Main menu

header

632 8 2de Roxana Istudor

Cunoscut în unele zone sub denumirea de „hasmațuchi”, asmățuiul este folosit ca un condiment, dar are, în același timp, și o certă valoare terapeutică.

Un excelent antiseptic respirator

Pentru uz medicinal se recoltează, de obicei, frunzele și lăstarii, dar este utilă chiar și planta în întregul ei. Datorită calităţilor sale medicinale, asmăţuiul produce o relaxare generală a organismului, contribuind la detoxificarea acestuia. Planta acţionează, de asemenea, și ca un bun antiseptic respirator. Din asmăţui se prepară ceai astfel: două lingurițe cu plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi. Important de menționat este faptul că ceaiul de asmățui se poate folosi pe o perioadă lungă, consumul neavând efecte secundare.

Eficace în scorbut

Asmățuiul conține o serie de substanțe active importante, cum sunt vitaminele C, B1, B2, PP, ulei eteric, săruri minerale, substanţe azotoase. În mod frecvent, asmăţuiul este folosit pentru stimularea digestiei, ca și în caz de gută, reumatism, scorbut, laringită, litiază renală. Cercetări recente au scos la iveală o altă calitate remarcabilă a asmăţuiului: aceea că este util în prevenirea cancerului. Se administrează sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Zilnic, se consumă câte două-trei căni, în cure de câte 14 zile. După o pauză de o săptămână, tratamentul se poate relua.

Limitează tumefierea pielii

Principiile active din frunze și fructe au proprietăți antiinflamatoare, cicatrizante, tonice. Planta elimină sau limitează semnificativ procesul inflamator, favorizează închiderea rănilor, respectiv vin- decarea lor. Și fructele sunt utilizate extern împotriva bolilor de piele, afecțiunilor oculare, cuperozei. Pentru a realiza o cremă cu asmățui, în 100 g grăsime (untură de porc, unt, vaselină, lanolină etc.) se adaugă 50 g plantă mărunțită. Întreaga compoziție se fierbe pe baie de abur timp de trei ore. Se strecoară și, în cazul în care se dorește să fie mai consistentă, se mai adaugă și ceară de albine (20 de grame sau chiar mai mult).

PONT. Frunzele proaspete de asmățui sunt folosite în gastronomie, la salate, supe, sosuri, fripturi.