Main menu

header

591 6 1de Raluca Grințescu

Fructul mango este uşor desconsiderat pe plaiurile româneşti, poate şi din cauza preţului ceva mai piperat sau poate pentru că încă e considerat prea exotic, şi lumea încă nu se interesează despre beneficiile sale. Ei bine, mango are şi un gust delicios, dar vine şi alături de o grămadă de beneficii pentru sănătate.

Abundă în enzime

Studiile au arătat că mango conţine nişte compuşi antioxidanţi care se pare că protejează împotriva cancerului de colon, sân, prostată şi a leucemiei. Aceşti compuşi includ quercitina, izoquercitrina (cu efect antihipertensiv), astragalina, fisetina, acidul galic şi galatul de metil. De asemenea, mango abundă în enzime. Alături de aceşti antioxidanţi necesari pentru o viaţă lungă şi sănătoasă, mango mai este şi o sursă grozavă de vitamina A (ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi a oaselor, dar şi a vederii) şi de vitamina C (susţine sistemul imunitar şi luptă cu radicalii liberi). Conţine şi proteine, carbohidraţi, vitamina E şi vitamina B6. Antioxidanţii săi, pe lângă faptul că previn cancerul, încetinesc şi procesul de îmbătrânire şi luptă cu bolile de inimă.

Mango poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Ajută la eliberarea porilor şi la eliminarea coşurilor. Puteți stoarce pulpa unui mango mic pentru a o aplica pe suprafaţa pielii timp de zece minute. Mango vă ajută şi să eliminați petele de pe faţă, dar şi diversele răni de la nivel tegumentar. Pulpa de mango poate fi aplicată pe pielea iritată, şi cu siguranţă va atenua orice durere şi eczemă.

Eficient împotriva diareii de vară

Mango conţine enzime digestive care ajută la descompunerea proteinelor şi susţine o bună funcţionare a sistemului digestiv. Este un fruct extrem de preţios şi în lupta cu aciditatea gastrică şi cu digestia proastă, datorită enzimelor pe care le conţine, care alină activitatea din stomac. Ca urmare a conţinutului ridicat de fibre pe care mango le are, acesta vă poate ajuta şi în prevenţia constipaţiei. Consumul a două fructe mango mici, în care sămânţa încă nu s-a format în întregime, alături de nişte sare şi miere reprezintă o combinaţie medicinală foarte eficientă împotriva diareii de vară, dizenteriei, grețurilor de dimineaţă, dispepsiei cronice, indigestiei şi constipaţiei.

Menţine sănătatea ochilor

Mango conţine vitamina A, care promovează sănătatea oculară, previne inflamația corneei, erorile de refracţie, uscarea ochilor, mâncărimea la nivelul ochilor, senzaţia de arsură a ochilor şi cecitatea nocturnă (nictalopia - mai pe româneşte, nu vezi pe timpul nopţii). Mango este benefic și pentru femeile însărcinate şi pentru persoanele care suferă de anemie, datorită conţinutului de fier. În general, femeilor care sunt la menopauză le este recomandat consumul de mango (şi desigur al altor fructe care conţin fier).

Reglează rezerva alcalină a organismului

Mango normalizează nivelurile de insulină din sânge. Fierbeți câteva frunze de mango în apă şi lăsați-le pe parcursul nopţii. Consumați decoctul filtrat dimineaţa ca remediu naturist pentru diabet. Indicele glicemic al mangoului este mediu, între 41 şi 60, prin urmare, acest fruct nu vă va creşte semnificativ glicemia. În plus, mango este benefic în menţinerea unor niveluri sănătoase ale pH-ului în organism. Fructul conţine acid tartaric, acid malic şi o urmă de acid citric care ajută la reglarea rezervei alcaline a organismului.

Ameliorează viaţa sexuală

Având în vedere că mango este bogat în potasiu, acesta contribuie la scăderea tensiunii. Fiind o sursă bună de vitamina A, vitamina E şi seleniu, mango protejează împotriva bolilor de inimă. Conţinutul ridicat de vitamina B6 este şi el benefic împotriva bolilor de inimă, ajutând la scăderea nivelurilor de homocisteină, o toxină celulară care vă afectează sănătatea creierului şi a inimii. Fiind bogat în vitamina E, mango aduce beneficii şi în cazul vieţii sexuale. Vitamina E reglează hormonii sexuali.

Remediu împotriva epuizării şi a infarctului de miocard provocate de căldură

Acestea sunt două afecţiuni grave. În cazul epuizării provocate de căldură, corpul se deshidratează şi se supraîncălzeşte, temperatura maximă pe care organismul uman o poate suporta este de 40 de grade Celsius. În cazul celei de-a doua, capacitatea organismului de a se răci, care este controlată de creier, este avariată, şi acest lucru determină creşterea temperaturii creierului şi a organelor, lucru ce poate conduce la pagube serioase în aceste zone. Fierbeți nişte mango crud în apă până când obţineți un suc, extrageți-l din compoziţie, adăugați nişte apă plată, nişte sare şi seminţe de chimen şi beți acest remediu cât este vară.

Beneficiile cojilor

Studiile arată că anumiţi compuşi prezenţi în coaja de mango ar putea preveni anumite tipuri de cancer şi de diabet şi pot regla anumite molecule receptoare din organismul nostru. Aceşti modulatori receptori pot controla cantitatea de colesterol din sânge, ajutând şi la stabilizarea nivelurilor de glucoză şi a cantităţii anumitor tipuri de compuşi graşi din sânge. Compuşii care luptă cu cancerul sunt găsiţi în cantităţi considerabile în coaja de mango, care se consumă crudă. În sudul Indiei se consumă mango cu coajă şi alte fructe din abundenţă, iar oamenii de aici chiar se pot lăuda cu o sănătate beton. De asemenea, coaja de mango are şi un conţinut ridicat de fibre.

PONT. 100 de grame de mango oferă 25% din doza recomandată zilnic de vitamina A.

În India, un decoct al coajei de mango este oferit persoanelor care suferă de inflamația membranelor mucoase ale stomacului

Riscuri ale consumului exagerat

Mango poate avea şi câteva efecte adverse în cazul persoanelor cu anumite probleme şi sensibilităţi deja existente: dacă aveți alergie la latex, puteți reacţiona negativ la mango, şi în special la cele verzi, din cauza acidului anacardic. Coaja de mango şi sucul său conţin urusiol, o substanţă chimică regăsită şi în iedera otrăvitoare, care poate cauza reacţii alergice în cazul persoanelor susceptibile. Anumiţi producători îşi cresc fructele de mango cu carbură de calciu (carbid), ceea ce poate fi foarte periculos pentru sănătate (un alt motiv pentru consumul de mango organic).