Main menu

header

cotnari wide

632 9 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Versatil și ieftin, dar unic pentru proprietățile sale deosebite. Așa ar putea fi descris, în doar câteva cuvinte, uleiul de palmier, folosit în mod tradițional în gastronomie în multe țări, dar și un leac incredibil pentru multe boli.

Previne distrofia musculară

Datorită coenzimei Q10 conținută din belșug, uleiul de palmier este un puternic antioxidant natural, foarte important pentru procesele metabolismului, cu rol semnificativ în prevenirea apariției bolilor sistemului cardiovascular, precum hipertensiu- nea, infarctul, ateroscleroza, cardiomiopatia, accidentul vascular. De asemenea, consumul de ulei de palmier ține departe bolile de ficat, de plămâni, distrofia musculară, alergiile, stările de oboseală cauzate de carența acestei vitamine. Prin folosirea uleiului de palmier se îmbunătățesc, totodată, funcțiile sistemului digestiv, se previn acumulările de grăsime în ficat și se ameliorează procesele inflamatorii. Acest lucru se datorează conținutului de vitamine A, E, fosfolipide, fitosteroli și acizi grași polinesaturați. În plus, persoanele care suferă de obezitate și de diabet pot folosi acest ulei, întrucât ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge.

Îmbunătățește structura unghiilor

Uleiul de palmier este recomandat și pentru combaterea anemiei și ajută la creșterea hemoglobinei în sânge. Uleiul de palmier este un bun remediu în tratamentul bolilor de oase, ale coloanei vertebrale și ale articulațiilor. Acesta ajută memoria, previne maladia Alzheimer, sindromul de oboseală cronică, bolile infecțioase, tulburările psihice și emoționale și cancerul. Totodată, este extrem de util în tratamentul bolilor ginecologice, hemoroidale, constipației, fisurilor anale, bolilor gingivale, parodontitei, vindecă arsurile, tăieturile, escarele, acneea seboreică. Se recomandă consumul unei lingurițe cu ulei de palmier dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Pentru a fi lichid, se încălzește în baia de apă, la 50 de grade Celsius. În cosmetică se folosește astfel: se întinde uleiul de palmier pe piele, în strat subțire, se lasă să acționeze zece minute, apoi se tamponează fața cu un șervețel. Este excepțional pentru riduri, piele iritată, sensibilă, inflamată, aspră, uscată, matură sau îmbătrânită. Nu în ultimul rând, uleiul de palmier este remediul perfect pentru cei care suferă de probleme ale părului.

Se poate conserva un timp îndelungat

Uleiul de palmier nu are gust și, prin urmare, nu modifică aroma alimentelor atunci când este folosit la gătit. Datorită punctului de ardere înalt, la prăjire nu se înnegrește. Totodată, se poate conserva un timp îndelungat, alimentele în compoziția cărora este folosit având termene mai lungi de valabilitate. Potrivit numeroaselor studii, uleiul de palmier produce cea mai scăzută concentrație de acroleină, substanță periculoasă ce apare prin degradarea termică a uleiurilor.