Main menu

header

618 6 1de Dana Georgescu şi Claudiu I.

Mușcata, cu mirosul său inconfundabil și cu florile intens colorate, abundente și rezistente, deosebit de apreciate, nu este numai o prezență aproape necesară la ferestrele și la balcoanele caselor cu gospodine grijulii și iubitoare de frumos, ci și o plantă medicinală - lucru puțin cunoscut, din păcate.

Cuprinde o sumedenie de specii ce se întrec în frumusețe și miros

Mușcata, numită și Pelargonium, este originară tocmai din Africa de Sud, de unde s-a răspândit în toată lumea datorită florilor sale deosebit de frumoase și de persistente aproape tot anul. Ea face parte din familia Geraniaceae și numără sute de specii. Printre cele mai răspândite se regăsesc Pelargonium zonale - mușcata obișnuită, Pelargonium grandiflorum, Pelargonium peltatum - cu lăstari de circa 50-100 cm, formând ghirlande elegante cu foarte multe flori, Pelargonium crispum - cu aromă de lămâie, Pelargonium graveolens - cu aromă de trandafir și multe altele.

Este antiinflamatoare

În scop terapeutic, de la mușcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne și florile, din care se prepară infuzii, sucuri, ulei esențial și tincturi. Planta conține uleiuri esențiale, tanin, amidon, sare, acizi organici, antocieni, flavonoide, dar este bogată și în calciu și geranin. Acesta din urmă are o acțiune antispasmodică, antiinflamatoare, antiedematoasă, analgezică și antiseptică. În medicina populară tradițională, mușcata a fost folosită în tratarea problemelor respiratorii, a stărilor de nervozitate, pentru alungarea insomniei, pentru relaxare, în caz de diaree, dar și ca antidepresiv.

Se fac spălături în nas și gargară

Pentru proprietățile sale antiinflamatoare, mușcata este utilizată în cazul problemelor respiratorii - nas înfundat, gât iritat. În acest sens, se fac spălături în nas și gargară cu infuzie din flori sau din frunze proaspete - o lingură cu vârf cu plantă tocată se infuzează opt ore în 250 ml apă, care la început a fost fierbinte. Cu 100 ml infuzie se fac spălături în nas, iar cu cei 150 ml rămași se face gargară. În caz de bronșită, se folosește tinctură din frunze de mușcată - o treime dintr-un borcănel închis la culoare se umple cu frunze de mușcată mărunțite și se toarnă peste ele alcool alimentar. Se închide cu capac și se lasă trei săptămâni la rece. Se bea câte o lingură cu tinctură strecurată cu ceai, de trei ori pe zi. Această tinctură poate fi folosită și pentru masaj pe piept și pe spate înainte de culcare.

Uleiul volatil micşorează pofta de mâncare

Pentru un efect liniștitor, în caz de stări de nervozitate sau de anxietate, se fac băi calde în care se pune infuzie de mușcate. De asemenea, se recomandă aromoterapia cu ulei esențial de mușcate (se găsește la magazinele cu remedii naturiste). Aceasta are asupra organismului uman un efect calmant pronunțat și ameliorează depresia, îndepărtează spasmele, elimină durerile de cap, îmbunătățește circulația sângelui, tratează nevralgiile, nevritele, ajută și la alungarea stării de epuizare psihică, a tensiunii, a insomniei, asteniei, nevrozei și e binevenită în caz de imunitate scăzută. Pentru aromoterapie se utilizează lampa de aromoterapie sau se poate pune un vas cu apă pe sursa de căldură din cameră și se picură ulei. Acesta calmează problemele respiratorii și aduce o stare de bine. În plus, pentru persoanele care doresc să slăbească, e bine de știut că, dacă este inhalat înainte de masă, uleiul volatil de muşcată micşorează apetitul. Uleiul se mai poate adăuga în creme pentru masaj și în apa pentru baie. Se recomandă ca înainte de folosirea uleiului volatil să se facă un test pentru a afla dacă există cumva o hipersensibilitate sau alergie la acesta (se aplică o picătură de ulei pe încheietura mâinii cu 12 ore înainte de utilizare și se urmărește dacă survine vreo înroșire locală sau o altfel de reacție negativă).

PONT. Sunt binevenite câteva ghivece cu mușcate în fiecare cameră, ele aducând nu numai o pată de culoare, ci și o senzație de pace și de liniște. În plus, planta poate curăța aerul de bacterii.

Mușcatele au nevoie de o fertilizare regulată cu îngrășământ lichid special adăugat în apa de udare o dată la două săptămâni, din luna aprilie până în luna septembrie. De acesta depind aspectul și gradul de înflorire

Persoanele care suferă de astm bronșic sau care au alergie la mușcată e bine să nu utilizeze produsele obţinute din aceasta și nici să nu țină în locuință o astfel de plantă

Contribuie la dizolvarea pietrelor la rinichi

Infuzia de mușcată se poate folosi și în cazurile de mastopatie, fibrom uterin, noduli mamari, detoxifiere. De asemenea, este utilă pentru afecțiuni stomacale și diaree - se bea de trei ori pe zi. În caz de pietre la rinichi, se face un amestec din suc care conţine o mână cu frunze și flori proaspete de mușcată, miere, tinctură de propolis și vin roșu organic, care se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un recipient din sticlă, la frigider, este util în combaterea calculilor renali. În caz de acnee, se toacă mărunt și se zdrobesc câteva frunze proaspete de mușcată, apoi se aplică pe zonele afectate de coșuri timp de 15 minute. La final, fața se clătește cu apă călduță. Se repetă procedura până la vindecare. De altfel, în unele părți din America Latină, se spune că îmbăierea în apa în care s-au pus câteva frunze de mușcată mărunțite ajută la vindecarea iritațiilor pielii.