Main menu

header

de Anda Postolache

Primăvara este momentul să facem o cură serioasă de spanac, pentru detoxifiere. Spanacul este apreciat încă din antichitate şi tot de atunci se ştia că el trebuie consumat în anumite feluri, deoarece spanacul fiert este… dăunător!

Depozit natural de vitamine
Spanacul conţine numeroase substanţe, dintre care amintim: săruri minerale - sulf, mangan, cupru, zinc, iod, fier, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C), acid folic, lipide, glucide, aminoacizi.
Interesant în cazul spanacului este că, deşi nu include fier atât de mult cum se credea în trecut, fiind devansat de alte legume, totuşi conţine o substanţă numită saponină, ce are proprietatea de a ajuta organismul să asimileze bine fierul. Astfel, efectele în combaterea anemiei, spre exemplu, pot fi mai bune în cazul în care se consumă spanac decât atunci când mâncăm alte legume ce conţin o cantitate mai mare de fier.

Alungă anemiile
Spanacul este un întăritor al sistemului imunitar, stimulează secreţiile gastrice, biliare şi pancreatice, tonifică miocardul şi stimulează activitatea inimii, remineralizează organismul, datorită vitaminei C, combate scorbutul şi provoacă eliminarea viermilor intestinali.
Este recomandat în cazul anemiilor, asteniilor, copiilor în creştere, dar şi bătrânilor slăbiţi de boli. Spanacul mai este de folos şi persoanelor cu hipertensiune arterială, diabet sau rahitism.

Adjuvant în tratamentul cancerului duodenal
Sucul de spanac este un bun tratament pentru cancerul duodenal, migrene, slăbiciune, sângerarea gingiilor, hipotensiune şi hipertensiune. Acesta poate fi amestecat cu suc de ţelină sau de morcov. Împotriva pecinginei se poate face o cataplasmă din spanac fiert în ulei, ce se aplică de trei ori pe zi pe zonele cu probleme. Foarte important la spanac este să fie consumat cel mult opărit, nu fiert.
Cel mai indicat este ca el să fie folosit în salate, când nu-şi pierde deloc din proprietăţi şi nici nu devine dăunător.

Atenţie! Spanacul este contraindicat în bolile hepatice, reumatism, artrite, gută, inflamaţii gastrice şi litiază urică