Main menu

header

662 7 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Din timpuri imemoriale, incașii, aztecii și triburile indiene au folosit scoarța de pau d’arco pentru proprietățile sale terapeutice de excepție. Lumea modernă continuă să apeleze la acest remediu pentru o gamă largă de beneficii aduse sănătăţii.

Combate virusul HIV

Literatura de specialitate menționează în dreptul plantei numite pau d’arco o compoziție remarcabilă, din care fac parte quinoide, benzenoide şi flavonoizi care au dovedit capacitatea de combatere a organismelor dăunătoare. În aceste condiții, tratamentele pe bază de plantă acționează pe palierul afecțiunilor virale cum sunt mononucleoza sau candida, mergând până la ulcer, toate acestea generate de bacterii. Un studiu recent a dat la iveală faptul că extractul de pau d’arco a accelerat semnificativ vindecarea ulcerului gastric indus la animale de laborator, prin stimularea mucusului şi înmulţirea celulară. Mai mult, capacitatea antivirală a ceaiului pau d’arco se manifestă și în cazul unor afecțiuni care pun în pericol viața, cum sunt bolile autoimune (infecția cu HIV fiind un exemplu grăitor). Compusul betalapochone din plantă inhibă enzimele celulelor virusului, care nu mai poate, astfel, să se multiplice şi să infecteze alte celule. La recomandarea specialistului și mai ales pentru tratamentele pe termen lung se pot administra capsule (eventual turnat conținutul acestora în ceaiuri din alte plante), care se găsesc în magazinele de profil.

Aliat în chimioterapie

Un alt element important din pau d’arco este seleniul, antioxidant care înlătură radicalii liberi. Unul dintre efectele conținutului de seleniu este susținerea sistemului imunitar și a capacității organismului de a lupta cu bolile. În aceste condiții, unul dintre cele mai apreciate beneficii ale ceaiului pau d’arco este abilitatea de a combate cancerul şi de a ameliora durerile asociate cu această boală. Un studiu derulat de specialiștii din Boston a relevat faptul că planta ar putea fi folosită ca tratament complementar al chimioterapiei, compusul dovedindu-se suficient de puternic încât să genereze moartea celulelor canceroase la animalele de laborator. Alte rezultate ale unor teste independente au pus în evidență capacitatea compușilor din ceaiul pau d’arco de a atenua semnificativ durerile articulare și în general suferințele cauzate de unele afecțiuni care implică inflamații. Se poate administra ceai de plantă, două linguri la un litru de apă, care se pun la fiert timp de cinci minute, se lasă să se răcească puțin, apoi se strecoară. Pau d’arco se găsește în magazinele cu profil naturist și sub formă de picături, care se pot administra câte 30, de maximum trei ori pe zi, adăugate în suc sau în apă.

Alături de tratamentul medical convențional, pau d’arco stimulează și grăbește procesul de vindecare

Elimină metalele grele

Ceaiul pau d’arco detoxifică organismul prin eliminarea substanţelor toxice, printre care metale grele, pesticide, conservanţi şi chiar reziduuri de chimioterapie, acționând prin relaxarea intestinelor. De altfel, consumul de ceai pau d’arco este una dintre metodele cel mai bune de detoxi- ficare multiplă, de la vase de sânge, sistem limfatic, celule, ţesuturi şi până la organe.