Main menu

header

597 8 1de Carmen Ciripoiu

Psoriazisul este considerat o boală a umilinței, ca și lepra. Chiar dacă boala nu este infecțioasă, deci nu se transmite, pacientului îi este foarte greu să se obișnuiască însă cu leziunile care-i apar pe corp. Considerată de mulți o maladie care nu se poate vindeca, psoriazisul dispare ca prin farmec cu tratamentul specialistului Marin Giurea (foto; număr de telefon: 0744.658.048).

„Unguentele cu tătăneasă și gălbenele înmoaie pielea”

- În România psoriazisul afectează aproximativ 400.000 de persoane, de orice vârstă și orice sex, iar la nivel mondial, între 2% şi 4% din populația globului. Care sunt factorii de risc în apariția acestei maladii?

- Psoriazisul este o afecţiune cutanată ale cărei cauze sunt puţin cunoscute. Totuşi, ultimele studii ştiinţifice arată că cele mai multe forme de psoriazis se pot moşteni. Afecțiunea este o anomalie a epidermei prin care se accelerează reînnoirea celulară. În mod normal, regenerarea completă a epidermei are loc o dată la 28 de zile, însă în psoriazis acest proces are loc la o săptămână. Astfel, psoriazisul se localizează cu predilecţie în anumite zone: pe dosul articulaţiilor coatelor şi genunchilor, precum şi la nivelul scalpului. Stresul, traumele psihice majore şi stările conflictuale de lungă durată sunt cele mai frecvente cauze, regăsite la pacienţii diagnosticaţi pentru prima dată. Infecţiile de orice fel, dar mai ales cele respiratorii declanşează o formă particulară de psoriazis la copii, numit psoriazis gutat. Traumatismele au şi ele un rol important. Muncitorii care îşi folosesc mâinile în munci mai grele pot face psoriazis sever. Dacă-şi desfăşoară activitatea pe o perioadă mai lungă, boala capătă forme cronice.

- Cu alte cuvinte, este extrem de importantă îngrijirea pielii bolnavului în orice anotimp…

- Fără îndoială. Se aplică tratamentul în funcție de suprafața afectată, de gradul de adaptabilitate a pielii. Se spune că sunt tot atâtea forme de psoriazis câți bolnavi sunt. Tincturile și unguentele se folosesc doar în formele buloase. Se face un amestec în părți egale din următoarele tincturi: sunătoare, rostopască, gălbenele, mentă, nucă, ce se aplică după ce pacientul face o baie fierbinte. Se utilizează doar pentru a proteja pielea în eventualitatea unei contaminări cu ciuperci sau microbi. În ceea ce privește unguentele, sunt indicate cele de gălbenele sau de tătăneasă, ce au menirea de a înmuia pielea și de a împiedica crăparea acesteia.

„Pentru liniștirea bolnavului este indicat ceaiul de salvie și cel de floare de tei”

597 8 2- Sunt pacienții suferinzi afectați atât din punct de vedere fizic, cât și psihic? Ce ajută în acest sens?

- Categoric, da. Sunt afectați cel mai adesea psihic, pentru faptul că se caută excluderea pacienților din colectivitate. Aceștia sunt părăsiți de prieteni și chiar uitați de Dumnezeu. Ei își creează un univers al lor, în care caută să-și găsească alinarea. Acești oameni nu trebuie mințiți. Ei se pot vindeca fără risc medical dacă li se explică în primul rând etiologia bolii. Erupțiile cutanate nu reprezintă o boală de piele, ci doar reacția acesteia când dinăuntru către afară ea este străbătută de substanțe de tip necrotic. Acestea se formează intestinal și sunt eliminate prin canale energetice de către epuratori sau chiar la organele la nivelul cărora iau naştere. Pentru liniștirea bolnavului este indicat ceaiul de salvie și cel de floare de tei, preparate sub formă de infuzie, o linguriță la o cană cu apă clocotită. Se administrează seara o cană, cu o jumătate de oră înainte de ultima masă.

- Pentru o vindecare mai sigură și totală, în medicina populară se recomandă ca orice tratament pentru afecțiunile pielii să cuprindă și plante pentru reglarea funcțiilor ficatului și a metabolismului. Ce recomandați?

- Metabolismul implică și funcțiile ficatului și ale rinichiului. Amestecurile folosite de mine vizează rinichiul cu epurare extraperitoneală și ficatul cu epurare intraperitoneală. De aceea amestecurile se alternează până la dispariția simptomatologiei și o anumită perioadă după, în funcție de afecțiune.

„Am combinat plantele comune cu cele cu acțiune specială”

- Care sunt tratamentele naturiste pe care le folosiți și care au avut cel mai mare succes în tratarea psoriazisului?

- Când am făcut amestecurile am luat în considerare cel mai urât scenariu posibil: toate organele interne sunt afectate de toxine, și pentru fiecare organ în parte am pus cel puțin trei plante, mergând de la plante comune (coada-calului, coada-șoricelului, urzică) la plante cu acțiune specială, puternic coagulante sau vasodilatatoare periferice ca traista-ciobanului, sul- fina, saschiul pufos, năpraznicul.

- La ce leacuri naturiste pot apela cei care suferă de psoriazis atunci când boala produce prurit?

- Cea mai bună e tinctura de mentă, preparată în modul următor: planta tocată mărunt se pune într-o sticlă, fără să fie îndesată, se toarnă alcool dublu rafinat de peste 55 de grade cât să o cuprindă. Se învelește sticla într-o cârpă de culoare închisă și se lasă la soare pentru o perioadă de 14 zile. Se strecoară și se pun pe un tifon circa 30-50 de picături, se așază pe zona afectată și se lasă până se usucă pielea. Se mai poate folosi alcool mentolat diluat cu apă 1:1, în funcție de cât de puternică e mâncărimea.

„Oamenii se pot vindeca fără risc medical, dacă li se explică în primul rând etiologia bolii. Erupțiile cutanate nu reprezintă o boală de piele, ci doar reacția acesteia când dinăuntru către afară ea este străbătută de substanțe de tip necrotic“

„Băile cu rostopască, urzică vie şi sunătoare sunt utile pentru copii“

597 8 3- Care sunt particularitățile bolii la copii? Ce scheme naturiste de tratament se pretează?

- Copiii se pot naște cu această boală sau pot face erupție la o anumită perioadă după naștere. Motivul ar fi toxinele blocate ale metabolismului, care trec prin bariera placentară de la mamă la făt, devenind active după naștere. Tratamentul este același ca pentru adulți, în funcție de greutatea copilului, mergând până la 1/5 din tratamentul unui adult. Sunt extrem de utile băile de plante, unde se folosește un amestec din rostopască, urzică vie, sunătoare, o mână din fiecare la 10 ml apă clocotită. După ce apa s-a răcit, cu jumă- tate din cantitate se spală corpul sau părul, folosind totodată un șampon pentru copii, iar cu cealaltă jumătate se clătește. În perioadele calde, atât părul, cât și corpul nu se șterg.