Main menu

header

691 9 2de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Cunoscut şi sub denumirea de ciocul babei, cizma cucului sau clonţul cocostârcului, nemţişorul de câmp este o bogăţie de alcaloizi, delfinină, tanin şi substanţe amare, ceee ce face ca planta să fie recunoscută în rândul celor cu mari virtuţi pentru sănătate.

Spălături vaginale cu decoct

Potrivit specialiştilor în fitoterapie, nemţişorul de câmp are atât capacitatea de a diminua tensiunea arterială, cât şi de a reduce ritmul inimii. Totodată, acesta este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale de combatere a sterilităţii. În acest sens, se recomandă consumul de decoct de plantă, obţinut astfel: o jumătate de linguriţă cu flori mărunţite se fierb timp de cinci minute în apă. Licoarea se îndulceşte cu o linguriţă cu miere şi se consumă de două ori pe zi, înainte de masă. Tot decoctul este de folos pentru spălături vaginale şi în caz de infecţii. De asemenea, nemţişorul de câmp este prietenul tuturor persoanelor care suferă de negi. Un pumn cu flori se pun la uscat timp de două săptămâni într-un loc umbros. Ulterior, florile se dau prin râşniţa de cafea până ce se transformă în pulbere. Aceasta se presară peste locul afectat de negi şi se lasă să acţioneze o jumătate de oră. Preparatul se aplică în fiecare zi, până la dispariţia negilor.

Util pentru hemoroizi

Plantă cu puternic rol cicatrizant, vasodilatator şi diuretic, nemţişorul de câmp este de ajutor şi celor care suferă de astm bronşic, de constipaţie, de gută, de gingivită, de boli ale rinichilor. Se administrează infuzie de plantă, obţinută dintr-o linguriţă cu flori uscate la care se adaugă 500 ml apă fiartă. Utilă este şi tinctura de nemţişor de câmp, preparată astfel: peste 20 g flori adăugaţi 250 ml alcool de 70 de grade. Preparatul se lasă la macerat timp de două săptămâni, apoi se strecoară. Se administrează zece picături, de trei ori pe zi. Potrivit specialiştilor, tinctura de nemţişor de câmp este un bun remediu împotriva păduchilor. Extern, spălăturile cu infuzie de nemţişor de câmp sunt un leac folosit din vechime împotriva hemoroizilor. Atât decoctul, cât şi infuzia plantei sunt utilizate şi pentru a scăpa de viermii intestinali.

În scop terapeutic, se folosesc doar florile

Planta trebuie utilizată cu prudenţă întrucât, consumată excesiv, este toxică. Din cauza acţiunii diuretice puternice poate duce la apariţia efectelor advese, dacă este consumată în cantităţi mari, care implică vomă, greaţă, amorţeala corpului şi aritmie, putând duce, în cazurile mai grave, chiar la deces. Nu se recomandă utilizarea nemţisorului de cȃmp în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează! În scop terapeutic, de la nemţişorul de câmp se folosesc doar florile, care se colectează în lunile iulie şi august, restul plantei prezentând un grad ridicat de toxicitate.

În trecut, gospodinele de la sate au folosit nemţişorul de câmp pentru a vopsi lâna în mod natural, culorile obţinute fiind vernil şi kaki