Main menu

header

644 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cimbrul este una dintre cele mai puternice plante medicinale, despre care vechii egipteni spuneau că dăruieşte invulnerabilitate faţă de boli.

Controlează emoţiile şi imunitatea

În Evul Mediu, planta supranumită „antibioticul din grădină” era mai degrabă un medicament de excepţie decât o mirodenie folosită la prepararea mâncării. Cimbrul a fost, secole la rând, întrebuinţat în tratamentul spasmelor, herpesului sau al convulsiilor. În plus, uleiul eteric de cimbru a fost de-a lungul timpului aproape un panaceu, fiind considerat un leac deosebit pentru combaterea epidemiilor care s-au abătut asupra omenirii. În medicina tradițională se recomandă consumul de cimbru pentru amplificarea capacităţii de control al emoţiilor şi întărirea imunităţii la stresul psihic. În caz de oboseală cronică și imunitate scăzută este indicată tinctura de cimbru: se umple o sticlă cu inflorescențe de plantă până la gât, fără a se îndesa, apoi se toarnă rachiu de fructe şi se lasă la macerat la soare timp de 14 zile. Se administrează câte 20-30 de picături de trei ori pe zi, după masă, diluate într-un pahar cu apă.

Util în sinuzită, cu rezultat sigur

Proprietăţile antibiotice ale cimbrului sunt numeroase și renumite. Părţile aeriene ale plantei conţin ulei volatil în a cărui compoziţie intră timolul, un redutabil antibiotic natural. Așadar, planta este remarcabilă în tratarea infecţiilor bacteriene, fungicide şi virale, eliminând inclusiv parazitozele intestinale. Se poate face un tratament cu ulei volatil de cimbru, care se obţine doar prin procedee industriale, fiind disponibil în magazinele şi în farmaciile naturiste. Deoarece este foarte puternic, se administrează câte una-două picături, dizolvate într-o linguriţă cu miere, de trei-patru ori pe zi, în cure de 10-20 de zile, cu efect direct în infecţiile bacteriene. Totodată, pulberea de cimbru, obținută prin măcinarea plantei cât mai fin, cu ajutorul râşniţei, se folosește în tratamentul astmului, pneumoniei, tuberculozei, sinuzitei şi infecţiilor respiratorii recidivante. Praful se păstrează în borcane închise perfect, în locuri răcoroase şi la întuneric.

Stimulează secreţia glandelor salivare

În medicina populară, cimbrul este un remediu celebru pentru digestie şi metabolism. Preparatele cu cimbru au efecte bune în insuficienţă hepatică, stimulează secreţia glandelor salivare şi secreţia bilei, sunt de ajutor în enterocolite, dureri abdominale cu crampe, balonări intestinale, lipsa poftei de mâncare, anemie. Pentru tratarea acestor afecțiuni se poate prepara o infuzie de cimbru astfel: două linguriţe cu plantă uscată şi mărunţită se pun în 250 ml apă clocotită şi se lasă acoperită timp de zece minute. Se bea o cană pe zi, fracţionată în două-trei reprize, vreme de o săptămână. Urmările se văd la scurt timp.

Folosit extern, cimbrul este adjuvant în dureri articulare şi reumatism, ulcer varicos, stomatite, gingivite, tratarea petelor faciale, acnee. Tratează şi înfrumuseţează tenurile grase, previne mătreaţa, este cicatrizant