Main menu

header

668 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Iarbă de leac cu adevărat remarcabilă, gențiana vine încă din Antichitate cu un alai de efecte dintre cele mai benefice asupra sănătății și, de asemenea, cu capacitatea de a preveni, de a ameliora sau chiar de a vindeca boli dintre cele mai grave.

Remediu de tradiție împotriva otrăvirilor

De mai bine de 2.000 de ani, genţiana este folosită în toată Europa ca tonic amar și antitoxic. În medicina populară românească a ocupat dintotdeauna un loc de cinste, fiind denumită „căpitanul buruienilor de leac” şi fiind folosită ca tonic digestiv şi al întregului organism, precum şi ca remediu împotriva diferitelor intoxicații și otrăviri. Astăzi, gențiana este la fel de renumită pentru proprietățile sale. Una dintre formulele cu cele mai apreciate efecte este tinctura. Aceasta se prepară astfel: se pun într-un borcan 20 de linguri cu pulbere de rădăcină, care se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând încontinuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul perfect şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare, şi se păstrează vreme de maximum doi ani.

Adio dischinezii și migrene biliare!

668 10 2Tinctura de gențiană este redutabilă în crize biliare, dischinezie biliară, prevenirea litiazei biliare. Un studiu clinic făcut în anul 2004 arată că administrarea de tinctură de genţiană determină o promptă şi completă evacuare a bilei. Efectul apare la 5-15 minute după ingerarea preparatului. Se administrează câte o linguriţă cu tinctură, diluată într-un sfert de pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi, dimineaţa, imediat după trezire, şi cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Pentru bolnavii biliari cronici se ţin cure de două luni, urmate de alte două luni de pauză. Acest tratament este recomandat şi pentru combaterea migrenei biliare. De asemenea, administrarea de tinctură de gențiană și-a demonstrat beneficiile în hipotiroidie, parazitoze digestive şi anorexie. În acest din urmă caz, de pildă, se administrează câte una-două linguriţe înainte de masă, cu puţină apă. Luată cu 10-15 minute înainte de a mânca, planta determină o mărire a secreţiilor de sucuri gastrice şi de bilă, inducând senzaţia de foame şi înlăturând eventuala greaţă şi inapetență.

Împiedică multiplicarea celulelor maligne de la nivelul cavităţii bucale

Rădăcina de gențiană are efecte tonice hepatice recunoscute. Ca urmare, prin stimularea funcţiei hepatice şi contribuția la regenerarea celulei hepatice, planta inhibă dezvoltarea virusului hepatitei de tip A. De regulă, se administrează sub formă de pulbere, obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea, din care se ia o jumătate de linguriţă, de trei-patru ori pe zi, în cure de până la 12 săptămâni. De asemenea, pulberea de rădăcină de gențiană a demonstrat, pe parcursul unor teste extinse efectuate pe animale de laborator, contribuția remarcabilă la creșterea capacității de rezistență a organismului la efort fizic, planta mărind simţitor capacitatea de efort a animalelor folosite la experimente. Se administrează pulberea, câte o jumătate de linguriţă, de patru ori pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Gențiana este redutabilă, totodată, și la nivel extern. De pildă, principiul activ din plantă împiedică multiplicarea celulelor maligne de la nivelul cavității bucale. Se face de trei ori pe zi, vreme de 15 minute, gargară cu decoctul de genţiană, pe o perioadă de 30 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care tratamentul se reia. Infuzia combinată se prepară astfel: se pun două linguriţe cu pulbere de rădăcină de plantă într-un pahar cu apă şi se lasă să macereze vreme de opt ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă un pahar cu apă, după care se lasă să se răcească. Se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se va administra pe parcursul unei zile.

Atenție! Femeile însărcinate nu vor lua genţiană pe cale internă, deoarece are efecte adverse demonstrate

Leac pentru constipaţie şi dispepsie

Potrivit specialiștilor germani, genţiana este un tonic digestiv de încredere, recomandat a fi folosit contra balonării, dispepsiei, constipaţiei. Potrivit literaturii de specialitate, rădăcinile sale secretă un principiu activ numit amarogentină, care este considerată cea mai amară substanţă din lume și care stimulează secreţia şi eliberarea sucurilor gastrice şi a bilei necesare procesului de digestie, precum și peristaltismul. Se fac cure de câte trei-șase săptămâni cu macerat la rece de genţiană, din care se ia câte un sfert de pahar de patru ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Maceratul se prepară astfel: se pun două linguriţe cu pulbere de rădăcini într-un pahar cu apă şi se lasă vreme de opt-zece ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Se consumă unul-trei pahare pe zi din acest macerat, pe stomacul gol, cu minimum 15 minute înainte de masă.