Main menu

header

691 7 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Una dintre plantele medicinale folosite din cele mai vechi timpuri pentru o listă notabilă de afecțiuni este scaiul vânăt, care ocupă un loc de cinste printre remediile naturiste.

Rezolvă urinarea dificilă

Folosit pe scară largă în medicina tradițională a multor popoare, scaiul vânăt vine în lumea omului modern cu aceleași proprietăți remarcabile. În primul rând, este cunoscut pentru capacitatea de a acționa benefic în cazul multor afecțiuni urinare, cum sunt inflamațiile, infecțiile, pietrele la rinichi, urinarea dificilă, notează webmd.com. Persoanelor care se confruntă cu retenţia urinară, specialiştii le recomandă să urmeze o cură cu ceai de scai vânăt, care ajută și la detoxifierea organismului. Se prepară din o linguriță cu plantă la 200 ml apă fierbinte și se consumă după infuzare, câte trei reprize pe zi, un interval de cel puţin o lună.

Preparat împotriva tusei persistente

Expectorant și antitusiv redutabil, scaiul vânăt este folosit împotriva tusei persistente și, per ansamblu, în cazuri de congestie a căilor respiratorii, întrucât are capacitatea de a stimula eliminarea mucusului acumulat. Datorită saponinelor pe care le conține, ajută la fluidificarea secrețiilor bronhice. În aceste condiții, planta stă la baza multor ceaiuri și extracte recomandate în astfel de afecțiuni. Un preparat cu remarcabile efecte expectorante se realizează astfel: o linguriță cu plantă mărunțită se pune la 200 ml apă fierbinte, apoi se consumă câte patru linguri cu acest lichid pe zi. Cercetările din ultimii ani au descoperit că scaiul vânăt este benefic în tratamentul eczemelor la copii. Se prepară un decoct concentrat din două linguri cu plantă mărunţită la o cană cu apă. După ce apa începe să clocotească, se adaugă planta şi se lasă să fiarbă timp de cinci minute. Se folosesc comprese înmuiate în decoct, care se aplică pe zona cu eczemă. Se menţin o jumătate de oră. Se repetă până la vindecare.

Atenţie! Preparatele pe bază de scai vânăt nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau celor care alăptează.