Main menu

header

603 10 1de Carmen Ciripoiu

Poate mai mult decât altei plante, natura i-a oferit măceșului de toate: splendoare, grație, dar și capacitatea de a tămădui o mulțime de boli.

Tratează fragilitatea capilară

După cătină, măceșul este planta care conține cea mai mare cantitate de vitamina C. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă ca această plantă să fie folosită atât de cei bolnavi, cât și de cei sănătoși, pentru prevenție. Bogăția de vitamina C l-a transformat pe măceș într-unul dintre remediile cel mai bune pentru absorbția fierului în organism și apoi pentru fixarea acestuia. Se recomandă după fiecare masă pulberea de măceș, o jumătate de linguriță, de trei ori pe zi, împreună cu miere sau cu suc natural. Efect foarte bun îl are și decoctul de măceș preparat astfel: patru linguri cu măceșe uscate se fierb la foc mic timp de o jumătate de oră în 500 ml apă. Se filtrează cât este fierbinte printr-un tifon și se îndulcește cu miere. Se administrează două cești pe zi. Chipeșul măceș este excepțional și pentru bolile aparatului circulator periferic, de la capilare dilatate la varice, flebite sau hemoroizi. Se recomandă infuzie de măceș obținută astfel: două linguri cu măceșe uscate și mărunțite se opăresc cu 250 ml apă fiartă, se infuzează o jumătate de oră, apoi se filtrează și se îndulcește cu miere, după gust. Se consumă trei căni pe zi.

Vinul are rol hotărâtor în tiroidă

Preparatele din măceș sunt incredibile și în bolile aparatului respirator, deoarece cresc imunitatea organismului. Ca atare, în traheite, bronșite, astm bronșic și pneumonii se recomandă tinctură de măceș, 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai. Mod de preparare: patru linguri cu măceșe uscate și mărunțite se lasă la macerat zece zile în 100 ml alcool. În toată această perioadă se agită de câteva ori pe zi. Se filtrează, se lasă la decantat, apoi se depozitează în sticle închise la culoare. Tinctura este un leac de excepție și pentru balonări, diaree sau stări spastice ale aparatului digestiv. Se iau 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de roiniță. În afecțiuni ale tiroidei, vinul de măceș are un rol hotărâtor. Se administrează două linguri, de două ori pe zi, după mese. 30 de picături de vin consumate înainte de fiecare masă sunt de ajutor persoanelor care suferă de lipsa poftei de mâncare.