Main menu

header

592 10 1de Raluca Grințescu

Un supliment pe bază de pulbere de măceșe administrat zilnic poate îmbunătăți problemele de mers asociate cu flexibilitatea genunchilor, conform unui studiu efectuat în Danemarca.

Realitate versus placebo

Cercetătorii de aici au recrutat pentru acest studiu 100 de adulți cu vârsta medie de 67 de ani care înregistrau dificultăți de mers. Subiecții au fost împărțiți în două grupuri care au primit câte un supliment conținând 2.250 mg pulbere de măceșe sau un placebo zilnic, timp de trei luni. Rezultatele au arătat că, după această perioadă, posibilitatea de flexare a genunchilor s-a îmbunătățit semnificativ la persoanele din primul grup, în comparație cu cel de-al doilea. Acest studiu al Departamentului de Reumatologie de la Spitalul Universitar din Copenhaga este primul de acest gen care demonstrează eficiența măceșelor asupra articulațiilor genunchilor și dificultăților de mers asociate.

Scade tensiunea arterială

De asemenea, există studii care au demonstrat că pulberea de măceșe reduce durerea asociată artritei și altor boli reumatice, aceasta fiind foarte bogată în vitamina C, antioxidanți, flavonoide, caroten, acizi triterpeni și galactolipide. Printre beneficiile sale se numără: scăderea tensiunii arteriale sau a colesterolului, reducerea durerilor și a pierderilor de fier asociate menstruației, ca și acțiunea diuretică, laxativă și relaxantă asupra stomacului. Pentru astfel de probleme există o superrețetă: amestecați pulbere de măceșe cu miere (în cantităţi egale), și consumați una-două lingurițe pe zi.

Pulberea este de cinci ori mai eficientă decât ceaiul de măceșe