Main menu

header

681 9 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Una dintre puținele plante carnivore care crește și în România, roua-cerului, este un cunoscut vindecător pe palierul afecțiu- nilor respiratorii, și nu numai.

Un antibiotic eficient contra streptococului

Roua-cerului este o plantă care are calități antiseptice bronșice, fiind folosită pentru tratarea bronșiectaziei și a astmului bronșic. Ocrotită prin lege, este utilizată în întregime în scop terapeutic, grație unei compoziții chimice remarcabile: compuși naftochinonici, tanin, acizi, enzime, compuși flavonici, substanțe minerale. Pe lângă afecțiunile respiratorii, fitoterapia recomandă această plantă și în tratarea colicilor intestinali. Sub formă de infuzie se folosește împotriva bronșitei, tusei uscate sau nervoase și a celei convulsive, întrucât posedă proprietăți expectorante și diuretice. Planta împiedică și apariția spasmelor bronșice, iar plumbalgina pe care o conține are efect antispastic asupra tractului respirator și este un antibiotic eficient contra streptococului și pneumococului. Infuzia se prepară punând două linguriţe cu plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă cu capac pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea o cană dimineaţa şi una seara.

Calmează și destinde mușchii

Roua-cerului se găsește în farmacii şi în magazine naturiste sub formă de extract sau de tinctură. De asemenea, planta intră şi în compoziţia multor siropuri, întrucât acțiunea sa se extinde și pe palierul durerilor provocate de ateroscleroză. Mai mult, extractul de roua-cerului calmează și destinde mușchii, reduce glicemia și provoacă o bună diureză. Tinctura se poate prepara și acasă, astfel: se pun 50 g plantă mărunţită într-un borcan care are un capac cu filet. Deasupra se toarnă 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine apoi 15 zile, agitând des, după care se strecoară. Se pune la rece în sticluţe de capacitate mică. Se administrează câte 20 de picături de trei ori pe zi, diluate cu 100 ml apă, cu 15 minute înaintea meselor. Tratamentul se poate face timp îndelungat. De asemenea, roua-cerului are și un remarcabil efect extern: sucul obținut prin presarea plantei proaspete este folosit ca remediu naturist împotriva negilor.