merge cu administrarea și până la șase luni.

„Se ia între una şi două linguri cu tinctură de două ori pe zi sau două linguri de trei ori pe zi pentru cazurile mai grave. Se administrează cu 15 minute înainte de masă, ideal să fie dizolvată în cana cu ceai. Am obținut rezultate foarte bune cu aceste remedii în cazul adenomului de prostată“

„Ceaiul băut după masă diluează sucul gastric şi îngreunează digestia“

- Cum se prepară ceaiul corect?

- Eu recomand să se pună două linguri cu plantă la 500 ml apă fiartă. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat câteva minute. Noi scriem pe plic exact cum trebuie folosit. Dar ideal e să se ia înainte de masă, minimum o cană dimineața și una seara. Ceaiul băut după masă diluează sucul gastric și îngreunează digestia. În plus, efectul plantelor nu mai este la fel de puternic dacă infuzia e amestecată cu mâncarea.

- În afecțiunile grave, ce mai recomandați în paralel cu acest ceai?

- Recomand și tinctura de pufuliță cu flori mici și ghimpe, și alte produse, în funcție de istoricul medical personal.

- Cum se poate prepara tinctura?

- E nevoie de extract alcoolic (de preferat țuică de casă/pălincă), dar care să aibă peste 30-35 de grade. Se pune într-un vas jumătate alcool, jumătate pufuliță cu flori mici și ghimpe și se lasă la macerat între 10 şi 14 zile.